Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Několik triků jak se učit efektivně

25. 02. 2011 | Výchova

Proces učení je u každého z nás individuální. Někteří, pokud chtěli mít dobré známky, museli doma hodiny a hodiny ležet v knihách, jiným stačilo dávat pozor ve vyučování, případně si před testem o přestávce přečíst sešit. Na někoho platí „tohle“ na jiného „onohle“. Někdy stačí změnit metodu učení a najednou jde vše mnohem lépe!


Základní pravidla:

Učte se maximálně 20 minut a pak si udělejte pětiminutovou přestávku. Mozek se nevydrží plně soustředit déle (u někoho dokonce už po 5 minutách pozornost ochabuje). Mezi učením se protáhněte, nebo si alespoň zajděte na WC.


Spěte! Učit se do pozdních nočních hodin a pak brzy ráno vstávat na zkoušku vám ve výsledku nepomůže! Během spánku se totiž nabyté vědomosti upevňují v dlouhodobé paměti a mozek z tomuto úkonu potřebuje dostatek času!


Jezte! Možná patříte mezi ty, kdo před zkouškou týden téměř nic nepozřou, ale vaše tělo potřebuje vitamíny, minerály i další látky, aby se mohlo efektivně učit. A nezapomínejte na pitný režim – pozor na kávu! Raději si dejte dobrý sypaný čaj, povzbudí vás stejně a není pro váš organismus tolik zatěžující.

A nyní pár „vychytávek“ na vyzkoušení. Čokoláda uklidňuje a v přiměřeném množství vám pomůže při učení vytrvat. Ořechy působí blahodárně na mozek. Hořčice – ano, není zdravá, ale při učení pomáhá se koncentrovat. Ale nepřežeňte to, stačí malá lžička! Také ovocné šťávy stimulují organismus, ale pozor, větší množství citrusových šťáv vám může způsobit bolest hlavy. Pokud nemáte dostatek času naučit se vše tak, jak byste potřebovali, nabízím ještě jedno „zoufalé“ řešení. To, co jste se naučili ve dne si zopakujte v noci!


Nastavte budík na 3 hodiny ráno a látku si zopakujte. Pravděpodobně budete mít pocit, že se vůbec nesoustředíte, ale to nevadí. V nejtvrdších fázích spánku je totiž váš mozek otevřený novým poznatkům (jak už jsem psala výše, ve spánku mozek upevňuje informace v dlouhodobé paměti). A po budíčku ve 3 ráno váš mozek v této fázi ještě chvíli setrvá.


Ať už si zvolíte jakoukoliv formu učení, držím vám palce, aby se vám učilo dobře a aby váš mozek vstřebal tolik nových informací, kolik bude zapotřebí!

 

 

 

Agrant – čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
zajímavý článek
Obrázek uživatelky
profil
užitočné rady
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles