Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Není sušenka jako sušenka. Na co si dát pozor při výběru dětských sladkostí

20. 08. 2020 | Výchova
Děti jsou velmi snadno ovlivnitelné, proto by se měli rodiče snažit korigovat, co jejich dítko sní a v jakém množství. Sladkosti by se měly v dětském jídelníčku objevovat výjimečně a měli bychom mít povědomí o jejich složení a čemu se vyhnout.

Čokoláda a její náhražky


Pozor na výrobky vypadající jako tabulka čokolády, ale nesoucí označení čokoládové pochoutky. Tyto výrobky totiž neobsahují předepsané množství kakaa. Složení i chuťové vjemy jsou kvalitní čokoládě na hony vzdálené. Přednost dávejte kvalitním čokoládám s vyšším podílem kakaa. Podle legislativy musí mít hořká čokoláda celkový obsah kakaové sušiny ve výši 35 % a obsah kakaového másla minimálně 18 %. Oblíbená mléčná čokoláda už musí mít celkové kakaové sušiny méně, a to 25 %, a obsah mléčného tuku musí mít 3,5 %. „Kakaové pekařské výrobky musí obsahovat nejméně 25 g kakaa v 1 kg hmoty nebo těsta před upečením. V Zemance do našich výrobků používáme navíc fair trade čokoládu a kakao, což označuje, že surovina je certifikovaná a pochází ze spravedlivého obchodu tzn. že lidé podílející se na výrobě dostali důstojnou odměnu,“ říká Hana Hermová, vedoucí výroby Biopekárny Zemanka.

Biopekárna ZemankaHledejte živiny a vsaďte na bio


U výrobků jakou jsou sušenky a oplatky se snažte vybírat takové druhy, které nejsou jen slepencem palmového tuku, bílého cukru a bílé mouky. Vždy je dobré se porozhlídnout, jaká je nabídka na trhu. Tím, že budete hledat například v bioproduktech, ošetříte, že dítě dostane cukrovinku bez nadbytečné chemie, jako jsou například pozůstatky pesticidů, které se mohou do obilovin dostat z půdy. „Ideální je hledat sladkost v celozrnné variantě. Nezůstanete-li jen u výrobků z obligátní pšeničné mouky, může dítko do sebe konzumací sušenky dostat i prospěšné živiny, jako je vláknina, vitamíny či minerální látky. Právě kvůli pestrosti živin používáme hodně suroviny v celozrnné podobě a saháme i k méně tradičním surovinám, jako je čirok, pohanka, špalda, oves, čočka a další,“ zmiňuje Hana Hermová.

Chemická barviva


Někdy se rodiče snaží až úzkostlivě dbát na zdravou výživu, polemizují o druzích cukru či obsahu lepku, ale pak vidíte, že dítku koupí šmoulovou zmrzlinu, jejíž syté modré barvy se pravděpodobně nedosáhlo modrou spirulinou, ale chemickým barvivem. Víme, že pro děti jsou barvičky lákavé. Pokud už chcete dosáhnout barevného efektu například u domácího pečení zákusků či slaných krekrů, využijte přírodních barviv. „Růžovo-červenou dosáhnete přidáním červené řepy, malin, prášku z pithayi či rajčaty, zelenou získáte přidáním čaje matcha nebo špenátem, modré docílíte spirulinou, šafrán dodá výrobku zářivě žlutou a hnědou vykouzlíte přidáním obyčejného kakaa nebo kávy, či melty, která pro děti bude vhodnější,“ dává tipy Hana Hermová z Biopekárny Zemanka.   

Se sladidly opatrně a vybírejteBiopekárna Zemanka


Slazení jakýmkoliv druhem sladidla by se nemělo, ať už u dospělých, či dětí, přehánět. Ale jak to udělat, když právě ta sladkost je dětmi tolik vyhledávaná. Sladkou chuť můžeme dosáhnout různými způsoby a existují vhodnější sladidla než rafinovaný bílý cukr. „Do našich sušenek pro děti od 1 roku používáme výhradně přírodní sladidla, a to rýžový bio sirup, bio agáve sirup či přirozenou sladkost z obsaženého ovoce. Pro ostatní výrobky pak med, třtinový cukr, nebo suroviny, které jsou sami o sobě sladké, jako kakao, čokoládu, kokos, skořici či ořechy,“ uzavírá Hana Hermová, vedoucí Biopekárny Zemanka. Opět platí, že cílem je najít takovou surovinu, která bude mít nějaké výživové benefity. Ovoce dodá dezertu vlákninu, vitamíny, minerály, stopové prvky a antioxidanty. Med, vedle obsahu vitamínů B a C, je energeticky hodnotný a lehce stravitelný a dodá výrobků i příjemnou vůni. Agávový sirup má nízký glykemický index. Zkrátka pokud se zorientujete v etiketách a budete snaží dopřát dětem vhodnou sladkost.     

-Komerční sdělení-



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Není sušenka jako sušenka. Na co si dát pozor při výběru dětských sladkostí:

Není sušenka jako sušenka. Na co si dát pozor při výběru dětských sladkostí
Není sušenka jako sušenka. Na co si dát pozor při výběru dětských sladkostí
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Mal som dojem, a potvrdili ste to.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles