Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Něco málo o očkování psa

4. 07. 2020 | Zvířátka

Očkování je důležitou součástí nejen lidí, ale i zvířat, například psů, koček či drůbeže a dalších. Dnes je to velmi vhodné, dřív se na to až tak nehledělo. Když se majitel dostaví například se psem na očkování, tak se začíná první dávkou vakcíny. Ta slouží k tzv. předání základní informace imunitnímu systému. Když fenka kojí, tak štěně dostalo protilátky od matky. Když se tak stalo, dochází k interakci antigenu očkovací látky s těmito protilátkami. I když se v tomto případě stane, že se tím sníží účinnost očkovací látky, tak je dobré první dávku nezanedbat. I když tedy fenka kojí, tak stejně není jisté, jak na tom je s množstvím protilátek.

První očkování se provádí ještě než se štěně tzv. oddělí od matky do nového prostředí. V podstatě to znamená asi týden před odchodem k novému majiteli. Maximálně zásadní je druhá dávka vakcíny, a to i z důvodu, aby se rozvinula dostatečná tzv. imunokompetence organismu k původcům vakcinovaných chorob. Je to sice velmi složité, nicméně tak to popisují veterináři. Druhá dávka vakcíny slouží k vlastní pobídce imunitního systému k tvorbě účinných protilátek. Občas se stává, že tříměsíční štěně přijde s majitelem na druhé očkování, ovšem s tím, že mu to tak doporučil chovatel.

Přitom k přeočkování mezi první a druhou dávkou by mělo být období dvou, maximálně tří týdnů. Když se tak nestane, musí se celé očkovací schéma jet znovu od začátku. Je to špatné i pro štěně, jelikož se nachází v období socializace, kdy musí dostávat co nejvíce podnětů zvenčí a stýkat se s dalšími psy. Během očkování se tak ocitne v izolaci, právě kvůli nedostatečné ochraně před nebezpečnými chorobami. Nejlepší je o očkování promluvit si s veterinářem. Ti tomu rozumí ze všech nejlíp. Výrobci vakcín se totiž liší, co se týká intervalů očkování. Když se zamyslíme nad nebezpečnými chorobami,  tak je to například vysoce nebezpečná vzteklina.

Ta je u nás povinná, co se týká psů. Provádí se od věku tří měsíců a stačí jedna dávka vakcíny. Boosterová vakcinace se aplikuje v intervalu doporučeném od výrobce konkrétní použité vakcíny. Může to být jeden rok nebo i tři. Majitelé si tak mohou vybrat, jestli dají přednost každoročnímu přeočkování společně s vakcinací na ostatní choroby. Jestli se rozhodnou pro tříletý interval, tak vzteklina se tedy očkuje jednou za tři roky, ovšem ostatní choroby se musí očkovat každý rok. Může nastat problém, když pes cestuje do zahraničí. To je nutné pohlídat si interval mezi vakcinacemi.

Jestliže se třeba překročí interval třeba jen o jeden jediný den, tak pro účely cestování je očkování proti vzteklině neplatná. Snad je těchto pár informací o očkování natolik dostatečných, že lidé budou své pejsky očkovat, aby je chránili. Očkování totiž může zachránit nejenom lidský, ale psí a všeobecně zvířecí život. Zvířata to sice dvakrát nemilují, ale je to důležité.


Jenetka - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Zajíc