Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Naučná stezka rytíře Jana Kryštofa Šice

3. 10. 2011 | Česká republika
Zvu vás na jednodenní výlet na Benešovsko, vhodný zejména pro rodiny s dětmi.

Východiskem je obec Divišov a budeme se pohybovat po naučné stezce rytíře Jana Kryštofa Šice, který žil na Divišovsku údajně v první polovině 17. století.

Stezka má 10 zastavení, po 7 km končí v Českém Šternberku. Pokud zvolíme jako dopravní prostředek auto a zaparkujeme u náměstí v Divišově, znamená to pro nás návrat stejnou cestou, tj. celkem 14 km příjemnou a pohodovou krajinou bez výrazných převýšení.

Stezku pro nás připravili žáci ZŠ Divišov ve spolupráci s občanským sdružením PODBLANICKEM, svazkem obcí CHOPOS a obcí Divišov.

Kromě informací vztahujících se ke zdejšímu kraji, pro vás každé tabuli připravili kvíz, soutěž nebo několik otázek.

 

První tabuli - začátek NS - nalezneme v Divišově na náměstí s kostelem sv. Bartoloměje.

Obec je poprvé zmiňována roku 1218 v souvislosti s Divišem z Divišova (jeho syn Zdeslav založil Český Šternberk) Obě místa spojovala cesta, po níž se nyní vydáme.

Když byl Divišov roku 1545 povýšen na město, získal i právo hrdelní, tzn.povolení popravovat těžké zločince.

V Divišově byla roku 1948 motocyklovým závodníkem Jaroslavem Simandlem založena továrna na plochodrážní motocykly značky ESO později JAWA, našli bychom ji při silnici směrem na Slověnice.

 

Druhé zastavení NS se týká historie židovské komunity. Zde je doložena od roku 1776, kdy Židé zažádali o zřízení hřbitova. Hřbitov leží asi 1,5 km od obce směrem na Český Šternberk a v současné době je ohrožen rozšiřováním zde vzniklého logistického centra - 38.000 m2 jim asi nestačí...

Synagoga je z poloviny 19.století v empírovém slohu. Po deportaci Židů do koncentračních táborů v ní bylo skladiště starého železa, později provozovna služeb (naposledy kadeřnictví). Dnes muzeum.

 

Opustíme obec a přes návrší zvané Vrcha, 532,5 m n.m. sestoupíme do malé vesničky Měchnov s kostelem sv. Martina. Na následujících tabulích NS si můžete ověřit své znalosti z myslivosti, zemědělství, rybářství.... Stezka je vybavena i lavičkami pro oddech.

 

Po mostě přejdeme dálnici a u Brtnického rybníka se zastavíme u sochy svatého Prokopa, místního patrona.

Sv. Prokop tvrdě pracoval, mýtil lesy a obdělával půdu. Dokonce zapřáhl čerta do pluhu, popoháněl ho křížem a vyoral brázdu mezi rodnou Chotouní a Sázavou, dodnes v terénu patrnou. U sochy sv. Prokopa si povšimněte "čerta" u jeho nohou - evidentně je to čertice :-)

 

Cestu zalesněným hřebenem, zde již společně s červenou a modrou turistickou značkou,  nám ještě zpestří 9. tabule NS, kde si děti (i vy) ověří další znalosti: např. Na co byli natahováni obvinění? Jak se nazývá textilní závěsný obraz? ... A už je tu obranná věž - předzvěst blížícího se hradu. Otvírá se nám pohled na městečko v podhradí, které vzniklo při brodu přes Sázavu.

Hrad Český Šternberk je z hlediska historie zajímavý i tím, že ho téměř nepřetržitě od založení Zdeslavem z rodu Divišovců roku 1242 vlastní rod Sternbergů. Výjimkou byla např. doba socialismu, kdy byl hrad znárodněn. Současný majitel pan Zdenek Sternberg zde trvale žije.

Název hradu je odvozen od rodového erbu majitelů - zlaté osmicípé hvězdy - a podle dobové zvyklosti byl poněmčen.

Při prohlídce můžete mj. zhlédnout dobové zařízení salonu a komnat, sbírku mědirytin s tématikou třicetileté války a sbírku miniatur tzv. holandské stříbro atd. Na nádvoří příležitostně probíhají ukázky sokolnictví.

Poněvadž filmová místa jsou můj koníček, nemohu nezmínit, že se na Českém Šternberku, na nádvoří u kašny, natáčely některé záběry z Arabely. Konkrétně scéna ve 4. dílu, kdy princ Vilibald (Oldřich Vízner) okrádá dle rozkazu princezny Xenie (Dagmar Patrasová) spící hosty Šípkové Růženky. V interiérech hradu - chodba s pavlačí, pokojík Dorotky či kuchyň -  se pak natáčela pohádka Anděl Páně (zatímco exteriéry této pohádky se točily na Kašperku).

 

Sestoupíte-li z hradu na malé náměstíčko k penzionu Čtyřlístek, možná už z dálky ucítíte vůni domácích koláčků místního pekaře. Této nabídce se jen těžko odolává :-)

 

Jak již bylo zmíněno v úvodu, stezka není okružní a pokud jedeme autem, musíme se k němu, na místo startu, vrátit stejnou cestou. Vůbec to ale v této krásné krajině nevadí.

 

Mohlo by se stát, že některé tabule NS v průběhu času neodolají nenechavcům a vandalům, v případě zájmu si pracovní listy k NS můžete stáhnout z odkazu:

www.divisov.cz/download.asp?id=53

(event.si do vyhledávače na stránkách www.divisov.cz zadejte "pracovní listy")

 

Aktuální informace o prohlídkách hradu Český Šternberk a pořádaných akcích je vhodné předem ověřit na

https://www.hradceskysternberk.cz/

 

Doporučená mapa:

KČT - 40 - Benešovsko a Dolní Posázaví

IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Naučná stezka rytíře Jana Kryštofa Šice:

Naučná stezka rytíře Jana Kryštofa Šice
Naučná stezka rytíře Jana Kryštofa Šice
Naučná stezka rytíře Jana Kryštofa Šice
Naučná stezka rytíře Jana Kryštofa Šice
Naučná stezka rytíře Jana Kryštofa Šice
Naučná stezka rytíře Jana Kryštofa Šice
Naučná stezka rytíře Jana Kryštofa Šice
Naučná stezka rytíře Jana Kryštofa Šice
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
moc hezký článek i fotky...díky...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Díky za zajímavý nápad, kam na (celodenní) výlet. Teď už jen někoho přemluvit, aby vyrazil se mnou :D
Obrázek uživatelky
profil
Štemmberk jsme s dětmi navštívili ,taky rádi navštěvujem místal kde se točí pohádky..
Obrázek uživatelky
profil
Díky za info Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Trasu jde projet určitě i na kole. Jezdí tudy i maminky s kočárky. A kdo by nechtěl jít zpátky pěšky, může se svézt z Českého Šternberka zpět do Divišova autobusem. Ale to platí spíše pro všední dni. O víkendech toho moc nejezdí.
S tím převýšením je to horší (převýšení cca 150m). Po cestě do Šternberka to jde, ale zpátky je to pořádný kopeček.
Ještě doplním, že na hradě Český Šternberk se natáčel film Ulice:Velká trojka. (Měla jsem být v komparzu, ale zrovna jsem byla v porodniciSmajlík
Tento výlet můžu určitě doporučit.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles