Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nebezpečná osteoporóza

17. 08. 2010 | Nemoci

S přibývajícím věkem dochází ke ztrátě kostních minerálů a hrozí riziko prořídnutí kostí neboli osteoporózy. Tato nemoc má každoročně na svědomí mnoho zlomenin. Ženy po přechodu jsou v důsledku úbytku hormonů estrogenů, které se zapojují do vstřebávání vápníku, zvláště náchylné k tomuto onemocnění. Existuje celá řada přírodních prostředků, které účinně působí proti osteoporóze.  


- Chutná listová zelenina brokolice, kadeřávek, špenát, mangold a kapusta hraje významnou roli v prevenci osteoporózy.

- Pravidelná konzumace ostružin, borůvek, třešní a malin může být značně prospěšná v prevenci osteoporózy.

- Optimální potravinou jsou čerstvé či sušené fíky, neboť mají velmi vhodný poměr minerálních látek.

- Mák je jedním z nejbohatších zdrojů vápníku. Denní potřebu vápníku nám pokryje asi 60 g máku.

- Sezamová semínka je možné pokládat za nejzdravější semínka vůbec. Vysoký obsah organického vápníku, hořčíku a fosforu je prospěšný k prevenci a léčbě osteoporózy a zlomenin kostí. 

- Sója a výrobky ze sóji jsou bohaté na fytoestrogeny, tedy látky, které jsou svým složením podobné hormonům a napodobují lidský estrogen. Jsou důležité zejména ve výživě žen.

- Vysoký obsah vápníku mají některé mořské řasy. V mnoha částech světa tvoří řasy důležitou součást stravy, leč u nás nejsou běžně používány.

- Lidovým lékem na osteoporózu je jablečný ocet. Zvýšenou kyselostí v žaludku dochází k lepší absorpci vápníku. Do sklenice teplé vody dejte lžíci octa a užívejte po ránu nalačno.

- Čaj z přesličky rolní napomáhá tělu vstřebávat a využít důležitý vápník. K léčivým bylinkám obsahujícím vápník patří také kopřiva a listy pampelišky.

A ještě něco navíc…

- O osteoporóze se někdy říká, že je to nemoc nezdravého životního stylu. Nadměrná konzumace bílkovin živočišného původu – zejména masa a vajec, moučných výrobků, sladkostí, tuků, alkoholu a kávy zvyšuje potřebu vápníku.

- Fosfáty omezují využití vápníku v organismu. Tyto látky jsou obsaženy zejména v barevných bonbonech a želé, sladkých limonádách a nápojích typu coca-cola, konzervovaném mase, uzeninách, taveném sýru apod.

- Sůl bývá někdy nazývána jako "zloděj vápníku". Příliš velký příjem soli a solených potravin urychluje spotřebu vápníku a ničí naše kosti.

- Jakmile se žena blíží k přechodu, je nezbytné užívat stravu s velkým obsahem potravin, které obsahují vápník. Pokud žena dlouhodobě užívá antikoncepční pilulky, doporučuje se užívat potravinové doplňky s vápníkem. 

- Nadváha působí jako další zátěž na zeslabující se kosti.

- Nezbytnou prevencí osteoporózy je pohyb. Pamatujte, že dostatečná pohybová aktivita pomáhá udržovat naše kosti pevné.

Jarmila Mandžuková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
souhlasím s Weendy,četla jsem pojednání o této dosti nebezpečné nemoci,díky za tento poučný článek!!!SmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles