Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Návštěva Obřího akvária v Hradci Králové

4. 09. 2008 | Vaše tipy

ENVI Dům s Obřím akváriem se nachází v samém centru Hradce Králové. Znám ho velmi dobře, vyrůstala jsem s ním. A už jako dítě jsem zkonstatovala, že neznám krásnější pocit, než se podívat nahoru a vidět nad sebou proplouvat ryby roztodivných tvarů ve velkém skleněném tunelu. Ale vezmu to pěkně od začátku.

Nejlepší je, rezervovat si vstupenky telefonicky. Platí to hlavně pro letní prázdniny, protože jinak můžete čekat i půl dne, než se uvolní nějaké místo. Vstupenky si musíte vyzvednout asi půl hodiny před prohlídkou, ale to vůbec nevadí. Ve volném čase si totiž můžete zajít na malou rybičkovou ochutnávku do místní cukrárny a kavárny. Lebka ColossomyZa sklem tady můžete obdivovat slavné masožravé piraně, nebo elegantní rejnoky. A z velké klece na vás budou neustále pokřikovat zelení papoušci. Pro ty zvídavější je to přichystána spousta naučných tabulí a promítaný film.

Při samotné prohlídce nejprve vstoupíte do sálu, kde jsou v malých skleněných vitrínkách vystaveny rybí lebky nejrůznějších tvarů. Překonejte počáteční odpor a dobře si je prohlédněte, většinu druhů můžete totiž vidět za pár okamžiků naživo, a u některých ryb pak zkrátka nepochopíte, jak mohla jejich lebka vypadat tak „divně.“

Několik kroků po schodech vás zavede do tropického deštného pralesa. Tropy na vás doslova dýchají, voní a švitoří odevšad. I když samotné zvuky pocházejí jen z reproduktoru, stejně jde o zajímavý zážitek. Z rostlin tu najdete snad všechno; různolisté palmy, kapradiny, bromélie, tillandsie… Tropický pralesUrčitě mezi nimi poznáte i spoustu běžných pokojových rostlin, i když, přiznejme si, tyhle by se vám do obýváku nevešly. A když budete mít štěstí, uvidíte kvést rudé anthurie, křehké bromélie nebo étericky vypadající orchideje. Pokud s sebou máte fotoaparát, udělejte si na focení dostatek času, protože se nejspíš bude chovat jinak než obvykle. Může se také stát, že vás tu zastihne tropický déšť nebo nefalšovaná pralesní mlha.

Můžete také poprvé vidět živé ryby, i když zatím jen jako šedavé stíny, protože se na ně díváte seshora z mostku, na kterém stojíte, a ony bezstarostně proplouvají pod námi. Velké a mohutné siluety patří rostlinožravým  piraňím Colossomám. Chovají tu dva druhy; piraňu plodožravou a piraňu černoploutvou.

Rybí obyvatelkaOpět sejdete pár schodů a konečně vidíte to, na co jste tak dlouho čekali. Ocitli jste se na dně tropické tůně v tunelu 5m dlouhém a 8 m širokém. Okolo vás i nad vámi proplouvají stovky ryb. Přímo po skle přelézají krunýřovci (dobře známá „lízátka“ z akvárií) a obzvlášť zvědavé rybky se ochotně vystaví objektivům zběsile cvakajících fotoaparátů. Průvodce vám poví několik slov, a pokud máte to štěstí a přijdete ve čtvrtek, můžete vidět i potápěče, který krmí ryby přímo z ruky. Z ryb kromě zmiňovaných Colossom určitě stojí za povšimnutí i bizarně vypadající Arrowana dvojvousá. Najdete tu i různého druhy kančíků, teter nebo perleťovky. Když se dobře podíváte, uvidíte při dně a ve skalních štěrbinách spoustu drobného potěru, který je tu odchováván přirozeně svými rodiči.

Na samý závěr se ještě můžete podívat do velmi dobře vybavené prodejny akvaristiky (do které je vstup možný i bezplatně kdykoliv na požádání). Ale překonejte pokušení z nákupu pestrobarevných rybiček, pokud na ně nemáte doma dost místa. A pokud jste to nestihli před návštěvou, běžte si na chvíli odpočinout do Café piraňa, nebo se podívejte na dokumentární film v Projekci u Rejnoka. Stojí to za to.


Notburga

Chytrážena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
úžasné místo, jistě zajděte. nám se poštěstilo ryby krmit zde zakoupeným krmením a je to velmi zajímavé pozorovat je jak se ládují a to ze zdola (z tunelu) i shora, když jim házíte
Obrázek uživatelky
profil
doporočuji jako rodinný výlet,unešeni budete děti i rodiče.
Obrázek uživatelky
profil
Nádhera - perfiš typ na výlet.
Obrázek uživatelky
profil
určitě to stojí za návštěvu
Obrázek uživatelky
profil
je to nádhera
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles