Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nejčastější chyby v cestě za štíhlou linií

18. 09. 2016 | Diety
Nadměrná nabídka levného a často i nekvalitního jídla, sedavý styl života a nedostatek pohybu, to jsou zásadní příčiny, které vedou k šíření obezity. Mnozí z nás s kily chtějí bojovat, ale přemíra informací o výživě a o cvičení paradoxně může od záměru odradit. Jaké jsou nejčastější chyby, kterých se dopouštíme?

Diety a hladovky


Diet slibujících vysněnou postavu v současné době existuje tolik, že je pomalu nelze ani spočítat. Známe krabičkovou dietu, sacharidové vlny, Atkinsonovu dietu, banánovou dietu, dělenou stravu, dietu podle krevních skupin, Dukanovu dietu, jogurtovou dietu, proteinovou dietu a mnoho dalších.

Všechny přitom lákají na viditelnou změnu za krátkou dobu. A všechny jsou také v rámci delšího časového úseku k ničemu. Zakládají se na striktních omezeních ve výživě, které sice nesou kýžené výsledky, neblaze známý jojo efekt je tu však zaručen. Úprava jídelníčku totiž nemůže být účelová, ale je třeba ji pojmout jako nový životní styl, u kterého již vydržíme. Pokud trpíme obezitou a ne nadváhou, je redukční dieta v mnoha případech nevyhnutelná. Doporučujeme však navštívit výživového poradce, který na základě naší zdravotní situace dokáže navrhnout vyvážený a zdravý jídelníček.

cesta za štíhlou liniíJen pohyb nestačí


Ani lidé, kteří se na úpravu jídelníčku nezaměří a vysněné postavy hodlají docílit pouze formou pohybu, kolikrát nevidí vytoužené výsledky. A to čistě z toho důvodu, že jídlo a pohyb jdou ruku v ruce. Logické je, že při větším výdeji energie než doposud, je třeba mít i souběžně s tím větší energetický příjem. A pokud jej nemáme, tělo najede na úsporný režim a přijaté živiny si schovává do zásoby. Výjimkou poté nemusí být úbytek na váze, ale dokonce i přibírání. To může jedince samozřejmě demotivovat a jakékoli další pokusy o změnu nám již nejsou po chuti. I z toho důvodu je efektivní si pro začátek nechat poradit.

Chybně prováděné cviky


Chybně prováděné cviky jsou jednou z nejčastějších příčin, proč centimetry ne a ne jít dolů. Tvrzení, že jakákoli pohybová aktivita je lepší než žádná, je sice ve spoustě ohledech pravdivé, našemu účelu však neposlouží. Naopak, pokud cvičíme nesprávně, koledujeme si akorát o zranění, či v lepším případě, o zbytečné hodiny v posilovně. U každého cviku, který provádíme, bychom měli vědět, které svaly při něm mají zabírat a které naopak nikoli. Ideálním příkladem chybně prováděného cviku jsou třeba sedy lehy, u kterých si lidé do základní pozice často pomáhají švihem, a tím namáhají zádové svaly. Správně má být tento cvik prováděn tahem a zabírat mají přímé břišní svaly. Při našich začátcích je tedy lepší přizvat ke svému snažení trenéra, který nám pomůže se správným provedením a může i sestavit základní cvičební plán, který nám dá do budoucna alespoň představu, jak by mělo naše úsilí vypadat.

Emoční nerovnováha


Další příčinou, proč hubnutí a celková změna životního stylu nejde podle našich představ, je naše emoční nerovnováha. Nemůžete najednou řešit deprese, smutky či hněvy a do toho zároveň hubnout. Vaše pozornost je pak rozmělněna do dvou věcí a vy nemáte šanci řešit vše najednou. Lidé se o to však často snaží aj e toto jeden z hlavních důvodů, proč selhávají. Nejprve je třeba vyřešit si to důležité a až poté vše ostatní.
S tím souvisí i nutnost mít ráda sám sebe. Často máme tendence se za každé uklouznutí trestat, zpytovat svědomí a být na sebe extrémně přísní. Za těchto podmínek však nikdy nedosáhneme toho, abychom se sebou a se svojí postavou byli spokojení.

Zdroj: ZPMVCR


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !