Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Netradiční přednášky aneb i umělci žili obyčejný život

14. 05. 2014 | Kultura
Je středa odpoledne, slunečný den a před pražskou Fakultou tělesné výchovy a sportu se to hemží mladými lidmi. I uvnitř rozlehlé budovy postávají hloučky mladých sportovců a budoucích trenérů. Na stěnách visí obrazy nejslavnějších českých atletů, hokejistů či fotbalistů a nástěnky jsou vyplněny hesly, která oslavují Coubertinovu olympijskou myšlenku.

Všechno se zdá být běžné jako vždy uprostřed letního semestru. Oko náhodného kolemjdoucího ovšem zaujme jiná početná skupinka starších dam a pánů, kteří se snaží z automatu na kávu dostat onu lacinou, ale osvěžující pochutinu. Od běžných studentů fakulty je neodlišuje pouze věk a životní zkušenosti, nýbrž i to, že vědí, že je čeká trochu jiná přednáška než ostatní.  Mají totiž namířeno do učebny U10, kde je u dveří cedulka s nápisem „Estetika pro seniory“.

Přednášku vede jako vždy doktorka Jana Jebavá. Energická dáma, která o sobě sama říká, že je svérázná bytost, což ji zjevně plně vystihuje.  Se svými studenty absolvuje až dvacet takových lekcí za semestr, a tak není divu, že každého dobře zná. Jsou přesně dvě hodiny, čas začít. Na plátně svítí téma dnešní lekce„Monet – Malíř světelné atmosféry“. Do učebny ale ještě proudí někteří opozdilci a doktorka úvodní povídání o blížících se Velikonocích kloubí s vítáním těchto hříšníků.

Netradiční přednášky aneb i umělci žili obyčejný život„Á dobrý den, dneska jdete sama?“ přivítá udýchanou ženu, která se s omluvami řítí k poslední lavici. Manžel jí prý je v patách. Zřejmě nebyl dost rychlý. A skutečně, starší pán vchází do třídy asi o minutu později s omluvným úsměvem. Ano, i tady je potřeba tradiční akademická čtvrthodinka. Ale pak se může začít.

Povídání o francouzském malíři začíná překvapivě od Fráni Šrámka, který prý byl Monetem také ovlivněn. Od prvních minut je jasné, že půjde o zábavnou formu přednášky. „Podívejte se, to je titán, co?“ zvolá lektorka, když se na projektoru objeví rozmezí let, mezi kterými Monet žil a rozdíl dělá úctyhodných 86 let.

A tak se dostáváme k životu slavného umělce. Při běžných vysokoškolských přednáškách se studentům stává, že občas jejich pozornost zabrousí někam ven z okna, kde se odvíjí civilní život a všední starosti.  Tady k tomu není příležitost, a to nejen proto, že jsou všechna okna zatažena, aby bylo dobře vidět na projektor, ale hlavně proto, že přednášející každou chvíli zabrousí k nějakým příhodám, které uvolní pozornost posluchačů.

Za normálních okolností si profesor snaží udržet pozornost pomocí neustálých kontrolních otázek, které často vedou k trapnému tichu, jenž je z části způsobeno tím, že studenti neznají odpověď nebo proto, že se ostýchají ji nahlas vyslovit. Tady zazní za celou přednášku jen jedna a to anketní, zda někdo už byl v Normandii. Právě tam totiž Monet tvořil a byl šťastný.  Přihlásí se asi pětice takových cestovatelů.

Netradiční přednášky aneb i umělci žili obyčejný životStejně tak další příběh o tom, jak Monet jako přistěhovalec bojoval v Normandii s domorodými sedláky, nás nutí bezpodmínečně zůstat ve střehu. Doktorka Jebavá nás nechává nahlédnout na svár očima Moneta i sedláků a to už si posluchači ani nemusejí psát poznámky, je jasné, že díky této asociaci si budou informace pamatovat.

Asi tím největším vrcholem přednášky je hudební vložka, píseň When I NeedYou při sledování obrazu Pole vlčích máků. Vizuální i sluchové vjemy se spojí a posluchači mohou tři minuty vnímat jeden z Monetových nejslavnějších obrazů.

Hodinu a půl dlouhé povídání končí upřímným potleskem všech posluchačů. A to zaslouženě. Přednáška je po celou dobu zábavná, Moneta vykreslila ne jako nedostižného génia, ale hlavně jako člověka. Doktorka Jebavá nebere výklad vědecky, byť by mohla.  Studovala na Filozofické fakultě v Olomouci, doktorát obhajovala na Univerzitě Karlově v Praze a má za sebou další zahraniční stáže. Ale zkušenosti jí velí něco jiného „Víte, přednáším už přes třicet let, a vím, že lidé potřebují slyšet, že ti umělci také žili jen obyčejný život,“ říká.

Letos doktorka Jebavá pořádá ve spolupráci s Agenturou JABATO již druhý ročník takových přednášek. V tomto letním semestru zmapovala dvacet osudů českých i světových umělců. V příštím zimním semestru se pro změnu zaměří například na modernisty nebo na osudové ženy v dějinách umění. Kromě přednášek ovšem nabízí i komentované prohlídky v terénu. Kdo chce zažít netradiční poznávání života umělců, má zkrátka opravdu na výběr.

Autor: Miroslav Harnoch
Zdroj, foto: Agentura JABATO


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Netradiční přednášky aneb i umělci žili obyčejný život:

Netradiční přednášky aneb i umělci žili obyčejný život
Netradiční přednášky aneb i umělci žili obyčejný život
Netradiční přednášky aneb i umělci žili obyčejný život
Netradiční přednášky aneb i umělci žili obyčejný život
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Kraslice