Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Návrat do školy – Aby vaše dítě chodilo domů s úsměvem

15. 09. 2014 | Péče o tělo
Školní dny s sebou nesou mnoho výhod. Děti smysluplně tráví svůj čas, učí se novým věcem, jsou vedeny k zodpovědnosti a učí se ovládat svou pozornost. Avšak na druhé straně jsou tu určité hrozby, kterých se můžeme vyvarovat.

Kolektiv dětí může být rájem pro bakterie. Bakterie jsou takřka všude. V půdě, ve vzduchu, na toaletách, odpadkových koších, klikách i na rukou. Jak tedy dítě ochránit před jejich napadením a následným onemocněním?

Posilujme dětskou imunitu

„Důležité je podporovat dětský imunitní systém. Silná obranyschopnost se s bakteriemi popere mnohem snadněji. Jedná se o složitou soustavu, která funguje v mnoha dimenzích. Imunitní systém vytváří ochranné vrstvy, které by měly průniku bakterií a virů do těla zabránit. Kůže produkuje antibakteriální látky, nos vylučuje hlen, v ústech se nacházejí sliny a oči se brání tvorbou slz. Čas od času se ale stane, že tyto ochranné vrstvy nejsou stoprocentně nepropustné, proto je nutné dbát na důkladnou hygienu,“ radí Mgr. Monika Vostřelová.

Návrat do školy – Aby vaše dítě chodilo domů s úsměvemZáklad je hygiena

Ve školním prostředí půjde především o časté mytí rukou. A to nejen po navštívení toalet, ale minimálně před každým jídlem. Zde platí pravidlo: čím více, tím lépe. Malé děti mají totiž neustálou potřebu strkat si prsty do úst či do očí, aniž by si to uvědomovaly, čímž bakteriím připravují tu nejsnazší cestu, jak se dostat do organismu. Děti, ale i rodiče poté musejí bojovat s nepříjemnou rýmou, kašlem, střevními potížemi či zvracením.

Děti by také neměly pít ze stejných sklenic nebo lahví společně se svými spolužáky, ani si od svých kamarádů ukousnout kousek svačiny. Pokud je spolužák nemocný, vir se tímto způsobem přenese velmi snadno.
 
Také mobilní telefony se mohou bakteriemi jen hemžit. Půjčit si telefon od nachlazeného spolužáka muže být rizikové, pokud si dítě ihned po jeho použití neumyje ruce. Zapomenout nesmíme ani na ručníky, které jsou pro nespočet bakterií přímo živnou půdou. Každé dítě by mělo mít svůj vlastní ručník, jenž je nutné pravidelně prát.

TIP

Hlídejte své děti, aby se po příchodu domů ze školy převlékly a dávaly aktovku na jedno místo (nejlépe k psacímu stolu). Školní oblečení i aktovka totiž bývají také „kontaminované“ bakteriemi. Odkládáním věcí na jedno určené místo je možné zabránit jejich šíření po celém bytě.

Pohyb je důležitý

Odolnost vůči nemocem lze zvyšovat také zajištěním dostatečného fyzického pohybu. Jízda na kole, kolečkových bruslích, běh či lyžování. To všechno jsou aktivity, které děti budou bavit, a pokud je povedete k pobytu na čerstvém vzduchu již odmalička, získáte tím hned několik výhod. Kromě toho, že dětem posílíte jejich obranný systém, pohyb je také prevencí nadváhy a děti navíc nebudou trávit příliš mnoho času u počítače.

Příznivé účinky na dětskou obranyschopnost má i pobyt na chladném vzduchu. Nebojte se nechat dítě chvilku venku, i když se objeví mlha či mrzne, a myslete na to, aby nemělo přespříliš vrstev oblečení. Všeobecně platí, že děti by měly mít jen o jednu vrstvu více než dospělý člověk.
Otužovat se je možné také během sprchování. Dvakrát týdně několik litrů vlažné vody a vaše dítě bude zdravé jako rybička.

Dalším tipem, jak dítěti posílit imunitu, je dopřát mu dostatečný a klidný spánek. Nezapomínejte ani na to, že ložnice by neměla být přetopená. Dítě se může velmi lehce zpotit a může se probouzet. Ideální teplota na spaní se pohybuje někde mezi 18 a 20 °C.

Návrat do školy – Aby vaše dítě chodilo domů s úsměvemInternet jako nástroj omlazování mozku?

Vědci z losangeleské univerzity skutečně tvrdí, že surfování po internetu zpomaluje stárnutí mozku. Během této činnosti se podle poslední studie aktivují nejen všechna mozková centra jako například při čtení, ale k životu se probouzejí i další, která jsou zodpovědná za rozhodování a komplexní uvažování. Tento efekt je však patrný pouze u osob středního věku a starších. Dětskému mozku tedy sezení u počítače v žádném případě neprospívá.

Dbejte na správné stravování

Správná péče o imunitní systém rovněž souvisí se stravováním. „Potraviny, které dítěti podáváte, by měly být bohaté na vitaminy a minerály. Bude-li mít dítě silnou imunitu a bude-li odolávat dětským chorobám, má velmi dobře nakročeno k tomu, aby bylo ve škole spokojené. Nebude unavené a po příchodu domů bude svěží a plné energie,“ říká lékárnice Monika Vostřelová

Problémy s učením? Motivace, odpočinek a vhodná strava

Když přijdou děti poprvé do školy, stává se, že mají problémy s učením. To však neznamená, že jsou takové děti hloupé. Ony zkrátka jen netuší, jak se mají ve škole chovat a jak se postavit k novým povinnostem, a je samotné to muže trápit. Když bude dítě dostávat jedničky a nosit ve svém notýsku či žákovské knížce pochvaly, bude chtít vědět víc a zvyšovat pravděpodobnost dalšího úspěchu.

V mnoha případech stačí k jejich zlepšení správná motivace, dostatek odpočinku a vhodná strava. Dítě, které spí klidným a nerušeným spánkem, se dokáže mnohem lépe soustředit a aktivovat mozkové buňky. Nejlepší motivace potom pochází přímo z rodiny. Ukažte svému dítěti, že učení je možné provozovat i zábavnou formou. Povídejte si s ním o látce, kterou ve škole zrovna probírá, se stejným zaujetím jako o jeho koníčcích. Pokuste se také spojit látku s jakoukoli jinou informací, o níž víte, že vaše dítě zaujme. Za dobré výsledky nezapomínejte chválit a za ty špatné nikdy netrestejte.            

6 potravin, které udělají z učení zábavu

1. Banány
Jsou bohaté na draslík, který má pozitivní účinky na únavu, nervozitu a špatné soustředění.

2. Borůvky

Požívání borůvek zvyšuje pozornost a zlepšuje paměť.

3. Slunečnicová semínka

Tato potravina obsahuje vysoké množství hořčíku, který stimuluje paměť a podporuje chuť k učení.

4. Mořské ryby

Svěžest, paměť a výkyvy v náladě se staly doménou omega-3 mastných kyselin. Ty nehledejte nikde jinde než v mase mořských ryb.

5. Špenát

Máte problémy s koncentrací? Přidejte do svého jídelníčku špenát, který obsahuje prospěšnou kyselinu listovou.

6. Mrkev

Nenápadná mrkev je královnou mezi kořenovou zeleninou. Obsahuje živiny a biolátky, jež zastavují proces stárnutí. Pomoc u mrkve hledejme rovněž v okamžiku, kdy se učíme něco nazpaměť.

Zdroj, foto: Alphega lékárna


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
těch potravim k učení je mnohem více, ale překvapily mne ty slunečnicové semínka, které miluji :D
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles