Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Nedostupný otec

30. 09. 2018 | Knižní tipy
Název: Nedostupný otec
Podtitul: Jak zvládnout narušený vztah mezi dcerou a otcem
Autor: Rosenthal, Sarah Simms
Překlad: Somogyi, Viola
Nakladatelství: Portál
Datum vydání: 2018
Vazba: Brožovaná
Počet stran: 168
Cena: 269 Kč

Problémy mezi otcem a dcerou mohou narušit identitu mladých žen i žen ve středním věku, vést u nich k pocitu, že si nezaslouží lásku a že jsou bezcenné. To pak může omezit její schopnost navazovat a udržovat partnerské vztahy v dospělosti.

Tato kniha líčí příběhy žen, kterým se podařilo tyto problémy překonat a vést uspokojivý pracovní a osobní život navzdory nedostatku pozornosti, uznání a lásky ze strany otce. Autorka naznačuje základní strategie k překonání pocitu prázdnoty pramenícího ze vztahu s násilnickým, nepřítomným, alkoholickým, duševně nemocným, nezodpovědným, sobeckým či nemilujícím otcem.

Nedostupný otecO autorce knihy Nedostupný otec:


Sarah Simms Rosenthal, Ph.D., je klinická sociální pracovnice a terapeutka se soukromou praxí v New Yorku.


Ukázka z knihy Nedostupný otec:


„Nikdy mi nedal najevo, že mu na mně záleží“

Zdá se, že někteří otcové nejsou schopni poskytnout svým dcerám lásku a bezpodmínečné přijetí, které je potřeba, aby si vyvinuly zdravé, pozitivní sebepojetí. V těchto případech dcera nemůže udělat v podstatě nic pro to, aby získala otcovu pozornost a souhlas. Dítě ve vývoji bohužel nemá tušení, že problém nespočívá v něm, ale v otcově neschopnosti se vázat. Mladá dívka s „odpojeným“ otcem pravděpodobně usoudí, že s ní musí být něco v nepořádku, když s ní takhle někdo zachází, a tento předpoklad nevyhnutelně ovlivní povahu jejích interakcí s ostatními. Tato dynamika otcovského odpojení je patrná u Elizabeth.

 Elizabeth je devětatřicetiletá viceprezidentka společnosti zodpovědná za podobu katalogů a působí ve vedení velké prodejny se sportovními potřebami na středozápadě. Je provdaná za právníka, jenž je partnerem jedné minneapoliské advokátní kanceláře. Děti nemá. Přestože je půvabná a úspěšná, sama se tak nevnímá.

 Elizabeth je skutečně krásná. Má světlé vlasy, modré oči, je vysoká, štíhlá a nádherná. Nicméně je přesvědčena, že vypadá naprosto obyčejně. Hned pár minut po začátku našeho rozhovoru měla potřebu mi sdělit: „Ve skutečnosti jsem dost ošklivá.“

 Elizabeth je rovněž vysoce úspěšná ve svém povolání. Za svou profesionální práci už získala mnoho prestižních ocenění. Vydělává – včetně odměn – přes tři sta tisíc dolarů za rok. Navíc tráví stovky hodin ročně velmi nenápadným působením na podporu dětské gramotnosti. Je však nesmírně skromná, jak pokud jde o pracovní výkony, tak o obecně prospěšnou činnost. Objektivně si je vědoma toho, co v životě dokázala, ale očividně má potíž identifikovat se s vlastními úspěchy. Vypadá to, jako by si nedokázala přiznat, že k dosaženým úspěchům ji dovedlo její nadání a usilovná práce.

 Elizabeth je jedináček a k dětem má ambivalentní vztah. Jednou týdně volá do Bostonu své matce, se kterou si jsou odjakživa velmi blízké. S otcem mluví zhruba jednou měsíčně. Ale ne proto, že by otec o rozhovor s ní opravdu stál. Mluví s ní, jen když mu matka předá sluchátko.


Tuto knihu Nedostupný otec koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Portál.


Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !