Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Návštěva města Poreč

18. 12. 2016 | Evropa

Město Poreč je jedním z největších měst na Istrijském poloostrově. Naleznete ho částečně na poloostrově mezi zátokou Lima a údolím řeky Mirna. Poreč je velmi oblíbeným turistickým cílem s bohatou historií. Uvidíte zde pozůstatky antických chrámů, stavby ovlivněné benátskou gotikou a další významné stavby.

Nejúžasnější  památka, kterou musíte navštívit, je Eufrasiova bazilika. Již ve třetím století zde stávala modlitebna zasvěcená svatému Maurovi. Později zde postavili kostel, který nechal biskup Eufrasius zbourat. Na jeho základech potom byla postavena současná bazilika. Stavba v byzantském slohu je dochována téměř v původní podobě. Vnitřek je rozdělen dvěma řadami sloupů na tři lodě. Největší uměleckou hodnotou je nádherná zlatá mozaiková výzdoba v hlavní apsidě a vítězném oblouku. Na klenbě chóru je zobrazena sedící Marie s Ježíškem, po obou stranách má archanděla a tři další postavy. Mozaika na vítězném oblouku znázorňuje sedícího Ježíše a po obou stranách má šest apoštolů. Na stěnách presbyteria je vyobrazen život svatého Maura. Bazilika pochází ze šestého století a je zapsána v seznamu památek UNESCO. K bazilice patří také zvonice. Z její věže je hezký pohled na historické centrum města, moře a blízké ostrovy.

PorečV Poreči můžete také navštívit akvárium. Je zde několik menších nádrží s místními i cizokrajnými druhy ryb a živočichů. Velkou atrakcí je dravá muréna obecná, která může dorůst až do délky 150 centimetrů. Uvidíte zde ale i kraby, langusty, humry, hvězdice, chobotnice, mořské koníky, leguány a další. Zde jsme také poprvé viděli krásné mořské koníky. V akváriu jsme byli docela dlouho, protože zde je opravdu hodně k vidění. Obzvláště s dětmi doporučuji návštěvu, budou určitě nadšené.

No a nakonec jsme se prošli po pobřeží kolem celého poloostrova, kde je stará část města. Je odtud vidět ostrov Svatého Mikuláše (Sveti Nikola) vzdálený asi čtyři sta metrů od břehu. Už koncem devatenáctého století zde byla založena neplacená pláž a v roce 1910 zde byl otevřen první hotel. Pravidelně sem plují lodě z Poreče. V pátém století ostrov obývali poustevníci a později mniši. Ti si zde vystavěli klášter, který byl později přestavěn na neorenesanční palác. V dnešní době celý ostrov slouží turistickému ruchu, takže je zde provozován hotel. Na ostrově je i krásný maják s válcovou věží. Stojí zde prý od roku 1403 a je zřejmě nejstarší dochovalou stavbou tohoto typu u Jaderského moře. Chvíli jsme poseděli a kochali se pohledem na moře, ostrov, přístav a plující lodě.

V okolí Poreče je poměrně hezká příroda a několik rekreačních středisek. Nejznámější jsou asi Zelená laguna a Modrá laguna. Je zde poměrně čistá voda a členité skalnaté pobřeží, kde je mnoho vhodných míst ke koupání a potápění. Modrá laguna je spíše pro aktivnější sportovce. Zelená laguna je určená pro klidnou dovolenou s dětmi. Právě tam jsme před několika lety trávili jeden prázdninový týden. Moc se nám tam líbilo.


Jaa123 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Návštěva města Poreč:

Návštěva města Poreč
Návštěva města Poreč
Návštěva města Poreč
Návštěva města Poreč
Návštěva města Poreč
Návštěva města Poreč
Návštěva města Poreč
Návštěva města Poreč
Návštěva města Poreč
Návštěva města Poreč
Návštěva města Poreč
Návštěva města Poreč
Návštěva města Poreč
Návštěva města Poreč
Návštěva města Poreč
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
zajímavé místo Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Dík za článek i fotky.Smajlík V Poreči jsem byla dvakrát, líbilo se mi tam moc.
Obrázek uživatelky
profil
je tam nádherněSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Tam jsme ještě nebyli..
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kraslice