Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Návštěva výstavy korunovačních klenotů

25. 03. 2018 | Kultura

Když jsem se dozvěděla, že budou vystaveny korunovační klenoty, hned jsem byla rozhodnuta, že se na ně pojedu podívat. Už jsem je sice viděla, ale jsou tak nádherné, že to stojí za další návštěvu. Obzvláště když jsou vystaveny u příležitosti tak významné – 100 let od založení Československé republiky a 25 let od vzniku České republiky.

Procházíme Jižními zahradami Pražského hradu a řadíme se do fronty. Zatím není moc dlouhá, čekáme zhruba hodinu a půl. Procházíme bezpečnostní kontrolou, odkládáme věci v šatně a vcházíme do Vladislavského sálu. Hned za dveřmi byla umístěna vitrína se zbrojí svatého Václava, která je součástí svatovítského pokladu. Viděli jsme zde límec od pláštíku, který byl vyroben z kroužků železného drátu v kombinaci se zlatým drátem. Zřejmě měl chránit krk a uši bojovníka. Pochází asi ze čtrnáctého století. Uprostřed vitríny byla relikviářová busta svatého Václava z roku 1500. Vyrobit ji dal český král Vladislav Jagellonský a poté daroval do pokladnice chrámu svatého Víta. Ve schránce v hlavě byly uloženy zuby svatého Václava a v trupu jeho spodní čelist. Před bustou jsme viděli svatováclavský meč, který se používal při korunovaci českých králů. Na čepeli je vysekaný otvor ve tvaru křížku. Jako poslední zde byla vystavena svatováclavská přilba, která byla vyrobena z jednoho kusu železného plechu. Vedle vitríny bylo vystaveno pouzdro na královské jablko z roku 1929.

Postupujeme Vladislavským sálem a prohlížíme si další zajímavosti, které tvoří výstavu Příběh korunovačních klenotů po roce 1918. Pročítáme si informace seznamující s osudy korunovačních klenotů za sto let republiky. Vidíme zde například dubovou bednu s přihrádkami z roku 1938, ve které byly klenoty převáženy do Žiliny v době mnichovské krize. Ke konci této výstavy si můžeme prohlédnout klíč od českých korunovačních klenotů, který je z roku 1868. Klíč s číslem 1 používá prezident republiky. Korunovační klenoty jsou uloženy od roku 1791 v Korunní komoře v katedrále svatého Víta. Jediný vstup k ní vede ze Svatováclavské kaple a musí zde být všech sedm držitelů klíčů: prezident, předseda vlády, arcibiskup pražský, předseda Senátu, předseda Poslanecké sněmovny, probošt Metropolitní kapituly u svatého Víta a primátor města Prahy. Dále zde vidíme korunovační plášť z hedvábí a vlečkou lemovanou hermelínem.

Korunovační klenoty jsou vystaveny ve vitríně, která se dá obejít, můžeme si je tedy prohlédnout ze všech stran. Soubor korunovačních klenotů tvoří svatováclavská koruna, kterou dal vyrobit Karel IV. a věnoval ji svatému Václavu. Zhotovená je z 21-22karátového zlata s 96 drahými kameny a perlami, váží 2,36 kilogramů. Poprvé byla použita v roce 1347 při korunovaci Karla IV. a naposledy v roce 1836 při korunovaci Ferdinanda V.  Královské jablko z 18karátového zlata a drahých kamenů. Na polokoulích jsou reliéfy s náměty ze Starého zákona. Královské žezlo je vyrobeno z 18karátového zlata a drahých kamenů. Hlavice má tvar květu, plochu zdobí vinné úponky a lístky. Královské jablko a žezlo pocházejí z roku 1534 a sloužily původně jako habsburské klenoty. Jako součásti korunovačních klenotů se staly v sedmnáctém století.

Letos poprvé se mohlo na výstavě fotografovat. Snažila jsem se zachytit tu nádheru. Bohužel v davu lidí a ještě přes sklo jsem z asi desíti fotek vybrala dvě, které stojí za otištění. Výstava se mi moc líbila. Pokud bude za nějaký čas znovu, neváhejte a jděte se podívat. Opravdu to stojí za to.


Jaa123 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Návštěva výstavy korunovačních klenotů:

Návštěva výstavy korunovačních klenotů
Návštěva výstavy korunovačních klenotů
Návštěva výstavy korunovačních klenotů
Návštěva výstavy korunovačních klenotů
Návštěva výstavy korunovačních klenotů
Návštěva výstavy korunovačních klenotů
Návštěva výstavy korunovačních klenotů
Návštěva výstavy korunovačních klenotů
Návštěva výstavy korunovačních klenotů
Návštěva výstavy korunovačních klenotů
Návštěva výstavy korunovačních klenotů
Návštěva výstavy korunovačních klenotů
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Pěkně napsáno.Byla jsem se podívat jako dítě, matně mám vzpomínky, ale mám. Určitě je to velký zážitek,který stojí za to.
Obrázek uživatelky
profil
Moc hezky jste popsala výstavu korunovačních klenotů a tak ji přiblížila nám čtenářům Chytré ženy. Je to výjimečná událost, která stojí za zprostředkování nám, co jsme výstavu vidět nemohli. Díky i za pěkné fotografie.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles