Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Naučte vaše děti šetřit! Dávejte jim pravidelné kapesné

25. 10. 2018 | Finance
Se začátkem školního roku se děti každý den díky novým spolužákům setkávají s mnoha lákadly. Navíc si i sami často vyhlédnou třeba roztomilou panenku, plyšového medvídka nebo nové kolo. Většinou záhy následuje otázka: “Mami, tati, koupíš mi to?” A přesně tohle je příležitost, jak s dítětem probrat první lekci ze světa financí a ujasnit si výši kapesného.

Kdy začít mluvit o penězích?

Začněte s tím co nejdřív. Vždyť už v pohádkách děti slyší o zlaťácích nebo oslíčkovi otřes se a vědí, na co se peníze používají. Důležité ale je, aby si od malička vybudovaly zdravý přístup k hospodaření. A tak s vašim potomkem mluvte o všem, co se financí týká. Samozřejmě tak, aby správně pochopil, co mu chcete o penězích sdělit. Opravdu důležité ale je debatu neodkládat a nespoléhat až na to, co se dozví ve škole. Protože vzorem jste dítěti především vy sami a to, jak s financemi hospodaříte doma.

kapesné dětemVarujte před dluhy

Chce si dítě od vás půjčit peníze? Zeptejte se ho, jak vám je vrátí a kdy. Protože dnes to může být dvacet korun na čokoládu, ale až dospěje, může se zadlužit tak, že skončí v osobním bankrotu.  Proto je dobré začít děti na život připravovat skutečně co nejdříve. Pokud jim totiž vštípíte zdravý vztah k financím už v útlém věku, budou mít větší šanci uhlídat své příjmy a výdaje. Pravděpodobnost, že v budoucnu skončí v dluhové pasti, se tak sníží.

Schopnost vědomě zvažovat pro a proti při nakládání s penězi a strategicky své výdaje plánovat, nazýváme spotřebitelskou gramotností. Ideální cestou k tomu, aby ji získalo, jsou jeho touhy.

Splněná přání ze svých peněz

Pokud vaše ratolest po něčem zatouží, zkuste mu nabídnout, ať si na to uspoří z kapesného. A nebojte se mu je začít dávat! Děti by se totiž měly už od raného věku seznamovat s tím, jakou mají peníze hodnotu a učit se, jak s nimi hospodařit.

Osvědčilo se mi koupit dětem prasátko a do něj každý den dostávaly dvě pětikoruny. Jenže jen jedna byla skutečná mince. Druhá byla papírová. Jednu mohly utratit hned, ale tu druhou ne. Takže ji musely ušetřit.

Proč je dobré dávat dětem kapesné

•    Naučíte dítě hospodařit s určitým množstvím peněz.
•    Dítě se učí postupně tomu, jak spořit. Třeba na věci, které chce a jedno kapesné na ně nestačí.
•    Větší děti si díky vlastnímu účtu osvojí zacházení s „imaginárními penězi“ a praktické věci ohledně vztahu s bankou. Například, jak používat internetové bankovnictví nebo vybrat z bankomatu.

Kdy s kapesným začít

Pravidelné kapesné by děti měly dostávat s nástupem do školy. Dohodnutou částku prvňáčkům vyplácejte ideálně jednou týdně v určitý den. S přibývajícím věkem pak interval postupně prodlužujte.

Dle úvahy mohou rodiče sumu i navýšit anebo naopak umenšit tak, aby zohlednili kupní sílu dítěte. Například zdvojnásobit vklad: Když našetříš na polovinu kola, tak ti ho koupím nebo zbytek dostaneš k Vánocům.
Zároveň je také potřeba dítku vysvětlit, že pokud utratí všechno v první „výplatní den“, na další “rodičovskou dotaci” si musí počkat do dalšího.

Kapesné na míru

Je složité obecně říct, kolik peněz by dítě mělo v kapesném dostávat. Začít můžete s několika desítkami korun a pokud se dítě v hospodaření osvědčí, zkuste přidat. Orientačním “stropem” pak může být částka, kterou jste ochotni snést, aby váš potomek utratil za úplné nesmysly. A to se stát opravdu může, protože se teprve učí s penězi zacházet. Zároveň by obnos peněz, které dítě od vás dostává, neměl být dramaticky odlišný od toho, jaký dostává většina jeho vrstevníků.

Výjimkou jsou samozřejmě situace, kdy se v souvislosti s kapesným objevují problémy. Drogy, uplácení kamarádů a podobně. To jsou důvody pro snížení anebo zrušení kapesného.

1. až 5. třída    10 - 50 Kč
6. až 9. třída    200 - 400 Kč
Střední škola    400 - 800 Kč
Vysoká škola    600 - 1 000 Kč

Zodpovědnost za výdaje

Pokud už máte starší dítě, zkuste mu projevit důvěru. Svěřte mu třeba, aby si samostatně platilo obědy ve škole nebo účet za telefon. Jednak si bude své nové zodpovědnosti vážit, a pak také velmi rychle zjistí, že existují platby, které je prostě nutné zaplatit.

To automaticky povede i k tomu, že nebude penězi plýtvat. Platí-li si zmíněné obědy ve škole a onemocní, bude čistě v jeho zájmu, jídlo si odhlásit. Ušetří tak peníze, které by jinak propadly. Částku navíc ale z kapesného neodčítejte, dítě si ji zaslouží. Dokázalo ji totiž uspořit.  

Zdroj: Zonky


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles