Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nemocenská od 1. ledna 2009?

8. 01. 2009 | Finance
Zaměstnavatele nebude stát prvních 14 dní v kalendářním roce ani korunu, poté platí natvrdo každých 3,5 dne. Zaměstnanci, kteří jsou často v roce nemocni tak mohou být kvůli vysokým nákladům propouštěni. Nové změny nemocenské z kuchyně ministerstva práce a sociálních věcí jsou principiálně dobré. Pokud však uděláme podrobnou analýzu, situace není už tolik růžová.

Co se týká legislativy, podnikatelé nejvíce vnímají právě nové změny v nemocenské, kdy od 1. ledna 2009 se placení nemocenské prvních 14 dnů za zaměstnance přesouvá od státu na zaměstnavatele.

Dobré je to pouze do té chvíle, pokud zaměstnanec bude nemocný přesně 14 dní pouze jednou v roce. MPSV si tímto snížilo práci a zaměstnavatele to díky úlevám na pojištění a snížení odvodů nebude stát ani korunu. Nemoc jako je chřipka během roku postihne prakticky každého.

nemocenskáPokud však zaměstnanec bude v jednom roce nemocný 14 dní více než jednou, zaměstnavatel již platí vše a zvyšují se mu tak výrazně náklady. Pokud odečteme soboty a neděle (neplacené) a první tři dny nemoci (také neplaceno), dostaneme se k tomu, že má zaměstnanec nárok na 7 kalendářních dnů placené nemocenské. Z těchto zbylých 7 kalendářních dnů platí polovinu (3,5 dne) správa sociálního zabezpečení. Zaměstnavatel tak již platí 3,5 dne natvrdo, sleva na odvodech, která je přesně 3,45 dne jednou za rok mu kompenzuje pouze náklady spojené s prvními 14 dni nemocenské.

Podle České správy sociálního zabezpečení je nový systém bičem na simulanty. Od zavedení nového systému si slibujeme menší zneužívání nemocenských dávek, říká Jana Buraňová z tiskového oddělení České správy sociálního zabezpečení. Podle ní budou firmy motivované bojovat proti častému marodění svých lidí. Nejen že si pohlídají, aby se skutečně léčili, ale preventivně jim třeba nakoupí vitaminy, nebo zařídí relaxační pobyt. Když ale prevence nezabere, musí nemocní počítat s kontrolou. Ověřovat, zda zaměstnanci dodržují léčebný režim, mohou firmy samy nebo s pomocí pracovníků správy sociálního zabezpečení, dodává.

„Podnikatelé nesouhlasí s tím, že stát přesunuje část svých závazků a nákladů na někoho jiného, tj. zaměstnavatele. Většina z nich může postupovat tak, že opakovaně nemocného raději kvůli vysokým nákladům propustí. Podnikatelé zároveň nemají kapacitu na to, aby kontrolovali, zda zaměstnanci skutečně dodržují léčebný režim, jak by to správně měla dělat Česká správa sociálního zabezpečení, která má navíc v případě obdržení podnětu neuvěřitelných 14 dní na kontrolu. Provádění těchto kontrol podnikateli je pouze další nesmyslná administrativní zátěž a byrokracie pro firmy a může kandidovat na absurditu roku,“
říká Petr Kužel.

Problém je dnes podle většiny podnikatelů v zneužívání nemocenské, a  že když zaměstnanec přijde ke svému doktorovi tak ten mu napíše neschopenku téměř kdykoliv si o to řekne. „Problém není ani tak na straně zaměstnanců, ale na straně doktorů, kteří na rozdíl od nás v podstatě nejsou kontrolováni, co a jak vystavují,“ uvádí jeden příklad za všechny Tomáš Kadleček, který podniká v kovovýrobě.

Zdroj: SOS

ZUZI
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Ti" nahoře" naši zákonodárci, brzy zapomněli odkud vzešli. Drží se jen koryta a všechno co řeší pos.......U sebe si na nic nenechají šláhnout a když si schvalují peníze, zajímavé, v tom se vždycky shodnou, jinak je to jejich jednání maškaráda. Dělají ostudu .
Obrázek uživatelky
profil
Ale souhlasím s tím že člověk marodí jednou do roka..........maximalně dvakrát, když to pořádně nevyleží.
Obrázek uživatelky
profil
No asi nepřemýšlí nebo jsem to nepochopila. Jsem vdova s dětmi ve věku 13,11,a 3 roky. A zrovna nedávno jsem byla nemocná.Bohužel, protože jsem na MD mě doktor nedal ani marodní a tím mě musela mamka pomoct. Ale bohužel chodí do práce a tak dopoledne jsem se malému musela věnovat i když mě bylo hodně blbě.....nechápu to a doktor mě řekl že muže dát na manžela jen nemocenskou.Ale když ho nemám........nevadili mě prví 4 -5 dní kdy jsem opravdu měla vysoké teploty a opravdu jsem ležela jak lazar Smajlík, Na to nemyslí nikdo.
Obrázek uživatelky
profil
TI TO MAJÍ S NEMOCENSKOU TAKÉ TAK ???
Obrázek uživatelky
profil
Pan Kadleček nemá tak úplně pravdu.Je spousta případů,kdy zaměstnavatel neměl pro lidi práci a tak je sám poslal k lékaři pro neschopenku.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles