Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nástrahy skryté v kapičkách potu

14. 07. 2017 | Krása
Pocení je přirozená tělesná funkce, jehož úlohou je ochránit náš organismus před přehřátím. Lidské tělo tak reaguje nejen na zvýšenou fyzickou zátěž, hormonální změny a silné emoce, ale taktéž na vyšší teploty. Ať už chceme nebo ne, v letním období se potíme zkrátka více. Pot nemusí být jen původcem nepříjemného zápachu, ale i kožních problémů, které dokážou pořádně potrápit a znepříjemnit léto. Zjistěte, které to jsou a jak jim předcházet!
    

Potničky

Obzvlášť rozšířeným letním problémem jsou potničky, drobná svědící vyrážka,
vznikající v důsledku zadržování potu pod kůží a následného zablokování potních kanálků. Příčinou může být nejen teplé a vlhké počasí, ale též nevhodně zvolené oblečení ze syntetických materiálů, které pokožce neumožňují dýchat. Kůže se zapaří a snadno podráždí, následkem toho dochází k nepříjemnému svědění či dokonce k bolesti. Kritickými místy jsou ohyby těla nebo místa, kde se kůže o sebe tře – vnitřní strany stehen, hýždě, oblast konečníku či podpaží. Proto v první řadě dbejte na to, aby pokožka dýchala. Riziko vzniku potniček snížíte, když upřednostníte vzdušné, přírodní materiály. V horkých letních dnech pomůže též vlažná sprcha. Studená vás sice na chvíli zchladí, tělo však na chlad reaguje prudkým zúžením cév a vám tak bude ještě větší teplo. Nepodceňujte ani dostatečný příjem tekutin, potničky mohou vznikat také jako důsledek přehřátí organismu. Princip je jednoduchý – když vaše tělo nebude mít odkud čerpat tekutiny, jeho ochlazovací schopnost se omezí, následkem čeho může dojít k zadržení potu pod kůží a nepříjemným vyrážkám.

Kvasinkové infekce

Kvasinkové infekce způsobuje candida – houba, respektive druh kvasinky, která se v malém množství přirozeně nachází v ústech a střevech. Samotné pocení vám tedy kvasinkovou infekci nevyvolá, avšak mějte na paměti, že candida se nejlépe rozmnožuje v teplých, tmavých a vlhkých místech. Výborně se jí daří například v zapoceném oblečení.
Jakmile se nadměrně zpotíte, snažte se co nejdříve převléct do suchého a čistého oblečení. Po návratu z běhu či tréninku zamiřte hned do sprchy a nezůstávejte v propoceném tričku déle, než je nutné. Samozřejmě i v tomto případě platí, že nic nepokazíte vzdušnými a přírodními materiály.

Intertrigo

Kvasinky, které vznikají rozkladem potu, mohou být původcem dalšího nepříjemného onemocnění kůže, které postihuje především oblast kožních záhybů, podpažní jamky a místa nadměrného pocení. To, že onemocnění není namístě podceňovat, potvrzuje i dermatoložka MUDr. Lucie Jarešová: „Při nadměrném pocení a zapaření dochází k přemnožení kvasinek, které způsobují změknutí kůže, porušení její vrstvy s následnou tvorbou prasklin, vzniká onemocnění tzv. intertrigo. Popřípadě může dojít až k infikování bakteriální infekcí, která se na poškozené kůži snadněji uchytí.“ Kromě prasklin na kůži rozpoznáte intertrigo i podle píchání, pálení a svědění či zčervenání kožních záhybů.

Atletická noha

Nenechte se zmást názvem onemocnění. To, že jste atlet, ještě neznamená, že se vám podaří vyhnout syndromu atletické nohy. Jedná se totiž o mykotickou infekci, která při nedostatečné hygieně může potrápit i vás. Mezi nejčastější projevy patří svědění a pálení pokožky prstů a nohou, šupinatá a praskající kůže či dokonce zápach. Houbě se nejlépe daří ve vlhkém prostředí. Zpocené nohy v botě s uzavřenou špičkou jsou tak pro mykózy doslova živnou půdou. Dbejte proto, aby byly nohy vždy v suchu. Ponožky pravidelně měňte a v horkých letních dnech upřednostňujte otevřenou obuv. Atletická noha je infekční onemocnění, kterým se můžete nakazit i přímým dotekem či kontaktem s kontaminovanými povrchy. Dávejte si proto pozor na veřejné sprchy, plavecké bazény či šatny. Chránit své nohy žabkami nebo sandály se rozhodně vyplatí.

Co s tím?

Jako v případě jiných kožních komplikací platí, že problém nastává, když zanedbáte hygienu. Základem vaší hygienické rutiny by mělo být pravidelné sprchování, důsledné osušení kůže, vždy čisté oblečení ze vzdušných materiálů a správně zvolený antiperspirant. Ten totiž na rozdíl od deodorantu napomáhá snížit tvorbu potu.


Zdroj: Rexona


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles