Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Neplánovaný výlet - příjemné překvapení

2. 09. 2017 | Vaše tipy

Každý rok trávíme dovolenou na některém krásném místě naší republiky. Každý rok se snažím dobře nastudovat trasu podle mapy, dnes již za pomocí internetu. A každý rok se snažím dopředu naplánovat místa, která bych chtěla s rodinou navštívit.

Letos jsem se obzvlášť pečlivě připravovala, protože jsme jeli na Liberecko, kde má sestra s rodinou byla 2 týdny před námi a varovala nás, že tento region není moc dobře značený, že bloudili i s navigací, a že je cestou docela dost dopravních omezení a objížděk. Využila jsem tedy ve svém plánu objížďky na Pardubice a našla jsem si jeden turistický cíl: Ráby. Vzpomněla jsem si, že jsem kdysi viděla reportáž, že je tam perníková chaloupka, a tak jsem navigovala svého muže až tam. 

Cestou jsme po pravé straně viděli krásný hrádek na kopečku. Něčím nás tak zaujal, že manžel zastavil, abychom si ho v dálce mohli prohlédnout, dokonce ho i z dálky vyfotil. Ona ta dálka nebyla zas až tak veliká, ale nám bylo jasné, že dětem se nebude chtíti do kopečka šlapat, obzvlášť, když sluníčko už připalovalo a teplota se nebezpečně zvyšovala. V mapě jsem identifikovala hrádek jako Kunětickou horu.


Dojeli jsme na parkoviště k Perníkové chaloupce, kde nás přivítal starší pán, působící jaksi legračně. Nevím, jestli to bylo jeho oblečením doplněným kšandami nebo tím, jak s námi vesele mluvil a vítal nás, každopádně nás nakazil dobrou náladou. Prohlídka Perníkové chaloupky byla s průvodcem. Nejdřív jsme se trošku lekli, jak zvládne komentovanou prohlídku náš Vašek, ale obavy byly zbytečné. Mladík, který nás provázel, byl také legrace sama. Ve skupině návštěvníků nás bylo více rodin a bylo tam hlavně spoustu malých dětí. Průvodce nikoho nešetřil. Každého zkoušel, jak dalece pohádku zná. Po pár minutách jsme zjistili, že jsme všichni mylně informováni. V Perníkové chaloupce přece vůbec nebydlí ježibaba, ale paní Perníkářka. Ta vůbec neopéká děti na rožni, ale peče nádherně zdobené perníky. A Jeníček a Mařenka nebyly hodné děti, když v chaloupce kradly a ještě Perníkářku strčily do pece. A tak nás chlapec učil přívětivě pozdravit, poprosit o perník, ukázal nám výstavku nádherně zdobených perníků a poté nás pustil do samotné místnosti, kde paní Perníkářka bydlela a pekla své perníky. Při vstupu jsme každý dostali dobrý perník. Perníkářka se nás ujala a pokračovala ve výkladu. Zkrátka vše proběhlo v takové úžasné náladě. Jen škoda, že se nesmělo uvnitř fotit, mohli jsme mít nějakou památku.

Po prohlídce jsme šli do cukrárničky na něco dobrého a obsluhovala nás sama Červená Karkulka. A pak jsme podnikli jeden neplánovaný výlet. Na onu Kunětickou horu, která nás cestou tak zaujala, totiž přímo od Perníkové chaloupky jezdí vláček. Vyveze vás na kopec, projdete si hrádek a pak se zase vláčkem vrátíte zpátky. No, nevyužijte toho! Byli jsme nadšení, že se nahoru můžeme podívat. Cesta vláčkem netrvala dlouho, jeli jsme kolem pastvin koní, kraviček, oveček, koziček, Vašík nevěděl, na co se má dřív koukat. Vystoupili jsme těsně pod hradem a vystoupali na nádvoří. Tam jsme zažili překvapení v podobě aktuální výstavy pohádkových kostýmů. Zaplatili jsme si vstupné a začali jsme svou prohlídku. Prohlédli jsme si nádvoří, sklepení a poté jsme vystoupali do prvního patra, kde byla výstava uspořádaná. Byli jsme nadšení. Kostýmy byly naaranžovány pěkně podle jednotlivých pohádek. Všude bylo popsáno, která postava – který herec kostým oblékal, kdo je autorem kostýmů, který režisér a kdy pohádku natočil. My jsme si to zpestřili tím, že jsme nejdřív hádali, ze které pohádky kostýmy jsou a teprve pak jsme se koukali na cedulky, jestli hádáme správně.  Viděli jsme kostýmy z pohádek Zlatovláska, Kouzla králů, O princezně, která ráčkovala, O chytrém Honzovi, O štěstí a kráse, Anděl páně a dalších pohádek. Samostatná místnost byla věnována večerníčku Krkonošské pohádky.

Bylo to velmi pěkné zpestření naší cesty na dovolenou. Vláček nás zase zavezl dolů na parkoviště. Nasedli jsme do auta a pokračovali v cestě do Liberce. Náš neplánovaný výlet nás tolik obohatil na zážitcích. Měli jsme z něj velkou radost a těšili se na další dovolenkové zážitky, které byly teprve před námi.


Palka - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Neplánovaný výlet - příjemné překvapení:

Neplánovaný výlet - příjemné překvapení
Neplánovaný výlet - příjemné překvapení
Neplánovaný výlet - příjemné překvapení
Neplánovaný výlet - příjemné překvapení
Neplánovaný výlet - příjemné překvapení
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
všem za milé komentáře.

Zdeni, kdybyste měli do Čech s vnoučaty cestu, určitě Perníkovou chaloupku navštivte, bude se Vám to líbit.
Mají i internetové stránky, dá se to vyhledat.
Obrázek uživatelky
profil
to jste měli super výlet. Moc by se mi taková zastávka líbila. Je úžasné, že i Vašíček byl spokojený.
Mac pěkný článek a hezké fotky.SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
pěkné fotky,superSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pavli, článek je pěkně napsaný a poučný. O navštívené Perníkové chaloupce jsem nikdy neslyšela. Super výlet, Vašík a Honzík mají krásné zážitky a to byl teprve začátek dovolené.SmajlíkSmajlík
K článku máš přiložené krásné, čisté fotky.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkPavlínko, měli jste moc pěkný výletSmajlík

a přidala jsi moc pěkné fotkySmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles