Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Nepodceňujte výrony, vždy začněte s první pomocí

10. 10. 2017 | Nemoci
Známe to téměř všichni. Stačí chvilka nepozornosti, špatně došlápneme a výron - nejčastěji kotníku - je na světě. Rozhodně se nevyplácí to zanedbat. Pak byste s tím totiž mohli mít problémy po zbytek života.

Možná, že máte ve svém okolí několik lidí, kteří neřešili vymknutí kotníku, a od té doby s tím mají potíže. Např. je bolí, kdykoliv se mění počasí. Není ani výjimkou, že se těmto lidem výrony opakují a oni to stále podceňují. To vede k tomu, že kotník ztrácí svou stabilitu a je náchylnější k dalším úrazům.

K vymknutí, výronu či podvrtnutí dojde tehdy, když se kotník vyskytne v nepřirozené pozici, vyvrátí se. Dochází k natahování vazů a jejich případnému natržení. Je třeba ovšem zdůraznit, že není výron jako výron. Zranění můžeme rozdělit na tři stupně podle jeho intenzity.

•    1. stupeň (natažení) – nejlehčí typ poranění, kdy se vazy natáhnou minimálně, nedošlo k jejich natržení. Postižené místo nejspíše oteče, ale do pár dnů to splaskne. Zhruba dva dny nohu příliš nezatěžujte.

•    2. stupeň (natržení) – dochází už k natržení menšího počtu vláken a větší bolesti. Otok se objevuje delší dobu včetně modřiny a pociťujete jisté omezení v pohybu. Je třeba nohu odlehčovat alespoň pět dní, ale přesnější pokyny vám dá lékař. Doporučuje se i trénovat propínání a flexování špičky.


Nepodceňujte výrony, vždy začněte s první pomocí•    3. stupeň (přetržení) – nejtěžší typ poranění, kdy dojde z velké části k přetržení vazu. Na kotník nelze našlápnout, je zcela nestabilní. Omezení došlapování na postiženou končetinu trvá přibližně šest týdnů, rekonvalescence až měsíce.

Jak výron poznáte?

Pokud špatně došlápnete a začne vás to bolet (především během nějaké zátěže) a zároveň se kolem vytvoří otok a podlitina, s největší pravděpodobností je kotník opravdu vymknutý. Zlomenina není tak častá, ale jestli máte obavy a nechcete nic podcenit, raději si zajděte k ortopedovi nebo na chirurgii.

Co byste tedy měli dělat, jestliže máte podezření na výron?

•    Základem je nohu chladit a ledovat. K tomu mohou pomoci volně prodejné prostředky, určené pro první pomoc při drobných sportovních úrazech.
•    Jestliže nemáte podobná léčiva při ruce, osvědčí se ledové zábaly, nebo třeba zamrazená zelenina, která se přiloží na postižené místo a obalí se třeba šátkem.
•    Nohu znehybněte a zafixujte. Můžete použít elastické tapy nebo elastické obinadlo, ale dejte si pozor, abyste nohu nezaškrtili. Je potřeba, aby do ní stále proudila krev.
•    Dejte postiženou končetinu do vyvýšené polohy.

Jak zabránit vzniku výronu?

Na prevenci myslete i v případě výronů. Základem je stabilní obuv, aby v ní byla noha pěkně ukotvena. Doporučují se boty s pevnou patou a podešví. Jestliže se nacházíte v terénu, vyplatí se investovat do kvalitnější obuvi a také sledovat povrch, po němž šlapete. Mějte na paměti, že na úrazy nejsou nebezpečné jenom nerovnosti (např. kamínky), ale i kluzkost.

Zdroj: Reparil


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !