Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nejčastější deformity nohou. Víte co je způsobuje?

13. 05. 2017 | Vývoj
Téměř všechny děti přichází na svět se zdravýma nohama. Zhruba každé třetí dítě mladšího školního věku v Česku má nesprávné pohybové návyky a zdeformované nohy s propadlou klenbou. V dospělosti pak okolo 40 % populace trpí obtížemi nohou, z toho asi 12 % případů musí být dokonce léčeno operativně. Zdravotní dopady se přitom nemusí projevit ihned, ale v plném rozsahu až s odstupem několika let. Co může způsobit nevhodná dětská obuv?

Příliš úzká a špičatá obuv


Vbočené palce a vbočené malíky jsou důsledkem nošení obuvi, ve které nezbývá příliš místa pro prsty, tedy s úzkou špičkou. U malých dětí může dokonce vzniknout nošením příliš úzkých punčocháčů nebo ponožek. Vbočený palec má navíc za následek deformaci příčné klenby, která poklesne a rozšíří se. Postižený prst, ať už malík či palec, se snaží chránit před tlakem a nezřídka kdy zde vzniká bolavé hnisavé ložisko, v lepším případě se zde objeví pouze kuří oka a otlaky. Šířka obuvi musí odpovídat obvodu nohy v místě prstních kloubů, má mít dostatečně prostornou kulatou špičku a vnitřní hrana obuvi by měla být rovná.

Obuv bez pevného opatku


Podle České obuvnické a kožedělné asociace je stále častějším jevem valgózní (vbočené) postavení patní kosti. Projevuje se vnitřním vybočením kotníků, které je patrné zejména při pohledu na nohy zezadu. Na vině vbočeného postavení patní kosti je především nevhodná dětská obuv pochybné kvality bez pevného opatku. Ten je vložen v botě mezi zadním dílcem a podšívkou. Má za úkol udržet patní část nohy ve správném postavení, a tím napomáhat k udržení správného tvaru klenby. Opatek by neměl sklouzávat při chůzi z paty, proto by měl být „pevnou součástí boty“. Vkládací stélka není tedy úplně ideálním řešením.

Malá obuv


Dalším handicapem, se kterým se rodiče mohou u svých dětí setkat zanedlouho po nákupu špatných bot, jsou kladívkové a drápovité prsty. Vznikají nevyvážeností šlach podílejících se na jejich ohýbání, a to když se mačkají v příliš malé botě. Problémem je, že značná část rodičů neví jak se dobrat správné velikosti obuvi, aby byla kompatibilní s dětským chodidlem. Noha se měří vždy ve stoje, přičemž měříme obě chodidla. Měření je nutné provést od nejzazšího bodu patního oblouku až po konec nejdelšího z prstů. K výslednému měření musíte přičíst tzv. nadměrek, který činí asi 12 mm. Polovina nadměrku počítá s růstem chodidla a polovina slouží pro volný pohyb prstů. Průvodním důsledkem tlaku v malé obuvi jsou nepříjemné bolesti a mozoly.

Nekvalitní a nepružná podešev


Plochá noha je deformita spojená zpravidla s obdobím růstu a spočívá ve snížení či dokonce úplném vymizení podélné klenby nožní. Ta je tvořena dvěma oblouky. Při zatížení se pružností klenby prodlužuje chodidlo až o 1,5 cm. Nejstabilnější postoj je při lehkém vytočení špičky chodidel od sebe 10 – 15 stupňů, zatím co chůze se špičkami od sebe nad 30 stupňů vede k přetížení nohy a „oploštění“ podélné klenby nožní. Ke vzniku plochých nohou přispívá nadváha, nedostatek vitamínů, hormonální, metabolické a zánětlivé choroby a v případě dětí nevhodná obuv. Děti přibližně do věku 4 let mají v klenbě nožní tukové polštářky, které jsou protkané pružným a pevným vazivem. Ty chrání vyvíjející se klenbu před možným přetížením. Prevencí v předškolním věku je především pevné vedení paty, které v opačném případě vede k vbočenému postavení patní kosti, což je prvotní fáze pro rozvoj ploché nohy. U dětí školního věku je potřeba klást důraz na kvalitní a pružnou podešev. Potřebná elasticita podešve s dobrými tlumícími vlastnostmi ochrání chodidlo před otřesy, způsobenými nárazem chodidla na tvrdé povrchy, jako beton, asfalt, dlažbu.

Obuv s podpatkem


Obuv s podpatky rozhodně nepatří na dětské nohy a nohy dospívajících. Dokonce i dospělým ženám může při dlouhodobém nošení uškodit. Čím vyšší podpatek, tím větší nerovnoměrné zatížení. Pro dospělé ženy by se měla optimální výška podpatku u obuvi určené na celodenní nošení pohybovat do 4 cm. S podpatkem vyšším než 9 cm už přenášíte 80 % své váhy na přední část chodidla. Kombinace úzkých vysokých podpatků a špičaté obuvi vede ke vzniku otlaků, mozolů, vbočených palců či kladívkových prstů. Přidat se k tomu může i příčně plochá noha, zkrácení Achillovy šlachy nebo problémy s krevním zásobením dolních končetin či bolesti páteře. Podpatky u dětské obuvi nesmí překročit více než 5 mm a musí mít velkou nášlapnou plochu pro udržení stability dítěte. U obuvi pro starší děti by neměla výška podpatku přesáhnout 25 mm.


Zdroj: FARE


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Přesně tak jakubčo! Může se prodávat kdejaký šmejd co ničí zdraví,ať už jídlo nebo boty.
Obrázek uživatelky
profil
jak je možné, že se nevhodná obuv může prodávat?? Za to by měly být pořádné pokuty!!!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles