Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Nastávající maminky, nezapomínejte na kyselinu listovou!

5. 07. 2014 | Těhotenství
-Komerční sdělení-

O prospěšnosti zvýšeného příjmu kyseliny listové při plánování miminka a v těhotenství už jste určitě slyšely. Jak často si na ní ale vzpomenete při nákupu potravin nebo při přípravě svačiny?

Zařaďte ode dneška vitamin B9 do své jídelníčku častěji. A pokud nechcete celé dny chroupat zeleninu, zkuste si potraviny s vysokým podílem kyseliny listové odšťavnit!

EUJUICERS




Aby miminko správně rostlo

    
Kyselina listová neboli vitamin B9 napomáhá procesu dělení buněk, podporuje tedy zdravý vývoj plodu a přirozený průběh celého těhotenství. Zvýšit příjem kyseliny byste však měly už dva nebo tři měsíce před plánovaným otěhotněním.

Nejdůležitější roli hraje kyselina listová v prvním trimestru těhotenství, kdy se vyvíjí nervová soustava dítěte. Doporučená denní dávka v těchto měsících je 800 μg (= 0,8 mg), od čtvrtého měsíce ji pak můžete snížit na 400 μg.



A v jakých potravinách je hodně kyseliny listové?

Uvádíme pár příkladů:

potravina (100 g) obsah B9 (v μg)
čerstvé droždí 1250
fazole 160
špenát 120
brokolice 111
pšeničné klíčky 400
třešně 70
jahody 50
vlašské ořechy 68

Hodnoty v tabulce jsou pouze orientační, u ovoce a zeleniny mají velké rozpětí v závislosti na zralosti a způsobu pěstování. Vysoký podíl kyseliny listové obecně najdete v listové zelenině, v luštěninách a v ovoci. Někteří lékaři doporučují i konzumaci jater, ale v omezené míře.

Vyzkoušejte čerstvou šťávu


Při vaření se kyselina ničí, proto vždy dávejte přednost syrové stravě. Pokud ale nepatříte mezi příznivce zeleninových salátů, pořiďte si odšťavňovač! Všechnu zeleninu a ovoce do něj jednoduše naházíte a sklenici čerstvé šťávy vypijete během chvíle.

A který odšťavňovač je pro těhotné ženy nejvhodnější? Společnost Eujuicers nechala provést nezávislý test odšťavňovačů zaměřený čistě na obsah kyseliny listové ve šťávě z jednoho kilogramu mrkve.

Podívejte se, jak test dopadl:


odšťavňovač množství získaného vitamínu B9 ve šťávě
Angel Juicer 7500
     3,01 μg
Sana Juicer by Omega
     2,98 μg
Omega VRT 352 FS      2,66 μg
Champion 2000+      2,21 μg
Catler JE 4010      1,66 μg

EUJUICERS
Rozdíl mezi prvním a druhým místem je takřka zanedbatelný. Šnekový odšťavňovač Sana Juicer je o více než polovinu levnější než dvouhřídelový Angel Juicer, s listovou zeleninou si však poradí stejně dobře.

Z hlediska výtěžnosti vitaminu B6 se tedy vyplatí zakoupit dvouhřídelový nebo šnekový odšťavňovač. Chutnou a zdravou šťávu si ale samozřejmě připravíte i na přístrojích, které tak vysokou výtěžnost nemají.

Vyzkoušejte třeba tento recept na těhotenský džus:

  • hrst špenátu
  • ledový salát
  • pět mrkví
  • jablko
  • kousek zázvoru

Nebo si samy namíchejte vaši oblíbenou listovou zeleninu a ovoce. A nezapomínejte, tímto nápojem si nepřipíjíte jen na svoje zdraví, ale i na zdraví vašeho miminka!




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !