Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nepřehánějte to o svátcích aneb 5 pravidel, jak je gurmánsky přežít

19. 12. 2017 | Diety
Vánoce s sebou přinášejí mnoho krásného, veselého a pohodového. Během svátků rádi mlsáme dobroty a zapíjíme je lahodnými domácími punči, svařeným vínem či slazenými nápoji. Nemyslete si, že se to, co během hojných svátků zkonzumujete, neodrazí na vaší postavě a zdraví. Proto se zkuste řídit následujícími 5 pravidly:

1.    Všeho s mírou

Koho by nelákal stůl prohýbající se pod vánočními dobrotami. K tomu rodinné návštěvy, u kterých na vás opět čekají samé dobroty. Oči by jedly stále, ale váš žaludek vám může dát najevo, že už to stačilo. Navíc mlsání začíná už několik dní před Vánocemi. Pečení a ochutnávání cukrovinek jde ruku v ruce. Potom přijdou Vánoce, kdy ochutnáváme dobroty spolu s ostatními a nakonec je tu povánoční fáze, kdy nechceme, aby se lahůdky zkazily, tak je radši průběžně jíme. Vyhněte se přebytku! Nejezte jen proto, že je to během svátků normální. Bude trpět nejen vaše postava, ale i váš trávicí systém!


malinový koktejl2.    Promyslete si přípravu pokrmů

Další kategorií jsou štědrovečerní a jiné pokrmy. Nechceme vám tím říct, že si musíte odepřít řízek nebo kapra s bramborovým salátem, ale zkuste se zamyslet nad tím, jak připravit tyto pokrmy zdravěji. Například při přípravě salátu použijte do salátu namísto majonézy zakysanou smetanu nebo bílý jogurt. Rybu můžete namísto smažení na oleji ugrilovat nebo upéct. Sladkosti nahraďte sušeným ovocem a místo slaných dobrot oříšky a semínky. Jídlo si vychutnávejte v malém množství. Nevrhněte se na něj jako hladový vlk. A hlavně, nemixujte páte přes deváté. Když jíte sladké, nepřebíjejte ho slaným.

3.    Hýbejte se

Zima se sebou přináší velké množství sportovního vyžití. Pokud trávíte svátky doma a ne na horách, neznamená to, že je musíte proležet u televize. Každý den se choďte projít. Na návštěvu ke známým můžete zajít pešky, nemusíte hned startovat auto. Pokud bude počasí přát, svůj trávicí systém můžete nakopnout i koulováním, bruslením na ledě, sáňkováním nebo odhazováním sněhu.

4.    Dodržujte pitný režim

Vánoční punč, svařené víno a slazené čaje pijte s mírou. I během zimy je důležité dodržovat pitný režim, na což mnoho lidí zapomíná. Slazený ovocný čaj zkuste nahradit bylinkovým nebo vyzkoušejte tzv. smoothies nápoje, které jsou skutečně lahodné. Namixovat si můžete například malinové. Stačí vám jen maliny, banán, strouhaný kokos a voda. Fantazii se meze nekladou. Vytvořte si přesně takové, na jaké máte chuť. Ideálním nápojem na zahnání žízně je však pramenitá voda, kterou můžete pít denně a která nezatěžuje organismus žádnými úpravami. Taková voda je pro lidský organismus nejpřirozenější.

5.    Dieta vs. přejídání

Vašemu tělu můžete uškodit i náhlou dietou. Pokud se jeden den přejídáte, následující nahodíte dietu a večer podlehnete sladkostem, svojí linii můžete uškodit i tak. Pravidelné stravování a vyvážená strava je základ. Pokud jste se přece jen „rozjedli“ a máte pořád pocit hladu, pomoci může například ochutit jídlo chilli kořením, fenyklem nebo zázvorem. Chuť na sladké můžete zahnat žvýkáním mentolové žvýkačky, mátou, kávou nebo skořicí.

Tip na chutné smoothie

Malinové smoothie
Na přípravu malinového smoothie potřebujete zhruba 100 g čerstvých malin, jeden zralý banán, hrst strouhaného kokosu a 150 ml vody. Maliny opláchněte a osušte, banán oloupejte a nakrájejte. Potom to vložte do smoothie markeru nebo mixéru, přidejte kokos a zalejte vodou. Důkladně všechno rozmixujte. Pokud jsou maliny málo zralé a je třeba nápoj osladit, pro lahodnou chuť přidejte lžičku medu.

Zdroj, foto: Toma



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Nepřehánějte to o svátcích aneb 5 pravidel, jak je gurmánsky přežít:

Nepřehánějte to o svátcích aneb 5 pravidel, jak je gurmánsky přežít
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !