Houbový guláš - nejoblíbenější receptyHoubový guláš - nejoblíbenější recepty Červená řepa - nejoblíbenější receptyČervená řepa - nejoblíbenější recepty Nakládané zelí - nejoblíbenější receptyNakládané zelí - nejoblíbenější recepty Jeřabiny - nejoblíbenější receptyJeřabiny - nejoblíbenější recepty
Chytrá Žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 23.09. 2017
Dnes má svátek Berta
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 
Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY
Dělená strava? Zase další dieta? Nebojte se, dělená strava spočívá v tom, že své jídlo dělíte na bílkoviny, sacharidy a neutrální potraviny.

Nebojte se mléka a mléčných výrobků

5. 01. 2011 | Péče o tělo
Mléko a mléčné výrobky jsou nedílnou součástí jídelníčku dětí i dospělých. Jejich přínos pro zdraví je značný. Bohužel spotřeba mléka a mléčných výrobků v České republice v dlouhodobém horizontu klesá. Mohou za to i mýty, které se o mléce tradují.   


Základní sortiment mléčných výrobků
•    Konzumní mléka a smetany
•    Máslo
•    Fermentované mléčné výrobky
•    Sýry
•    Zahuštěné mléko
•    Sušené mléko
•    Koncentráty mléčných bílkovin
•    Mražené smetanové a mléčné krémy
•    Syrovátka
•    Podmáslí

mleko-nalevaneVýznam mléka a sýrů ve výživě
Kravské mléko díky tomu, že nám slouží již v útlém věku jako náhražka mateřského mléka a později jako jedna ze základních potravin, má na naše zdraví mimořádný vliv. Je to nejkomplexnější potravina, kterou matka příroda vymyslela.

Mléko je zdrojem:
•    vysoce kvalitních bílkovin
•    vápníku
•    hořčíku
•    inositolu
•    biotinu
•    vitaminů A a D
•    vitaminů B1 (thiaminu) - zejména v některých mléčných výrobcích a B2 (riboflavinu), dalších vitaminů B.

Mléko kravské je poživatinou, která je významným dodavatelem širokého spektra živin jako jsou minerální a stopové prvky např. zinek, měď, selen, fosforu a jód zvláště vzhledem k množství konzumace mléka a mléčných výrobků.

Velký zdravotní význam je přisuzován zakysaným mléčným výrobkům (kefíry, kysané podmáslí, jogurty, jogurtové nápoje apod.).  Jak napovídá název, stěžejním technologickým krokem při jejich výrobě je kysání (fermentace). K fermentaci se používají speciální mikroorganizmy (probiotické kultury). Dostatek probioticky působících mikroorganizmů je nezbytný pro správné složení mikroflóry zažívacího ústrojí, což má značný vliv na zdraví. Významná je např. ochrana střevní sliznici před tvorbou a vstřebáváním toxických látek, zlepšené zažívání, posílení imunitního systém a pomoc při snižování hladiny cholesterolu v krvi. Jednotlivé kysané mléčné výrobky se liší podle druhu použitých mléčných kultur, přičemž jeden výrobek může obsahovat směs různých kultur.

Sýry jsou důležitým zdrojem pro lidský organismus nepostradatelných bílkovin.mleko Obsahují všechny esenciální aminokyseliny nezbytné pro lidskou výživu, zvláště lysin, který chybí v rostlinných bílkovinách. Obsah bílkovin převyšuje podíl bílkovin v mase, výhodná je také vysoká stravitelnost bílkovin sýra až 95 %. Denní doporučená dávka bílkovin je ze 100g tvrdého sýru hrazena ze 40 až 50 %.

Především aminokyselinám - kyselině asparagové a glutamové - se přisuzuje podpůrný účinek na vylučování žaludečních šťáv. Při zrání sýrů je hlavní bílkovina kasein rozkládána až na volné aminokyseliny, z kaseinu se v průběhu zrání uvolňují biologicky aktivní peptidy, které mají řadu pozitivních účinků na zdraví.

Sýry se vyznačují vysokým obsahem minerálních látek, především vápníku, který je  nezbytný pro růst a zdraví kostí a zubů. Na vápník jsou bohaté sýry s vysokým obsahem sušiny, které jsou také tužší a kompaktnější. K pokrytí denní potřeby vápníku stačí sníst 100 g tvrdého sýra nebo dvaapůlkrát tolik sýru měkkého. Neméně důležité jsou i další minerálie jako fosfor, hořčík, sodík, draslík, stopové prvky.

Tuk v sýrech je nositelem chuti a konzistence sýrů, je bohatý na vitaminy rozpustné v tucích, především vitaminy A a E.
Větší množství vitaminů skupiny B najdeme v plísňových sýrech, u sýrů s modrou plísní mléčný tuk významně ovlivňuje výslednou chuť sýrů.

Zdroj: Bílé plus

Veronika J.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
Poslat emailem GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Nebojte se mléka a mléčných výrobků:

Nebojte se mléka a mléčných výrobků
Nebojte se mléka a mléčných výrobků
Nebojte se mléka a mléčných výrobků
Nebojte se mléka a mléčných výrobků
Nebojte se mléka a mléčných výrobků
Nebojte se mléka a mléčných výrobků
Nebojte se mléka a mléčných výrobků
Nebojte se mléka a mléčných výrobků
Nebojte se mléka a mléčných výrobků
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
teeeeda, takovy domaci korbacky, ty musi bytSmajlík
taky muzu jogurty a syry a to ve velkem. Lituju alegriky na laktozu!
Obrázek uživatelky
profil
Všechny zdravím a už si frčím do lednice pro hermelín, tak zatím !
Obrázek uživatelky
profil
Tak to máš dobrý. Jsi u zdroje.Smajlík My také máme dost velkou spotřebu mléka a já sýru, ale když přijede malej vnouček tak tomu můžu dělat i 5x denně kakao , to miluje.SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Já mám nejraději, jogurty, tvarohy a sýry.
Weendy
to tě lituji, že takové dobrůtky nemůžeš.
Obrázek uživatelky
profil
to máme každý deň,lebo chováme kravu.Robím všetko s neho čo sa len dá.Korbáče,syr,maslo,tvaroh,kyslé mlieko.Praktický sme sebestační aj jogurt sa dá.A my máme všetci radi mlieko a mliečne výrobky.Keď dám na stôl korbáče tak sa len zapráši za nimi.SmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
Náš tip

Dopřejte si krásná česká plastová okna.

Potřebujete stylová a pohodlná křesla do pracovny? Vyberte si kvalitní kancelářské židle Hawaj.

NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY KONTAKT  © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles