Léto - čas jahodLéto - čas jahod Čas malinČas malin Rybízová marmeláda - nejoblíbenější receptyRybízová marmeláda - nejoblíbenější recepty Bílý a červený rybíz – zdravé ovoce výrazné chutiBílý a červený rybíz – zdravé ovoce výrazné chuti
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 17.07. 2018
Dnes má svátek Martina
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY
Dělená strava? Zase další dieta? Nebojte se, dělená strava spočívá v tom, že své jídlo dělíte na bílkoviny, sacharidy a neutrální potraviny.

Někdo to rád ostré

4. 07. 2018 | Péče o tělo
Chilli papričky pěstovali původní obyvatelé Ameriky už od 6. tisíciletí př. n. l. Po objevení Ameriky je kupci rychle rozšířili po celém světě jako ceněnou náhradu pepře. Oblíbili si je především v Indii, kde se papričky staly nedílnou součástí místní kuchyně. Chilli paprička roste v tropech a subtropech Jižní a Střední Ameriky, Afriky, Indie, Číny, Japonska a Vietnamu. Hojně se užívá i v balkánské kuchyni.

Za svou pálivou chuť vděčí papričky vděčí látce zvané kapsaicin. Obsahují také vitamíny C a karoten B. Podporují chuť k jídlu, v přiměřených dávkách působí na žaludek lépe než černý pepř a mají příznivý účinek na zažívání. Chilli vyvolává změny ve střevní sliznici, která potom leccos snese a je prokázáno, že pro dlouhodobějším užívání má tělo větší odolnost proti bakteriím, které vyvolávají střevní potíže. Chilli je považováno také za afrodiziakum.

Někdo to rád ostréExistuje mnoho druhů chilli papriček. Třeba Habanero, které je velká 2 – 6 cm a je silně pálivá. Původně se pěstovala na Kubě, kde získala své jméno (odvozeno od La Habana) a odtud se rozšířila dále do Střední Ameriky. Většina papriček Habanero dosahuje 200 000–300 000 Scovilleho jednotek pálivosti (SHU). Pro srovnání kajenský pepř má 30 000 – 50 000 SHU a pepřový sprej kolem 5 300 000 SHU. Další je Naga Jolokia. Tato chilli paprička patří mezi nejpálivější na světě, na Scovilleho stupnici pálivosti dosahuje od 661 451 až po 1 041 427 SHU podle původu a stadia zralosti. Zralé papričky dorůstají délky od 60 do 85 mm. Jejich povrch je zdrsněný a slupka oproti jiným chilli velice tenká.

Mírnějšími odrůdami je třeba Chilli Cayenne (SHU 30 000 - 50 000) a Jalapeno s pálivostí SHU 2500 - 6000, které potěší všechny, co se bojí extrémních gurmánských zážitků.

Chilli papričky mají v kuchyni široké využití a je jen na vašich chutích a nápadech, kam je použijete. Můžete si samozřejmě připravit chilli con carne, různé omáčky, přidat je do zeleninových salátů nebo využít letní sezóny a grilovat je jen tak, případně, pro milovníky masa, obalené ve slanině.

Zdroj, foto: Košík.cz

Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Někdo to rád ostré:

Někdo to rád ostré
Někdo to rád ostré
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík zajímavé pepř skoro nepoužívám také radši papričky
Obrázek uživatelky
profil
mám ráda ostré jídloSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip

Dopřejte si krásná česká plastová okna.



NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles