Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Naše povinnosti ze zákona, které nejsou snadné dodržet

14. 07. 2011 | Zajímavosti
Takové paragrafy, které obsahuje zákon o rodině, by někteří z nás rovnou nechali zrušit, a to z přesvědčení, že prostě nelze zabránit všemu a také mít potomka na očích od chvíle, kdy projde školními vraty ze školy ven. Sice dříve platila určitá humánní pravidla, která nebyla nikde psaná, prostě nepsaná pravidla, která se dodržovala. V dnešní době mám spíše pocit, že se tato nepsaná pravidla změnila v pravidla psaná, ale naopak je nikdo nedodržuje.

Když můj syn začal chodit do základní školy, nějak se o ničem nikdo nezmiňoval, jelikož to asi bylo příliš brzy. O pár let později se ředitelka školy a třídní učitelka zmiňovaly na třídním aktivu o užívání drog u dětí, přičemž se neopomněly zmínit o tom, jak je škola většinou na prvním místě v odhalení užívání drog u dětí, že z většiny případů tyto žáky odhalí právě škola... Na tomto třídním aktivu jsem se již nadzdvihávala na židli, která byla pro mne i tak malá a nízká! Viděla jsem nejednou několik starších žáků, kteří sice nenavštěvovali třetí či čtvrtou třídu, jak sotva vyšli ven ze školy, zapalovali si cigaretu, ještě ani neopustili areál školy. Nejsem žádná puritánka, to ani náhodou, ale celý monolog ředitelky mi příliš v pořádku nepřipadal..., v areálu školy kouří děti, to nikdo nevidí, ale odhalí drogy? Učitelé chodí kolem kouřících dětí, jen na ně z dálky "zakřičí", sotva však učitel popojde pár metrů dál, tak si zapálí znovu!?

Když jsem chodila já na "základku", nikdo z nás se nesměl pohybovat v areálu školy jen tak..., prostě se docházelo na kroužek, nebo na nějaké jiné aktivity v rámci školy, nic víc...

A co největší "legrace"!?

Vaše dítě bude v areálu školy, bude mít i zapálenou cigaretu. Škola "to nevidí"..., nešel nikdo kolem a i kdyby..., tak nevidí...

Před školou jej vidí všichni, VEDENÍM ŠKOLY  počínaje... Co s tím? Už je to bohužel na vás..., vaše nezletilé dítě kouří...

Odpovědnost je bohužel na vás.

Aha, takže mé nezletílé dítě kouří, ale to, kde dostalo koupit cigarety... to už se neřeší? No, neřeší, bohužel.

Takže my jsme zodpovědni za svého potomka, ale že je někdo jiný zodpovědný za to, že neprodá alkohol a cigarety mladistvým, a tento zákon porušil, to je v pořádku???

Děti určitě většina z nás kontroluje -, ... dýchni na mne, někdy to možná ratolesti nevyjde..., ale jak je to možné? Všude zákazy prodeje a podávání ať cigaret, tak alkoholu..., kde k tomu tedy přišly?

Doma? V rodině abstinentů?!!!

Vikitorie – čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
tak smysl je vcelku jasný. Otázka zní: "Má škola kromě vzdělávání i vychovávat?" Odpověď jistě zní ano. Stejně tak, jako rodina pouze nevychovává, ale i vzdělává. Otázka zní, jakou má škola k výchově pravomoc. A jakou má pravomoc rodič. Trochu se děsím chvíle až bude plácnutí přes prsty považováno za týrání dítěte. Nějak mám dojem, že se pořád mluví o právech dítěte, ale o povinnostech dětí, které vyplývají ze zákona o rodině, se nemluví vůbec.
Obrázek uživatelky
profil
A Číňan se píše s velkým.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Přiznávám, že v komentářích dělám často překlepy nebo drobné chybky v čárkách, protože píšu rychle. Když chci ale publikovat článek na internetu, měl by se hrubých stylistických a syntaktických chyb vyvarovat. To ale nenajdeš v Pravidlech českého pravopisu, nýbrž ve Stručné mluvnici české. Je to spíše otázka jazykového citu. Ten nadpis je opravdu nesmysl, ale je to tvoje vizitka a naštěstí ne moje. Studovala jsem češtinu na VŠ mnoho let, takže vím, kde mě bota tlačí a vím, že chyby děláme všichni, chybami se člověk učí. Ale jen tehdy, pokud je přizná. Pokud je nevidí a zarputile na nich trvá, bude chybovat stále.
Obrázek uživatelky
profil
Nejste moderní, když pořád řešíte chyby. Čtěte noviny, pusťte si telku, otevřete nedávno vydanou knihu - všude plno chyb, a to většina těch, co je mají na triku, má státnici z češtiny.

Závažnější je onen aspekt morální. Na diskuzi Ředitelská důtka se řeší, zda je škola povinna před potrestáním za porušení školního řádu informovat rodiče. Správně vychovaný potomek by se měl doma někomu svěřit, co se mu povedlo či nepovedlo.

Když nezletilé dítě kouří, většinou bere cigarety doma nebo mu je koupí někdo starší. Jak tohle může řešit zákon? Škola je především výchovně vzdělávací instituce a přetížení učitelé nemohou sejmout z rodičů odpovědnost, mohou informovat rodiče, trestat žáky za přestupky důtkami či sníženými známkami z chování, ale to je tak vše.

Dýchni na mne není žádná výchova k odpovědnosti. Správně vychovaná osobnost si nejmíň od 10 let uvědomuje, že dělá něco špatného, a dokáže si to přiznat, i když se na to nepřijde. A rozlišování mezi dobrem a zlem je z rodiny.
Obrázek uživatelky
profil
Jako dlouholetá korektorka a překladatelka se státnicí z češtiny a několika jazyků se musím ozvat. Obě píšete s chybami, avšak různé závažnosti. Něco jiného je závažná syntaktická chyba v nadpisu článku, a proti tomu mírně hovorový nádech komentáře (pravomoce, akorát, vynechaná čárka). Myslím, že nikdo tady ani na jiných webech nedodržuje přísnou spisovnost komentářů (sama Vikitorie proti vytýkání chyb v komentářích brojila). Něco jiného je porušení shody přísudku s podmětem v nadpisu článku. Jsem přesvědčena, že kdybych stavbu vedlejší věty zadala svým bývalým deváťákům, výborní, chvalitební, i někteří dobří by ji vyřešili správně. Podmět: DODRŽET, přísudek jmenný se sponou: NENÍ SNADNÉ, předmět: KTERÉ. Nevytýkám tedy Vikitorii hrubky v komentáři (mne místo MNĚ, vlastní jméno příslušnice národa s malým počátečním písmenem, ale chybné vyjádření ČEŠTINA JEJ DOVOLUJE. Každý maturant by ti mohl hravě vysvětlit shodu podmětu s přísudkem.

Za výchovu dětí jsou především odpovědni rodiče.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles