Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nemůžete spát? Vypněte internet a televizi!

11. 08. 2009 | Péče o tělo
U lidí, kteří tráví více hodin před spaním u internetu nebo sledováním televize, je daleko větší pravděpodobnost, že budou trpět nějakou formou poruchy spánku než u lidí, kteří takto dlouho internet a televizi nesledují.

Jak prokázala studie japonských vědců vedených Dr. Nakamorim Suganumou z univerzity v Osace, nadměrné sledování internetu a televize vede k poruchám spánku. Vědci sledovali celkem 5 875 respondentů, kteří popisovali činnosti spojené s užíváním internetu a televize před spaním a jejich dopady na spánek. Celá studie byla zveřejněna v odborném časopise Sleep and Biological Rhythms.

Internet zabíjí spánek


Téměř polovina respondentů japonské studie spojovala svůj nedostatek spánku s používáním elektronických médií před spaním. U těch, kteří navíc sledovali internet a televizi déle, byla i větší pravděpodobnost Nemůžete spát? Vypněte internet a televizi!nedostatečného spánku. Jejich spánek byl jednak kratší, a navíc i méně kvalitní než u lidí, kteří tolik internet a televizi před spánkem nesledovali.

Rady, jak používat internet a televizi před spaním


Stejně jako i u jiných činností platí také pro sledování internetu a televize, že všeho moc škodí. Proto je dobré dodržovat zásady jejich správného používání. Protože se člověku nejlépe usíná s klidnou myslí, neměl by těsně před ulehnutím do postele brouzdat po internetu. Stejně tak i sledování televize z postele jitří mysl a daleko více ztěžuje usnutí. Proto lze doporučit poslední sledování obou médií nejpozději cca 45 minut před ulehnutím.

Stejně tak je důležité netrávit u obrazovky večer mnoho času. Ten úplně nejkvalitnější spánek má člověk totiž už před půlnocí. Ideální čas pro usnutí je pak někdy kolem 22. hodiny. Proto by u lidí, kterým opravdu záleží na kvalitním spánku, mělo být noční sledování televize či brouzdání po internetu tabu.

Někdy je ale těžké pokušení odolat. Stanovte si proto pravidla a dodržujte je. Například pokud nějaký film běží až pozdě v noci, jděte spát a nahrajte si ho na video. A co se týče informací na internetu, ty jistě do rána nikam neutečou.

Čtěte také:
Jen matrace ke kvalitnímu spánku nestačí
Účinky léků na spaní se projeví i ve dne

Zdroj: Dobrý spánek.cz

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
ja tiež zaspavam pri telke, ale inak jej priliš vela nesledujem
Obrázek uživatelky
profil
Mne se usíná u televize velice doře jako paní Rozsyp.
Obrázek uživatelky
profil
já usínám špatně jen když mě něco trápí,či mám starosti...
Obrázek uživatelky
profil
Dobrej článek, obzvláště, když ho čtu na PC a jako zvukovou kulisu mám zaplou TV.SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Usínám nejraději u televize je to uspávadlo koukám pak začnu poslouchat a spím.Když nejde telka tak se mi španě usíná.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles