Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Návrat velkých šelem do České republiky

10. 12. 2010 | Zvířátka

Ačkoliv je příroda České republiky bezesporu zajímavá, zdaleka nedosahuje takové pestrosti jako například deštné pralesy, subtropická pobřeží nebo korálové útesy. A také proto bychom si měli naší přírody a jejich obyvatel skutečně vážit.

Mezi nejatraktivnější zástupce fauny určitě patří velké šelmy. Ačkoliv má naše země ve svém státním znaku lva, tato šelma u nás nikdy nežila. Zato se na našem území hojně vyskytovali rysi, vlci a medvědi. Vlivem nešetrného zacházení s přírodou zejména za dob komunismu odtud tyto šelmy zcela nebo alespoň z drtivé většiny vymizely. V posledních několika letech se však životní prostředí u nás natolik zlepšilo, že se k nám velké šelmy začínají vracet. Nicméně názory lidí na přínos nebo naopak problémy jejich návratu se liší – většinou převažuje strach.

Jsou velké šelmy v naší přírodě užitečné? Ano, samozřejmě jsou. Patří sem, žily zde déle než my, lidé. Fungují jako jakási zdravotní policie – likvidují především slabé a nemocné živočichy, čímž udržují jejich populace silné a zdravé. Také tím zamezují šíření některých nemocí.

Jsou velké šelmy člověku nebezpečné? Tady je důležité zdůraznit, že rozhodně člověka nepovažují za svou kořist! Rys si na člověka v žádném případě netroufne, jediný zdokumentovaný případ napadení člověka vlkem byla Karkulka (ani vlk tedy na člověka neútočí) a medvěd (který se mimochodem většinou živí borůvkami a jinými bobulemi) se do křížku s člověkem dostává jen skutečně vzácně – například pokud se turista pohybuje velmi tiše, šelma si ho nevšimne a člověk se nešťastnou náhodou ocitne příliš blízko mláďat).

Na Slovensku, odkud medvědi nikdy nevymizeli, došlo k několika incidentům mezi medvědy a lidmi, zde ale sehrál hlavní roli nedostatek prostoru a tím také potravy. Medvědi v lesích rozparcelovaných na stále menší a menší plochy nejsou schopni se uživit a stahují se k lidským obydlím, kde vybírají popelnice. Proto také medvědi ze Slovenska přecházejí k nám, kde se (kupodivu na rozdíl od Tater a Fatry) mohou pohybovat souvislým lesem. Šelmy se člověku přirozeně vyhýbají, proto většinou stačí, když nás zaslechnou. Raději se nám klidí z cesty, případně si od nás udržují bezpečnou vzdálenost. Co škody na majetku a hospodářských zvířatech? Jelikož jsou u nás velké šelmy chráněny, veškeré škody, které případně způsobí, uhradí stát.

Podtrženo a sečteno – návrat velkých šelem je pro naši přírodu pozitivní zprávou. Jejich přispění je mnohem větší než případné riziko. Měli bychom se na situaci dívat spíše jako na návrat milého souseda než jako na invazi nebezpečného protivníka. Velké šelmy do české přírody vždy patřily a jejich místo v ekosystému nemůže zastoupit žádný jiný živočich.

 

Sarka84 - čtenářka 

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !