Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nejčastější mýty o vejcích

20. 01. 2018 | Péče o tělo
Vejce jsou opředena mnohými mýty. Určitě jste slyšeli, že mají příliš mnoho cholesterolu, že jsou na tom křepelčí vejce lépe a také třeba, že vejce s bílou skořápkou jsou nejlepší. Víte, co je na tom pravdy?

Mýtus 1.: Vejce zvyšují hladinu cholesterolu v krvi

Vejce jsou velice hodnotná potravina. Jsou skvělým zdrojem kvalitních bílkovin, tuků – lipidů (zejména fosfolipidů) s příznivým složením mastných kyselin, vitaminů a minerálních látek, především dobře využitelného železa a zinku. „Obsahují sice poměrně velké množství cholesterolu, ale přítomné fosfolipidy zmírňují jeho působení, takže se v současnosti pro zdravé lidi doporučuje 1-2 vejce denně,“ komentuje uznávaný výživový specialista působící v Institutu dietologie a výživy Pavel Suchánek. Navíc bylo prokázáno, že cholesterol ze stravy nemá na hladinu cholesterolu v krvi tak významný vliv jako např. složení jednotlivých mastných kyselin tuků v jídelníčku.


mýty o vejcíchMýtus 2.: Vejce jsou hlavním (často i jediným) zdrojem salmonelózy

V současné době je výskyt salmonel ve velkých chovech výjimečný, a to díky pravidelným kontrolám a preventivním programům. Paradoxně výskyt salmonel může být pravděpodobnější v dnes tak populárních domácích chovech. Zdrojem salmonel mohou být často i jiné potraviny, především maso, ale i koření.
 
Mýtus 3.: Nosnice jsou krmeny hormony a antibiotiky, které přecházejí do vajec


Přídavek hormonů a antibiotik pro zvýšení produkce je u nás u všech jatečných zvířat a drůbeže zakázán. Evropská legislativa soustavné používání antibiotik zakazuje. Pouze v nutných případech se antibiotika předepisují v prvních dnech života kuřic jako opatření proti šíření infekcí v chovu. Samozřejmě pod dohledem veterináře.

Mýtus 4.: Vejce s bílou skořápkou jsou kvalitnější než ta se skořápkou hnědou

Barva skořápky nemá žádný vliv na obsah uvnitř. Ročně se u nás sní miliony vajec z českých podestýlkových chovů a i ty mají různé odstíny. Barva skořápky totiž záleží na plemenu slepice, je dána geneticky. Kromě bílé skořápky mají vejce hnědou skořápku (v různých odstínech), ale mohou mít i zelenou.

Mýtus 5.: Křepelčí vejce jsou zdravější

Za zdravější variantu jsou někdy mylně považována vejce křepelčí. Pokud se podrobněji podíváme na jejich složení, vidíme, že obsahují podstatně nižší množství cholesterolu i tuku. Je však nutné si uvědomit, že křepelčí vejce jsou podstatně menší než vejce slepic, po přepočtení na 100 gramů se hodnoty již téměř neliší.

Zdroj, foto: McDonald´s


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !