Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Neplatičům výživného hrozí exekuce i vězení

29. 05. 2014 | Finance
Neplatičům výživného hrozí exekuce, ztráta řidičského oprávnění nebo tři roky vězení. Soud může platbu nařídit i příbuzným. V roce 2013 Češi uzavřeli nejméně manželství od roku 1918 – bylo jich jen 43,5 tisíce. Naopak počet rozvodů stoupl na téměř 30 tisíc. Takřka každé druhé manželství v roce 2013 skončilo rozvodem. Tyto rozvody zasáhly 24 tisíc dětí, z toho téměř 60 procent nezletilých. Zároveň se objevuje nový trend – přibývá rodičů, kteří na své děti neplatí výživné. Podle Asociace neúplných rodin neplatí až třetina rodičů.

Dítě nemusí při placení výživného spoléhat pouze na své rodiče. Soud může nechat platit výživné také ostatní příslušníky jeho rodiny, vyživovací povinnost rodičů je však primární.O platbě alimentů se dá v případě odůvodněných potřeb dítěte – pokud to majetkové poměry osoby povinné výživným připouštějí – rozhodnout nejen mezi rodiči a dětmi, ale také mezi ostatními předky dětí a dětmi. Může se tedy stát, že výživné budou muset z rozhodnutí soudu platit například prarodiče.
 
Neplatičům výživného hrozí exekuce i vězeníNově je podle nového občanského zákoníku upraveno výživné ve vztahu k rozvedenému manželovi. „Pokud jeden z manželů po rozvodu není schopen sám sebe uživit a v této situaci se ocitl právě kvůli manželství nebo v souvislosti s ním, má právo žádat přiměřené výživné na bývalém partnerovi, lze-li to po bývalém partnerovi spravedlivě žádat. Taková situace může nastat v případě, je-li žena po rozvodu stále na mateřské dovolené a tím pádem není schopna se sama uživit. Potom je povinností manžela platit výživné nejen na dítě, ale i bývalé manželce. Jedním z kritérií pro určení výše výživného je doba trvání bývalého manželství, stejně tak jako doba, která uplynula od rozvodu. Soud tyto případy posuzuje vždy individuálně,“ vysvětlil Jiří Hartmann.    

Výživné lze přiznat jen ode dne zahájení soudního řízení, s výjimkou u výživného pro děti. Těm je možno výživné přiznat celé tři roky nazpět ode dne zahájení soudního řízení. Podle předchozí právní úpravy měly tuto možnost pouze nezletilé děti. Nyní mohou zpětně žádat výživné také dospělé děti, pokud se nejsou schopny samy živit, například pokud ještě studují.

Výše výživného není a ani nebyla právními předpisy stanovena, a to ani minimální výše výživného. V roce 2010 zveřejnilo ministerstvo spravedlnosti orientační tabulku, podle které jde odvodit výši výživného v závislosti na věku dítěte. Tato tabulka má však pouze doporučující charakter, rozhoduje vždy konkrétní soudce.

Věk dítěte/Díl z čistého příjmu připadající na výživné (v %)
0–5 let/11–15
6–9 let/13–17
10–14 let/15–19
15–17 let/16–22
18 a více let/19–25

Výše výživného není určována pouze reálným příjmem a majetkovými poměry  rodiče, který má výživné platit, ale také schopnostmi a majetkovými poměry rodiče, kterému soud svěřil dítě do péče. „Majetkovými poměry se rozumí veškerý majetek včetně kupříkladu cenných papírů a výnosů z tohoto majetku. Majetkové poměry je rodič povinen soudu doložit. Nepodaří-li se mu to, nebo tak záměrně neučiní, má soud za to, že jeho měsíční příjmy tvoří pětadvacetinásobek životního minima jednotlivce,“ popsal Jiří Hartmann.

V rámci majetkových poměrů se dále zohledňují i příjmy pocházející z jiného zdroje než z výdělečné činnosti, například dar od rodičů. Nadále platí, že se při stanovování výše výživného pro děti dodržuje zásada shodné životní úrovně s rodiči.

Pokud druhý rodič opakovaně nereaguje na výzvy k zaplacení výživného a pokud dojde k jeho neplacení po dobu delší než čtyři měsíce, je možné podat trestní oznámení na podezření ze spáchání trestného činu zanedbání povinné výživy. Soud může v krajním případě potrestat povinného rodiče trestem odnětí svobody až na tři roky, uložit mu povinnost platit dlužné výživné, nebo mu odebrat řidičský průkaz. Řidičský průkaz se neodebírá jen tehdy, pokud povinný rodič prokáže, že jej potřebuje k výkonu povolání nebo například k péči o děti. Lze také podat exekuční návrh k exekutorovi k vymáhání dlužného výživného.

V Česku je běžné, že je dítě svěřeno do péče matce, nicméně existuje i značný počet otců, kteří spor u soudu vyhráli a dítě bylo svěřeno právě jim. Ten z rodičů, kterému nebylo rozsudkem soudu svěřeno dítě do péče, se může proti takovému rozhodnutí odvolat do 15 dnů ode dne doručení rozsudku. Pokud soud rozsudkem pouze schválil dohodu rodičů o úpravě poměrů nezletilého dítěte pro dobu po rozvodu, odvolání možné není.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Pomlázka