Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Nepodceňujte péči o citlivou pokožku a vlasy

5. 06. 2011 | Péče o vlasy
Kůže lidského těla „odděluje“ a chrání organismus od působení zevních, nepříznivých vlivů. Bohužel dnes na nás číhá díky nepříznivým vlivům řada nejrůznějších nemocí a alergií. To je také příčinou toho, že stále více lidí trápí problémy s citlivou kůží.

Citlivá kůže, označována také jako hypersenzitivní, vzniká na podkladě abnormální reakce kůže na působení zevních podnětů a látek, které jsou jinak dobře tolerovány. Nejčastějším místem zvýšené citlivosti je především kůže v obličeji, na krku, na hlavě, v dlaních a na chodidlech. V dnešní době se zvyšuje počet lidí s citlivou kůží. Příčiny přecitlivělosti mohou být různé, např. vrozená genetická dispozice, kdy kůže je suchá, bledá, pihatá, se zvýšenou citlivostí na UV záření a jiné dráždivé látky. Důležitou roli hrají také psychický stav, stres, strava a kouření.

V oblasti pokožky vznikají změny ve složení ochranných mechanismů - lipidových struktur Nepodceňujte péči o citlivou pokožkua umožňují přímé působení zevních látek na volná nervová zakončení s následným uvolněním látek, které jsou zodpovědné za vývoj zánětlivých projevů. Kůže je za normálních okolností schopna tvořit vlastní ochranný film z mazu, potu a odlučujících se buněk. Udržuje správnou hydrataci pokožky. U citlivé kůže je tato funkce velmi omezena. Správnou volbou a používáním kosmetických přípravků lze ochrannou bariéru obnovit a předcházet kožním změnám (pálení, zarudnutí, suchost kůže).
 

Zevní vlivy zvyšující citlivost kůže

UV záření a citlivost kůže

V posledních letech roste počet lidí se zvýšenou citlivostí kůže na UV záření. Četnost se odhaduje na 10-20 % populace, ženy bývají postiženy častěji (především typy se světlejší kůží). Obecně mluvíme o „sluneční alergii“ nebo „slunečním ekzému“. Vzniká v místech, která nejsou kryta oděvem, nejčastěji v dekoltu, na jaře. Během léta citlivost klesá.

Strava

Strava může výrazně ovlivnit typ kůže. Od 19. století se začaly používat chemické látky pro udržení delší trvanlivosti, lepší vzhled i chuť potravin. Některé látky mohou způsobit vyšší citlivost kůže nebo alergickou reakci. Potravinové alergie jsou známy již velmi dlouho. Intenzita reakcí může být různá od zarudnutí kůže, pálení, suchost kůže a svědění, až po závažné stavy, které mohou ohrozit člověka na životě.

Kouření

Tabákový kouř obsahuje velké množství látek, které podporují vznik nádorového onemocnění. Kůže v obličeji je výrazně vystavována kouři, její obranyschopnost je snížena, stává se citlivější a náchylnější ke vzniku kožních onemocnění.

Pokožka hlavy

Kůže kštice je odlišná od kůže na jiných částech těla. Prokrvení, hormonální vlivy, přítomnost mazových a potních žláz a vlasových váčků umožňují rychlé vstřebávání všech látek působících na pokožku hlavy. Bariérová funkce je velmi omezena. Povrch pokožky hlavy je pokryt emulzí, která vzniká z odlučujících se buněk (označovány jako lupy), tvorby mazu a potu. „Lupy“ jsou odstraňovány při mytí, česání nebo kartáčování vlasů. Odpařování vody a potu z povrchu kůže hlavy je dáno podle hustoty vlasů. Zvýšená nebo nedostatečná hydratace podporuje vznik zánětlivých změn na kůži a snižuje její obranyschopnost, zvyšuje citlivost pokožky.

Nepodceňujte péči o citlivou pokožkuPoškození vlasů a pokožky hlavy je nejčastěji způsobeno účinkem zevního prostředí. Mezi mechanické vlivy se řadí např. česání, tupírování, používání natáček. Fyzikální vlivy, které působí na vlas, jsou časté, např. teplo láme vlas a může způsobit poškození pokožky hlavy. Chemické vlivy (např. barvení, trvalá) působí na vlasy pronikáním látek dovnitř vlasu. Kvalitu a vzhled vlasů také ovlivňuje životní styl a celkový stav organismu. Péče o vlasy a kůži hlavy je velmi důležitá. K snadnému čištění kůže hlavy a vlasů jsou k dispozici šampony obsahující neagresivní přísady, ochranné látky, které upravují přirozené poměry. To umožňuje i denní mytí vlasů a hlavy bez rizika vzniku nežádoucích projevů. Produkty s obsahem rostlinných, syntetických nebo silikonových olejů zanechávají na vlasech tenký film a opravují povrchové struktury, což vede k vyhlazení povrchu vlasu a dodání lesku.

Pro zachování zdravé pokožky a vlasů je důležité dodržovat dostatečný pitný režim, pravidelnou životosprávu s obsahem minerálních látek a vitamínů. Nezbytné je také používání kvalitních barev na vlasy, šamponů a jemné mytí vlasové pokožky. Po barvení vlasů je nezbytná následná péče - důkladné umytí nejen vlasů, ale i pokožky. Po smytí barvy a nanesení šamponu následuje jemné masírování vlasové pokožky. Nesmí být vynecháno žádné místo, kde by mohla barva přetrvávat. Není doporučeno škrábání a drhnutí kůže, které by vedlo k poškození kožního povrchu. Doba oplachování má být dostatečně dlouhá. Je-li třeba, šampon se aplikuje opakovaně. Po umytí šamponem je vhodné nanést kondicionér, který zklidní kůži i vlas.

Zdroj: Henkel.cz
autorka: MUDr. Lucie Růžičková Jarešová, dermatoložka


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
problémy s pokožkou znám a špatně se to léčí a hojí, hormony a stres jsou prostě sv... Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
výborné rady
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles