Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Není karát jako karát

1. 05. 2015 | Zajímavosti

Co vás napadne při slově karát? Asi jako většina lidí si vzpomenete na zlato, stříbro, šperky a možná i na diamanty a brilianty. No ale co ten karát vlastně je a proč se jmenuje zrovna karát? Jenže on není karát jako karát. Slovo karát označuje dvě různé věci, které se používají ve zlatnictví, a tak často dochází ke zmatení.

 

Karát = ryzost kovu

Karát je bezrozměrná jednotka označující ryzost kovu (obvykle zlata, stříbra nebo platiny). Jedná se o starší způsob označování. Počet karátů říká, kolik ze 24 dílů je ryzí kov. To znamená, že zlato o 14 karátech má 14 dílů čistého zlata a 10 dílů stříbra. V současné době se pro označení ryzosti používá podíl ryzího kovu v 1000 dílech. U zlata jsou nejobvyklejší 999, 986, 900, 750, 585, u stříbra 999, 959, 925, 900, 835, 800 a u platiny 999, 950, 900, 850, 800. Tato čísla jsou součástí puncovní značky, takže i laik pozná ryzost kovu a nemusí si pamatovat, že např. na 14karátovém zlatě je labuť.

Ze současného označení ryzosti snadno vypočteme počet karátů tak, že číslo vyražené na šperku vynásobíme 24 a vydělíme 1000, např. (925×24):1000 = 22,2, tedy 22 karátů.

 

není kartá jako karátKarát = váha

Kdybyste nakupovali šperk s briliantem, tak se budete zcela přirozeně zajímat i kolik karátů má drahý kámen. Ovšem v tomto případě je to už jiné než u kovů. U diamantů a briliantů hovoříme o váze (diamant je surový kámen a briliant je vybroušený diamant). Čím více karátů, tím větší váha kamene a s váhou se samozřejmě zvedá i cena. V současné době používaný metrický karát odpovídá 0,2 g. Prozatím největším nalezeným surovým diamantem světa je CullinanDiamond, nalezený roku 1905. Měl 3106 karátů, což je cca 620 g. Z něj byl vybroušený kámen o 530 karátech. Jmenuje se Star of Africa a vlastní ho Alžběta II.

 

Svatojánský chléb a karát

Svatojánský chléb je rostlina, která má semena uložena v luscích. Tato semínka mají velmi zajímavou vlastnost, mají všechna téměř stejnou váhu. Této vlastnosti se využívalo při přesném vážení zlata na rovnoramenných váhách. Hmotnost kovu byla vyjádřena v počtu semen odpovídající hmotnosti. Latinský název rostliny „ceratonia“ dal vzniknout slovu karát a původní váha karátu byla váha 1 semínka svatojánského chleba.


Dana12345 - čtenářka
ChytráŽena.cz
článek již vyšel také v tisku a na internetu


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
To jsem o svatojánském chlebu nevědělaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil

poučný článek - SmajlíkSmajlíkSmajlík

je velká škoda, že místo eura se nedá platit semínky KAROBU /SVATOJÁNSKÝ CHLÉB-ROHOVNÍK OBECNÝ/ - to by bylo přilepšení k mému "vysokému důchodu". U nás rostou tyto stromy na každém kroku, občas přijedou Španělé s auty a pytli a lusky sbírají - ve výkupnách je pak prodají - karobový prášek se využívá dost v potravinářském průmyslu.
Zkoušela jsem z těch lusků něco vydolovat, ta hezká kulatá semínka jsem celkem lehce vydlabala, ale více už ne. Lusky jsou tvrdé a prášek lze zřejmě zpracovat pouze pomocí strojů!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles