Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Navštivte novou výstavu Mechanických a technických hraček s unikátními exponáty

5. 05. 2017 | Kultura
Jednoduché hračky z papíru, dřeva, textilií, slámy, vosku nebo cínu se vyráběly už ve středověkých řemeslných dílnách a byly předmětem výměnného obchodu nebo se prodávaly na trzích a jarmarcích. Technický pokrok sebou přinesl nové druhy materiálů i výrobních technologií.

Mechanické a technické hračky

(2. 5. - 29. 6. 2017)


Od poloviny 19. století vznikaly firmy specializující se přímo na výrobu mechanických hraček a konstruktivních či tvořivých stavebnic. Mnohá technická novinka byla poměrně brzy přístupná také jako hračka. Technické a vzdělávací hračky i naučné pomůcky zprostředkovávaly dětem nové informace – uveďme např. malé parní strojky, vláčky, vzducholodě, autíčka, letadélka a další hračky pomáhaly dětem pochopit, jak funguje svět dospělých. Často se představovaly vynálezy jako např. gramofon, šicí stroj, sporák, pračka, mixér a další předměty denního života. V polovině 20. století se začaly při výrobě hraček používat plasty a to byl další výrazný milník, který přinesl řadu změn do vzhledu, funkce, funkčnosti i odolnosti hračky.

Mechanické a technické hračkyNaše výstava prezentuje hračky, které v době dávné (ale i nedávné) dětem přibližovaly vědecké a technické novinky nejrůznějšího charakteru. Návštěvníci uvidí atraktivní a dnes sběratelsky vyhledávané plechové hračky z počátku 20. století, ale také výrobky poválečných československých firem jako byly Kovodružstvo Náchod, Směr, Igla, Zbrojovka Vsetín, Igra, Drukov a mnoho dalších. Zajímavostí jsou i dobové ceníky a historické nabídkové katalogy.


Mechanické hračky mapují zejména vývoj automobilismu, ale i stavebních strojů, vlaků a letadel. Laterna magika z počátku 20. století i o padesát let mladší promítací přístroj spolu s dalšími optickými hračkami ukazují vývoj kinematografie. Naučné a vzdělávací hračky, ke kterým patří i elektronické stavebnice z doby nedávné.


Malí i velcí návštěvníci se mohou těšit také na velké hračky jako drezínu, bagr, šlapací auto a panel s vláčky. Zpestřením jsou videoukázky se záznamem pohybu nejzajímavějších hraček, který s ohledem na muzeální povahu exponátů, nelze jinou cestou vidět. Všechny exponáty zapůjčili manželé Pecháčkovi z Muzea hraček v Rychnově nad Kněžnou.




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Mašle