Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nejúčinnější sporty k hubnutí a formování postavy - část 1.

19. 07. 2011 | Fitness

Jaké sporty můžete vyzkoušet? Světoví trenéři se každoročně snaží objevit co nejúčinnější druh sportu, který by z těl jejich klientů vytvaroval objekt touhy. A my, obyčejní smrtelníci, pak můžeme jejich nápady sami posoudit ve fitness studiích. A co je právě teď in?


BOSU


K cvičení se používá pomůcka připomínající „polomíč“. Z jedné strany je plochý a pevný, z druhé strany vypouklý. Bosu dopomáhá ke kompletnímu zpevnění svalů, zdravému držení těla a získání dobré fyzické kondice. Má také pozitivní vliv na kardiovaskulární systém a redukci tukových zásob.
Cvičení se skládá z široké škály rehabilitačních, balančních a posilovacích cviků, při kterých zapojujete jak vědomé, tak i hluboké kosterní svaly, jež zajišťují správné držení těla.


sportPokud jsou ochablé, mohou vám způsobit bolesti zad a kloubů.
Bosu může cvičit v podstatě každý. Je vhodný pro muže i ženy každého věku, mohou ho cvičit lidé v pohodlí domova, stejně tak i vrcholoví sportovci. Při odborném dohledu a v rozumné míře ho mohou cvičit i těhotné ženy, neboť toto cvičení posiluje také oblast pánevního dna.


Cvičení bosu se dá rozdělit do tří základních tréninkových programů:
Kardio trénink se cvičí při vyšší tepové frekvenci a je nejlepší pro spalování tuků.
• Posilovací trénink se zaměřuje na zpevnění a posílení svalů.
K uvolnění a protažení všech svalů slouží rehabilitační trénink.


FLOWIN


Jedná se o desku, po které se posouvají tzv. pady (podložky) se speciální povrchovou úpravou. Výhodou je velké zapojení hluboko uložených svalů podél páteře a možnost vytvoření i aerobního dynamického tréninku. Jedná se o cvičení bez doskoků a nárazů, proto je vhodné i pro osoby s nadváhou a osoby s omezením pohybového aparátu. Cvičením navíc podporujete rozvoj koordinace a stability a výrazně zapojujete svaly hlubokého stabilizačního systému páteře – nejlepší prevence (a i léčba) bolestí zad a krční páteře.


JÓGA


Jóga se skládá z fyzických, dechových, relaxačních a meditačních technik. Cvičení klade důraz na vnímání plynulých přechodů mezi jednotlivými pozicemi zvané asány a správnou techniku dýchání. Při józe byste si měli celkově uvědomovat sebe sama. Cvičení vás naučí odbourávat stres, relaxovat a načerpat novou energii.


Pravidelné cvičení jógy obnovuje přirozenou pružnost páteře a zlepšuje funkci srdce. Jóga pomáhá vyrovnávat svalovou nerovnováhu. V průběhu cvičení dochází ke zklidnění celého organizmu. Jóga není zaměřená na hubnutí, ale výborně se u ní protáhnete a odpočinete si. Cvičit ji může téměř
každý bez ohledu na věk či fyzickou kondici. Lidem se zdravotním omezení lze cvičení upravit na míru.


Vybírat můžete z velkého množstvíjóga druhů jógy od klasické po moderní.
Zlepšení kondice a celkové posílení těla očekávejte od jednoho ze základních druhů jógy – aštangajógy. Jde o dynamické a fyzicky náročné cvičení, které se skládá z přesně daného pořadí vzájemně propojovaných pozic. Další typ se nazývá hathajóga. Hathajógu mohou cvičit všichni, kdo
chtějí dosáhnout dobrého zdravotního stavu. Jedná se o silovou formu jógy, která však není příliš náročná.


Proto je vhodná také pro lidi s fyzickým omezením. Velmi populární se v posledních letech stala dynamická forma jógy, power jóga, při níž zapojíte všechny svaly těla. Tímto cvičením lze získat velmi dobrou fyzickou i duševní kondici.


Čtěte také: Jóga je vhodná pro každý věk nebo Jóga – 4 bezbolestné způsoby, jak se zbavit bolesti


JOGALATES


Jogalates propojuje silovější cvičení pilates s pozicemi a principy jógy. Vzniká tak zdravé a bezpečné cvičení, vhodné zejména jako prevence civilizačních bolestí páteře, vyrovnávající svalové disbalance vzniklé jednostranným přetěžováním. Jogalates se cvičí naboso na podložce s využitím nejrůznějších pomůcek, které pomáhají pozice zaujmout správně nebo naopak ztěžují jejich provedení tak, aby se patřičné svaly co nejvíce posílily.
Hlavní důraz je kladen na ideální zapojení hlubokého stabilizačního systému páteře, což je souhra hlubších vrstev svalů (zejména břišních a zádových) a na celkové protažení a narovnání.


Jogalates má i pozitivní psychický náboj, člověk se zde koncentruje pouze sám na sebe a na to, aby daný cvik zvládl a běžný denní šum myšlenek a starostí alespoň na chvíli ustává. Postupně se člověk naučí stát a sedět rovně i v normálním životě, vnímat lépe své tělo a jeho napětí nebo uvolněnost. Cvičení se nedoporučuje v těhotenství a při výraznějších problémech s vysokým tlakem krve. Sestava cviků podporuje správné držení zad a buduje silné a zároveň pružné tělo, je tedy vhodná zejména při sedavém zaměstnání.


KETTLEBELL


Cvičení s velkou kovovou koulí o hmotnosti 8 až 20 kilogramů slibuje vypracované svaly za polovinu času, který trávíte v posilovně. Techniku houpání, tlačení a tahání si oblíbili hasiči, vojáci a členové speciálních jednotek. Posilovací lekce navštěvují muži i ženy. Během třiceti minut se procvičí celé tělo, posílí svaly a spaluje tuk. Cvičení je určeno ženám i mužům, kteří nechtějí trávit dlouhý čas posilováním, a přesto potřebují trénovat dynamickou sílu. Doporučuje se cvičit 2 až 3x týdně půl hodiny.


NORDIC WALKING


nordic walkingNordic walking je chůze se speciálními holemi. Díky opoře je vhodná pro všechny věkové kategorie i zdravotně oslabené jedince, osoby v rekonvalescenci, osoby s nadváhou a obezitou a je stále více doporučována lékaři a fyzioterapeuty. Nordic walking pomůže snížit hmotnost, zlepšit kondici
a držení těla (a tedy zároveň ulevit od bolesti zad).


Na rozdíl od normální chůze dochází při nordic walkingu k zapojení svalů horních končetin a trupu. Do pohybu je tak zařazeno až 90 % svalů celého těla. Při opoře holí se současně mění nastavení paží a hrudníku, což má za následek snadnější aktivaci bránice.


Čtěte také: Nordic walking - chůze o dvou hůlkách


Nezapomeňte na  1. část tohoto článku:

Nejúčinnější sporty k hubnutí a formování postavy 1. díl


Zdroj: Žij zdravě

Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Veľmi dobrý a poučný článok. Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles