Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Návaly horka a noční pocení v létě zmírní dostatek tekutin i plavání

3. 07. 2019 | Péče o tělo
Červené tváře, nepříjemné horko po těle, pocení i zrychlený tep. Ve vysokých letních teplotách se s podobnými obtížemi občas setká každý. Až pětasedmdesát procent žen v menopauze ale trápí tyto nepříjemné symptomy i několikrát během dne a noci. Jak rozeznat příznaky přechodu od běžného letního pocení a jak je zmírnit, radí ve svém komentáři uznávaný gynekolog Pavel Turčan.

Mezi pětačtyřicátým a pětapadesátým rokem života se drtivá většina žen setká s některými z příznaků menopauzy. Může to být vše od přibírání na váze, přes suchou kůži, po deprese a úzkosti. Mezi nejčastější symptomy se ale rozhodně řadí návaly horka a noční pocení. Problémy s regulací teploty trpí podle americké studie North American Menopause Society až 75 % všech žen v přechodu. Může za to snížená produkce hormonů estrogenu a progesteronu a nerovnováha v hypothalamu. Právě nerovnováha v našem mezimozku, který je zodpovědný za regulaci tělesné teploty, způsobuje výkyvy a nepříjemné vlny horkosti.

plaváníPozor na podcenění příznaků

Ženy, které už přechodem procházejí, se často letního období obávají. V horkých dnech mohou být totiž návaly až nesnesitelné. A ztěžují jak pracovní, tak společenský život. Ještě větší problém však nastává u žen, které si nadměrné pocení a horkost v těle s menopauzou nespojí a zaměňují je za běžné problémy spojené s horkými letními dny. Ty mohou symptomy snáze přehlédnout a podcenit, čímž si ještě víc přitíží. Pokud například zanedbají pitný režim, mohou počet i intenzitu návalů nevědomky ještě navýšit.

Voda ochladí, čaje uleví

Jedním ze základních opatření, jak tělu v létě alespoň trochu ulevit, je dostatek studené vody. Ženy v přechodu potřebují v létě pitný režim obdobný jako u aktivních sportovců. Míra jejich pocení je totiž naprosto srovnatelná. Každý den by proto měly vypít alespoň dva litry čisté vody. Neměla by ale být ledová, ačkoliv k tomu počasí svádí. Studenou vodou přímo z lednice si totiž mohou lidé přivodit potíže od bolestí zubů po bolesti v krku.

Pro zpestření je možné vodu doplnit o pár kapek citrónu, čerstvé bylinky či trochu ovoce. Vhodné jsou i neslazené čaje. Právě čaje a odvary mohou pomoci nastolit rovnováhu v těle a celkově zmírnit příznaky přechodu. Od návalů horka může ulevit čaj z červeného jetele, který obsahu přírodní estrogeny.

Naopak kávu, kofeinové nápoje, slazené šťávy a alkohol je lepší z pitného režimu vyřadit. Tyto nápoje tělo ještě více odvodní a zatíží. Kromě horka se pak ženy musí potýkat i s dehydratací, bolestmi hlavy či nespavostí.

Příjem tekutin v teplém počasí pomohou doplnit i vodnaté typy ovoce a zeleniny. Vychlazený šťavnatý meloun na svačinu či okurkový salát k večeři doplní vodu a pomohou snížit tělesnou teplotu. Ochlazující efekt mají i mléčné výrobky. Nepříjemný nával tak zpříjemní například jogurt s ovocem.

Voda uleví, klimatizace uškodí

Chladná voda osvěží nejen zevnitř, ale zmírní i vnější příznaky. Proto je vhodné zařazovat v létě studené sprchy či plavání v bazénu. Pro ty, kteří nemají po ruce bazén, nebo se nemohou například v práci osprchovat, je příjemnou alternativou lavor se studenou vodou. Stačí do něj na dvacet minut ponořit nohy.

Tento jednoduchý způsob ochlazení je zdravější než například klimatizace. Při návalech horka z důvodu menopauzy je tělo ženy pokryto studeným potem, pobyt v podchlazené místnosti tak může způsobit nachlazení nebo i angínu. Navíc klimatizace často způsobuje podráždění a vysychání očí a násobí tak vysychání sliznic, které trápí ženy v klimakteriu.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !