Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Naučená samozřejmost

15. 08. 2010 | Zajímavosti

Mám pro vás jeden takový malý postřeh, který se mi nejlépe demonstruje na příkladu ekologie. Jedná se o samozřejmost. A o jakou? O tu naučenou. Pro mě je samozřejmost třídit odpad, je pro mě samozřejmost, že nezatěžuji naši matičku zemi, pálením plastových židlí, je pro mě samozřejmost, že pokud bych jednala jinak, ničím budoucnost svých dětí.

Ne tak ale pro naše prarodiče. Moje babička si myslí, že je to celé holý nesmysl a obrovský humbuk a tak je jí strašně k podivu, když na ní sousedi zavolají policii při pálení plastu na zahradě. Ona vyrůstala v době, kdy byla příroda ještě čistá a sem tam nějaký ohýnek jí přeci nemohl ublížit. Vyrůstala v době, kdy se vůbec nemusela zabývat starostmi s odpadem, protože ho prostě nebylo tolik.  Těžko se s ní pak hádat. Mně bylo ekologické cítění vštěpované už ve škole, jí to prostě nikdo nenaučil

Jiný příklad. Já pod vlivem zdravě žijící kamarádky nastudovala několik informací o tom, co je zdravé, co zdravé není, co by měly jíst mé děti. Ne nešílím za každou cenu po každé „novince“, se kterou vědci přijdou. Snažím se u toho používat i zdravý rozum. Stalo se pro mě ale samozřejmostí, že kupuji jen jogurty, které obsahují mléko a jogurtovou kulturu, ne ty jogurty, které obsahují syrovátku a želatinu. Nekupuji nahnilé ovoce jen proto, že je levné. Moje tchýně si o mě kvůli tomu myslí, že jsem blázen. Ona vyrůstala v době, kdy chemie a všechno umělé bylo to nej, kdy nebylo nic špatného na shnilém ovoci, stačilo ho oříznout.

A tak si říkám, jak jsme my lidé strašně snadno ovlivnitelní. Když někdo přijde s něčím novým, přemýšlíme nad tím, rozhodneme se sami, zda to považujeme za správné či ne. Když nás o tom přesvědčuje člověk, kterého respektujeme, jsme k ovlivnění náchylnější, než když informace plynou z nedůvěryhodného zdroje. Ale pokud nám někdo něco vštěpuje už od dětství?

Co myslíte, že by se stalo, kdyby byly naše děti od malička učené tomu, že je normální, aby manželství sdílelo více lidí než dva (tenhle skvělý nápad není z mojí hlavy, moc rád si s ním pohrává R. A. Heinlein ve svých knihách, líbí se mu také myšlenka manželství na zkoušku a jiné „podivnosti“, které jsou v jeho knihách podávané, jako naprostá samozřejmost).  Představte si, že byste jako malí četli pohádku o tom, jak dva princové zachránili společnými silami princeznu a oba ji dostali za ženu a aby jim nebylo smutno do manželství s nimi vstoupili i tři princezniny dvorní dámy a žili šťastně až do smrti, jako jedna velká rodina. Myslíte, že by vám bylo zatěžko pojmout do svého srdce více partnerů? Myslíte si, že by se vám líbilo mít za sebe náhradu, když by vás rozbolela hlava (na co hned myslíte i nádobí se s bolavou hlavou myje špatně). A co kdyby to pro vás byla od malička samozřejmost? To je takový malý vtipný příklad, ale pravdou je, že kdyby se někdo, kdo na to má dost peněz a moci rozhodl, že chce, aby lidé něco považovali za samozřejmost, nemusí se to děti ani učit v rodině. Stačí je denně masírovat ve škole … Výborný způsob, jak si zajistit ještě více peněz.


Autor:KatyRZ

Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Nemůžu než souhlasit Smajlík.
Obrázek uživatelky
profil
Je to tak, i není. Nemůžu jít a zavřít nějakou chemičku, ale co strkám do kamen ovlivnit určitě můžu. A o tom to je, aby se každý snažil tam, kde stačí a k čemu má prostor.

Asi bychom se hodně divili, kdyby se zveřejnilo všechno, co se kde děje, ať už to má nálepku čehokoliv....
Obrázek uživatelky
profil
S přemýšlením je to jako se vším - je potřeba najít tu správnou míru a rovnováhu.
Když hodím všechno za hlavu a budu žít stylem po mně potopa, asi to nebude ono. A když budu dumat nad úplně každou maličkostí, např. co se třeba toho jídla týká, tak nejspíš umřu hlady dřív než si ujasním, co vlastně můžu jíst, protože dnes už prakticky neexistuje neznečištěná potravina.

A podobné je to s každou oblastí v životě. Smajlík

Obrázek uživatelky
profil
Lído přesně tak. Jenže na druhou stranu je to taky o zachování zdravého rozumu, přemýšlet nad vším se taky nedá Smajlík.

Jinak Weendy ten článek nebyl primárně o těch příkladech, ale klidně se k diskuzi přidám. Co se týče té pohádky ještě by na to téma teoreticky měl vyjít jeden můj článek, tak to nebudu rozebírat. A co se týče nahnilého ovoce - je řeč o ovoci čerstvém, které obsahuje škodliviny i když to shnilé ořežeš. Marmelády u nás nikdo nejí a koukám, že za to můžu být ráda.

Ano počasí je opravdu podivné, jaké jsme tu nikdy nezažili, ale zase budu trochu polemizovat. To že jsme ho nezažili my, neznamená, že tu nebylo už před pár tisíci lety. Je možné, že až takový vliv na Zemi nemáme, což pro mě ale neznamená, že se k ní nebudu chovat, co možná ohleduplně. Škoda, že tenhle přístup nemají ti, kteří ji znečišťují nejvíce. Přesně, jak říkáš. A když je řeč o tom počasí. Nedávno jsem narazila na něco o čem jsem dřív neslyšela a to je projekt HAARP. Člověk fakt neví, co se kde děje.
Obrázek uživatelky
profil
Ne nadarmo se říká - Zvyk je železná košile.

Spoustu věcí děláme ze zvyku, že se to tak dělávalo "od jakživa", aniž bychom více přemýšleli, jestli je to tak správné, nešlo by to dělat jinak, případně lépe. Přemýšlet může být totiž nepříjemné a svým způsobem "nebezpečné", protože je zdánlivě pohodlnější "jet" stále v tom starém, zaběhaném a naučeném způsobu, který si v sobě neseme od malička. Na základě nových faktů a poznatků bychom si museli třeba uvědomit, že opravdu není vše v pořádku a to většinu lidí jistým způsobem zneklidňuje a jakoby jim "bere" půdu pod nohama, protože právě onen zvyk dává jakousi jistotu v jejich životě.

Změna někdy může přinést i jistá omezení a radikálnější zásah do našeho tak krásně zaběhaného způsobu života, a tak žijeme většinou stylem raději nic moc nevědět, protože jak se říká - Nevědomost hříchu nečiní - Ale co když je to jinak?

Uvidíme, jakým směrem půjde život dál. Řekla bych, že ještě hodně moc věcí čeká na naše "přehodnocení" a změnu....
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles