Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nekvalitní strava přispívá k větší únavě a horší soustředěnosti

31. 08. 2016 | Diety
Typickým rysem moderního způsobu života ve vyspělých zemích jsou i nesprávné stravovací návyky a jídelníček plný průmyslově zpracovaných potravin. Taková strava je sice energeticky bohatá, avšak má velmi nízkou nutriční hodnotu a tělu nedodává potřebné výživné látky. Výsledkem pak bývá pocit vyčerpání a ztráty energie, který může přejít až do stádia chronické únavy. To, co jíme, se ve velké míře podílí na tom, jak se cítíme a jaká je naše kondice.

S nástupem moderní civilizace se radikálně proměnil způsob života a s tím i to, co, jak a kdy konzumujeme. Jsme zvyklí jíst průmyslově zpracovávané potraviny obohacené o chemické látky, tzv. éčka, konzervované pokrmy a polotovary. Často se odbýváme rychlým zhltnutím jídla z fastfoodu, jíme nepravidelně a nevyváženě. Zcela běžným stravovacím nešvarem je dnes přejídání a večerní či noční nájezdy na lednici. Dostatek či nadbytek jídla přitom zdaleka neznamená výživu. I velké množství energeticky bohaté, sladké a tučné potravy může způsobit nedostatek živin. Tělo tak strádá a je ve větší míře vystaveno vážným zdravotním rizikům, která vyplývají z konzumace takové stravy. Špatná strava zároveň bývá nejčastější a nejzákladnější příčinou vleklé únavy. Cítíte se často unavení, i když k tomu nemáte zjevný důvod, a každou noc naspíte v průměru 8 hodin? Pak zbystřete a věnujte pozornost tomu, co jíte.

nekvalitní stravaZměna jídelníčku a nový příval energie


Jídlem tělu dodáváme důležité vitaminy, živiny, ale i cukry a tuky a další složky, které nás umí povzbudit a zároveň potrápit, pakliže je do těla dostáváme v nevyhovujícím poměru. Nekvalitní strava může za takové potíže, jako je nadýmání, pocit těžkosti v žaludku, pokleslou mysl i celkovou únavu. Má-li náš organismus nedostatek vitaminů, minerálů a dalších potřebných látek, trpíme nedostatkem vitality, bojujeme s chronickou únavou a ztrácíme chuť do života. Následkem toho se hůře soustředíme a podáváme mizerné výkony.

„Zvláště dnešní mladá generace se stravuje nesprávně a nemá disciplínu. Udělat si instantní polévku stojí podstatně méně času. Mladí si však neuvědomují, že výživa je ovlivňuje a ovlivňuje třeba i jejich studijní výsledky. Člověk se pak není schopen kvalitně soustředit a vstřebávat informace,“ říká přední výživový specialista Petr Havlíček.
Dodává, že ani přejídání není vhodné. „Když se člověk přejí, odkrvuje se mu mozek a informace se do něj dostávají hůř.“ Naopak správný výběr potravin zajišťuje optimální přísun živin a mozek je tak schopen podávat lepší výkony.

Důležitá je i pravidelnost stravy a intervaly mezi jednotlivými porcemi. Ideální je jíst přiměřené porce po dvou až třech hodinách. Výkyvy větší než pět hodin způsobují strádání a nedostatek energie. Dlouhé přestávky mezi jídly mají také za následek pokles hladiny krevního cukru, což opět vede k větší únavě a pocitu vyčerpání. Před spaním nikdy nejezte tučné a těžko stravitelné pokrmy. Zatímco se s plným břichem ukládáte ke spánku, žaludek bude nucený pracovat na plno a zpracovávat to, co jste do něj před chvílí dostali. Spánek by nebyl kvalitní a ráno byste se probudili bez energie.

Do lednice a spíže místo nezdravých pochutin, konzerv a polotovarů nakupte čerstvé ovoce a zeleninu, oříšky a semínka, zakysané výrobky, celozrnné pečivo, rýži, luštěniny, libové maso a pijte hodně čisté vody ochucené citronem. Na zažívání jsou také vhodné různé bylinkové čaje, jako například mátový, meduňkový či zázvorový.

Zdroj: ZPMVČR


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Mašle