Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

NÁVOD NA POUŽITÍ ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ V ROCE 2008

24. 11. 2007 | Nemoci
Také jste si již několikrát položili otázku, kolik asi budete platit při návštěvě lékaře, kolik za recepty a pobyt v nemocnici? Těhotné maminky jistě zajímá výše poplatku při pravidelných návštěvách u gynekologa, maminky zas kontroly s malými dětmi u dětských lékařů …….

Ministerstvo zdravotnictví ČR vydalo Návod na použití českého zdravotnictví v roce 2008, kde se na většinu Vašich otázek dozvíte odpověď.

Připravili jsme pro Vás pár důležitých informací z tohoto Návodu na použití českého zdravotnictví, celý Návod … si pak můžete v závěru článku také stáhnout.

OBSAH NÁVODu NA POUŽITÍ ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ:


NÁVOD NA POUŽITÍ ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ V ROCE 2008 I. JAK DŮLEŽITÉ JE NAŠE ZDRAVÍ?
aneb kapitola o tom, jak rádi Češi utrácejí, kolik stojí zdravotní péče a k čemu jsou dobré poplatky

II. NAPLÁNUJTE SI SVŮJ „ZDRAVOTNÍ“ ROZPOČET
aneb kapitola o tom, jak se připravit na nové změny, jak plánovat osobní i rodinné finance a na co se ptát lékaře a lékárníka

III. NEBOJTE SE POPLATKŮ
aneb kapitola o tom, jak to přesně bude s regulačními poplatky a doplatky na léky a také o tom, jak vás ochrání roční limit

Jaké poplatky nás čekají:
Poplatek za návštěvu – kde, kde a jak se hradí
Poplatek za pohotovost
Poplatek za výdej léku
Poplatek za pobyt
Osvobození od všech poplatků
Ochranný limit 5 000 korun
Léky, jejich ceny a doplatky

IV. A OBČAN SE PTÁ
aneb kapitola reálných otázek občanů a odpovědí ministerstva zdravotnictví na téma poplatky a doplatky

NÁVOD NA POUŽITÍ ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ V ROCE 2008
A právě z této poslední kapitoly si můžete přečíst pár zajímavých otázek a odpovědí z Návodu na použití českého zdravotnictví:


Bude se platit za recepty na antikoncepci?
Za položku na receptu (= výdej jednoho druhu léku) v případě, že se bude jednat o antikoncepci, poplatek platit nebudete, protože antikoncepce není hrazena z veřejného zdravotního pojištění. Uhradíte tedy plnou cenu antikoncepce, ale ne poplatek.

Ráda bych se zeptala, jak to bude s prohlídkami v době těhotenství?
Prohlídky v době těhotenství jsou osvobozeny od poplatků.

Budu platit jen první návštěvu u doktora nebo i ty další, na které mne doktor objedná? Např. skoro všichni kojenci chodí pravidelně (i několikrát týdně) na rehabilitaci. To budou platit za každou návštěvu?
Na první otázku zní odpověď ano, zaplatíte za každou návštěvu u lékaře, při níž vám bude provedeno klinické vyšetření. Na další otázky zní odpověď ne, neboť kojenec a ani žádný jiný pacient za fyzioterapii (rehabilitaci) prováděnou tak, jak popisujete, neplatí.

Nechávám si předepisovat léky na rok dopředu. Bude to možné i nadále, nebo budu každé čtvrtletí stát na recept frontu u lékaře?
Léky pro chronické pacienty bude možné předepsat na tzv. opakovaný recept, který Vám lékař vystaví tak, že si na něj budete moci svůj lék vyzvednout v lékárně několikrát (počet opakování stanoví vyhláška). Současně bude omezen počet balení jednoho léku, které lze předepsat na jednu položku na jednom receptu.

NÁVOD NA POUŽITÍ ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ V ROCE 2008 Děti chodí k logopedovi, budou platit za každou návštěvu?
Ano, v případě, že se jedná o klinické vyšetření logopeda, bude zpoplatněno částkou 30 Kč. Nejedná se tedy například o pouhé procvičování výslovnosti.

Porod je přece přirozený proces, proč za něj platit, když to není nemoc?
Ano, jistě máte pravdu. Porod není nemoc, přesto je hrazen z veřejného zdravotního pojištění. Probíhá v nemocnici, tedy ve zdravotnickém zařízení a pobyt maminky a dítěte je spojen s určitými doprovodnými či nezdravotnickými náklady. To je vyváženo zárukou kvalifikované pomoci a dostupnosti špičkových přístrojů, které zaručují bezpečí novorozence i jeho maminky, nezřídka i záchranu jejich života.

Proč platí poplatky i ty nejmenší děti? Není to scestné?
Tato otázka svádí k bizarní představě, jak kojenec v ordinaci sahá někam do plínek a vytahuje naspořené penízky … Za dítě samozřejmě platí poplatek rodiče (nebo samoživitel rodič, nebo zákonný zástupce). Náklady, které tak rodinám vzniknou, jsou z velké části kompenzovány úlevami v daňové oblasti.


Celý NÁVOD NA POUŽITÍ ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ
si můžete stáhnout ZDE (4,78 MB).



ZDROJ: Ministerstvo zdravotnictví ČR

ZUZI
Chytrá Žena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4   5  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
TAK TO SOUHLASÍM,TAKY SE MI NELÍBÍ,ŽE NAŠE PENÍZE,TEDY LIDÍ,KTEŘÍ POCTIVĚ VYDĚLÁVAJÍ MAJÍ JEŠTĚ PLATIT ZA NĚJAKÉ FEŤÁKY,ČI ALKOHOLIKY ATD...__JAK JE TO MOŽNÉ?DOSTALI SE DO TOHO SVÝM PŘIČINĚNÍM A ŽE CHTĚLI,TAK AŤ SI Z TOHO SAMI TAKY POMŮŽOU A NEBO AŤ JDOU PRACOVAT!!
Obrázek uživatelky
profil
ODKAZ
Obrázek uživatelky
profil
Co si o tom myslíte? KLIK

My jsme se o tom s maminkou bavili. Jsme tři "dětska". Kdyby nedej bože onemocněla, tak bychom to rozhodně finančně nezvládli. Brala by totiž velmi nízkou nemocenskou, museli bychom zaplatit nemocnici, stejně vysoký nájem jako každý měsíc a jiné poplatky. Já studuji dvě vysoké školy mimo domov a opravdu moc nestíhám nějak si přivydělávat - takže min. výdaje na ubytování a cestovné. Nevyšlo by nám na jídlo a ještě by byly nezaplacené složenky.
Obrázek uživatelky
profil
se vyplatí jít do lékárny si koupit léky sami , které jsou bez předpisu a nechodit k lékaři pro recept,protože se zaplatí navíc poplatek a lék vyjde dráž.Navíc si myslím,že platit za děti je holý nesmysl.Vím ,že někteří lidé sedí u doktora víc než je zdrávo,ale doplatí na to i ti druzí.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
chcete to mít zadarmo? máte možnost. Staňte se feťákama nebo zločincema a je to. Ti mají výjimku. A nemuseji ani pracovat a přesto mají nárok.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles