Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Není vejce jako vejce

20. 07. 2017 | Zvířátka

Chováme už roky berany a slepice. Zkoušeli jsme chovat také krůty, králíky a další zvířectvo, dokonce jsme měli několik let u domu také pašíka. Jednoho dne někdo přišel s tím, že budeme chovat křepelky.

„Křepelky? Ty ale létají, nemůžeme je pustit na dvůr jako slepice,“ řekl můj muž.

„Máme přece dostatek místa uvnitř, po prasátku. Tam budou mít klid na snášení vajíček. Bude se jim tam líbit,“ odpověděla jsem, a dětem se nápad také zalíbil.

Jak ale začít? Nejdřív jsme chtěli koupit rovnou malé křepelky. Protože jsme si ale nedávno koupili elektrickou líheň, původně pro slepice, rozhodli jsme se, že koupíme několik vajíček a rovnou si vypěstujeme křepelčí miminka.

„Mami, u nás ve škole je jedna holka a její rodiče chovají křepelky. Zkusím se zeptat, jestli by nám pár vajíček neprodala,“ nabídla se dcera ochotně. „Byla jsem jednou u nich, křepelky jsou roztomilé.“

„Dobře, zkus to,“ řekla jsem, přesto jsem ale dál pročítala inzeráty a hledala chovatele v okolí našeho bydliště. Manžel vypadal, jako by se ho to netýkalo.


Nakonec jsem měla vytipované dva chovatele, s kterými jsem se domluvila na koupi vajec. Nikomu jsem nic neřekla, jen jsem doma oznámila, že se po práci ještě zdržím ve městě.

Objela jsem oba chovatele a přivezla od každého patnáct vajec. Když to manžel viděl, řekl jen:

„A já mám v práci domluveno, že mi kolega přiveze dvacet vajec.“

„Tak budeme mít padesát vajíček. To přece není takový problém? Někteří ptáčci se nevylíhnou, jiní třeba nepřežijí. Jsou malí, i kdybychom měli padesát křepelek, bude víc vajíček, vždyť to skoro nic nežere.“

Dala jsem vajíčka do líhně. Označila jsem je barevně, abych věděla, který z chovatelů mi prodal lepší vajíčka. Když bylo vše hotovo, uloženo a já se chystala k opožděnému obědu, přiběhla dcera ze školy.

„Rychle, zapněte líheň, nesu vajíčka!“ volala už od vrátek. V ruce držela zimní čepici.

„Vajíčka musí být v teple,“ objasňovala.

Zjistila jsem, že dcera takto přetransportovala dvacet dva vajíček, z toho byla dvě prasklá. Uložili jsme dvacet vajíček od dcery k mým třiceti. Následující den přinesl manžel dalších dvacet vajíček. Nyní jsme měli v líhni už sedmdesát vajíček, když k nám přišla sousedka na návštěvu.

„Víš, jak jsi říkala, že chcete chovat křepelky. Mluvila jsem v práci s kolegyní, a její bratr křepelky chová. Dal mi pro vás toto.“ Sousedka vyndala opatrně z tašky teplý šátek, v kterém byla vajíčka. Měla přitom tak šťastný výraz ve tváři, že jsem jí nedokázala říct, že máme v líhni už sedmdesát vajíček. S jejími třiceti jsme celkem už měli sto vajíček.

„Třeba se nevylíhnou,“ chodili jsme kontrolovat vajíčka. Než jsme si líheň pořídili, byl i odchov kuřátek jen částečně úspěšný.

Ale elektronická líheň, která vajíčka naklání, aby se nepřeležela, a řídí teplotu i vlhkost, to je jiná.

Za pár dní se začala kuřátka klubat. V líhni bylo najednou plno. Ze sta vajíček se nám vylíhlo devadesát dva malých kuřátek. Rázem jsme se stali na naší vesnici velkochovateli křepelek. Naštěstí nás pár sousedů o několik kuřátek připravilo. Tolik se jim zalíbily malé slepičky, jejichž vajíčka jsou údajně zdravější, než ta slepičí, že se rozhodli také křepelky chovat.

Od té doby chováme křepelky už tři roky, a nikdy se naše hejno nesmrsklo pod padesát kusů. Chov je to opravdu nenáročný a výnosnost vysoká, protože se stává, že někdy slepička snese i dvě vajíčka za den.

Jen manžel mi minule s obavou oznámil, že kolega z práce začal chovat pštrosy.

„Viď, že nebudeš chtít pštrosí vejce?“ 


smisekzluk - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Není vejce jako vejce:

Není vejce jako vejce
Není vejce jako vejce
Není vejce jako vejce
Není vejce jako vejce
Není vejce jako vejce
Není vejce jako vejce
Není vejce jako vejce
Není vejce jako vejce
Není vejce jako vejce
Není vejce jako vejce
Není vejce jako vejce
Není vejce jako vejce
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Bezva článek, u nás je to podobný . Přítel přinesl 15 křepelek na chov . Dojel domů a dal je do klece. Za 2 dny se mu jich zdálo málo a tak jich přinesl 25. Ve finále mě přemluvil aby jsme koupili líheň , tak tedy ,jo. Tak že líhneme domaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
........tak to je opravdu parádaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlíksuper
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles