Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Největší mýty při placení nájemného

25. 07. 2015 | Finance
Ve vztahu mezi pronajímatelem a nájemcem panuje hodně mýtů. Lidé berou za zcela běžné záležitosti, které jsou často nezákonné. Velmi časté jsou omyly, které se týkají financí. Lidé si často myslí, že nebudou-li platit nájemné, čeká je pouze výpověď nájmu bytu. Tak to ale není. Z nájemníka se v takovém případě stává dlužník, a to se všemi důsledky. Ukončení nájemní smlouvy rozhodně neznamená, že se tím dluh na nájemném maže.

Ohledně neplacení nájemného panuje mezi lidmi stále řada omylů, a to jak na straně pronajímatelů, tak nájemníků. Pronajímatelé například často píší do nájemních smluv ustanovení o smluvní pokutě v případě opožděné úhrady nájemného – to ale zákon zakazuje. Nájemníci si zase neuvědomují, že nezaplatí-li nájemné, může se pronajímatel domáhat úroku z prodlení či náhrady škody a celá věc může skončit i soudem. Zmatky panují také ohledně okamžité výpovědi nájemní smlouvy.

Jaké nepříznivé důsledky může mít neplacení nájemného?

Největší mýty při placení nájemného•    Pronajímatel má právo účtovat vám úrok z prodlení. Výše tohoto úroku se vypočte součtem repo sazby stanovené Českou národní bankou a osmi procentních bodů, v současné době tedy činí 8,05 % z dlužné částky. Tento úrok je počítán ročně, avšak naskakuje každým uplynulým dnem, o který jste se zpozdili s platbou.

•    Poplatek z prodlení vám hrozí v případě, že neuhradíte služby spojené s užíváním bytu (například dodávky vody, tepla, provoz výtahu, osvětlení společných prostor v domě) ani do pěti dnů po jejich splatnosti. Poplatek činí jedno promile dlužné částky za každý den prodlení, nejméně však 10  korun za každý, i započatý měsíc prodlení.

•    Jestliže opožděným nájemným vznikne pronajímateli škoda, může se domáhat i její náhrady v částce nekryté úrokem z prodlení. Pronajímatelé mohou však zapomenout na oblíbenou pokutu v nájemní smlouvě. Zákon ji totiž zakazuje.

•    Nezaplatíte-li nájem a služby za dobu alespoň tří měsíců, má pronajímatel právo vypovědět nájemní smlouvu okamžitě, bez obvyklé výpovědní doby. Nejedná se však o časový úsek, ale o stanovení výše dlužné částky, kterou je třeba překročit. Pro podání okamžité výpovědi nestačí, pokud jste po tři měsíce uhradili nájem pouze částečně a nikoli v plné výši, neboť dlužná částka nedosahuje výše tří měsíčních nájmů.

•    Pokud pronajímateli dlužíte na nájemném či službách, je třeba myslet též na to, že má právo zadržet movité věci, které v bytě máte.

Jak se vyhnout prodlení v případě sporu ohledně výše nájemného? Uložte částku, alespoň ve sporné výši, do notářské úschovy a uvědomte pronajímatele. I v případě ukončení nájemní smlouvy musíte uhradit dříve vzniklý dluh. Vyhýbání se této povinnosti může znamenat nepříjemné komplikace. Pronajímatel může situaci řešit podáním žaloby k soudu a následně vymáhat dlužnou částku v exekučním řízení, což přinese další náklady, které budete muset uhradit.

Zdroj, foto: dTest


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !