Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Nedaří se vám zhubnout a žít zdravěji? Zjistěte, kde děláte chybu

1. 07. 2015 | Diety
Odhodlání byste měli. Vizi, kam to chcete dopracovat, také. Tak kde je problém? Proč se vám nedaří představy o štíhlejší postavě, lepší kondičce a zdravějším životním stylu překlopit do reality? Možná není chyba v tom, co chcete, ale jakým způsobem jste si vaše předsevzetí zvolili.

Možná si říkáte, že na tom nic není. Řeknete si, čeho byste chtěli dosáhnout, a začnete podnikat praktické kroky, které vás k vytyčeným metám přiblíží. Jenže stanovit si je správně je složitější, než by se mohlo zprvu zdát. A také je to pro zdolání cesty k úspěchu zásadní! Správná formulace toho, po čem toužíte, vám pomůže efektivně plnit dílčí krůčky a výrazně snížíte pravděpodobnost, že vaše snahy navzdory chvályhodným úmyslům skončí – jako už tolikrát – nezdarem. Jaké by tedy měly cíle být?

1.    Konkrétní. Budu jíst zdravěji.
Chci mít figuru jako vytesanou z kamene. Nebudu už dodělávat zadané úkoly ve stresu a za pět dvanáct. Což o to, cíle jsou to jistě obdivuhodné, ale jejich slabina je v tom, že nejsou dostatečně konkrétní. Co si přesně představíte pod tím, že budete jíst zdravěji? Odepřete si sladké? Zařadíte do svého jídelníčku více tzv. superpotravin? Nebo to pro vás znamená pravidelné stravování, menší porce a zákaz nočních nájezdů na lednici? Jak vidíte, takové přání je možné vykládat různě, buďte proto specifičtější. Alespoň čtyřikrát týdně budu večeřet ovoce a zeleninu a nebudu jíst po osmé večer. Najdu si čas na posilovnu každé úterý a pátek. Pořídím si „úkolníček“, který budu pravidelně kontrolovat a odškrtávat si z něj položky. To jsou příklady, jak by uvedená předsevzetí mohla znít, aby se vám lépe plnila.

Nedaří se vám zhubnout a žít zdravěji? Zjistěte, kde děláte chybu2.    Realistické. Vycházejte vždy z vaší reálné situace a nenakládejte si na svá bedra něco, o čem už dopředu víte, že to nemůžete splnit. Pokud jste se ze všech sportů dosud nejpoctivěji věnovali gaučingu, pak asi sotva budete mít za měsíc kondičku jako africký sprinter. Stejně jako se z vás hned nestane supermodelka, pokud nyní nakupujete v obchodě s nadměrnými velikostmi. Zvažte především čas a energii, jež můžete na plnění vašeho snu reálně vynaložit. Přepínání vlastních sil zákonitě vede k frustraci a pocitu zklamání ze sebe sama.

3.    Rozložitelné.
Velký cíl se vyplatí rozdrobit na dílčí, krátkodobější úkoly, jejichž splnění pro vás nebude dalekou hudbou budoucnosti, ale naopak něco, co budete mít při troše vůle na dosah ruky. Jednotlivé mini cíle, které pro vás budou v krátkodobém horizontu schůdnější, mají důležitou funkci – když uvidíte, že se vám daří, nebude tak snadné polevit a získáte motivaci pokračovat v započaté cestě dál.

4.    Důkladně promyšlené. Nestačí si jen zvolit přiměřený cíl, musíte mít představu, jak to provést. To spočívá hlavně v tom, že si vytvoříte plán, vymyslíte postup či jen pravidla, kterých se budete držet.

Dejte si načas a prvotní fázi, kdy rozmýšlíte nad změnou, neodbývejte. Čím pečlivější bude příprava a zhodnocení vlastních předpokladů a možností, tím vyšší jsou šance, že nepohoříte v té praktičtější části „naostro“.

Zdroj, foto: ZPMVČR


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !