Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Netradiční přednášky aneb i umělci žili obyčejný život

14. 05. 2014 | Kultura
Je středa odpoledne, slunečný den a před pražskou Fakultou tělesné výchovy a sportu se to hemží mladými lidmi. I uvnitř rozlehlé budovy postávají hloučky mladých sportovců a budoucích trenérů. Na stěnách visí obrazy nejslavnějších českých atletů, hokejistů či fotbalistů a nástěnky jsou vyplněny hesly, která oslavují Coubertinovu olympijskou myšlenku.

Všechno se zdá být běžné jako vždy uprostřed letního semestru. Oko náhodného kolemjdoucího ovšem zaujme jiná početná skupinka starších dam a pánů, kteří se snaží z automatu na kávu dostat onu lacinou, ale osvěžující pochutinu. Od běžných studentů fakulty je neodlišuje pouze věk a životní zkušenosti, nýbrž i to, že vědí, že je čeká trochu jiná přednáška než ostatní.  Mají totiž namířeno do učebny U10, kde je u dveří cedulka s nápisem „Estetika pro seniory“.

Přednášku vede jako vždy doktorka Jana Jebavá. Energická dáma, která o sobě sama říká, že je svérázná bytost, což ji zjevně plně vystihuje.  Se svými studenty absolvuje až dvacet takových lekcí za semestr, a tak není divu, že každého dobře zná. Jsou přesně dvě hodiny, čas začít. Na plátně svítí téma dnešní lekce„Monet – Malíř světelné atmosféry“. Do učebny ale ještě proudí někteří opozdilci a doktorka úvodní povídání o blížících se Velikonocích kloubí s vítáním těchto hříšníků.

Netradiční přednášky aneb i umělci žili obyčejný život„Á dobrý den, dneska jdete sama?“ přivítá udýchanou ženu, která se s omluvami řítí k poslední lavici. Manžel jí prý je v patách. Zřejmě nebyl dost rychlý. A skutečně, starší pán vchází do třídy asi o minutu později s omluvným úsměvem. Ano, i tady je potřeba tradiční akademická čtvrthodinka. Ale pak se může začít.

Povídání o francouzském malíři začíná překvapivě od Fráni Šrámka, který prý byl Monetem také ovlivněn. Od prvních minut je jasné, že půjde o zábavnou formu přednášky. „Podívejte se, to je titán, co?“ zvolá lektorka, když se na projektoru objeví rozmezí let, mezi kterými Monet žil a rozdíl dělá úctyhodných 86 let.

A tak se dostáváme k životu slavného umělce. Při běžných vysokoškolských přednáškách se studentům stává, že občas jejich pozornost zabrousí někam ven z okna, kde se odvíjí civilní život a všední starosti.  Tady k tomu není příležitost, a to nejen proto, že jsou všechna okna zatažena, aby bylo dobře vidět na projektor, ale hlavně proto, že přednášející každou chvíli zabrousí k nějakým příhodám, které uvolní pozornost posluchačů.

Za normálních okolností si profesor snaží udržet pozornost pomocí neustálých kontrolních otázek, které často vedou k trapnému tichu, jenž je z části způsobeno tím, že studenti neznají odpověď nebo proto, že se ostýchají ji nahlas vyslovit. Tady zazní za celou přednášku jen jedna a to anketní, zda někdo už byl v Normandii. Právě tam totiž Monet tvořil a byl šťastný.  Přihlásí se asi pětice takových cestovatelů.

Netradiční přednášky aneb i umělci žili obyčejný životStejně tak další příběh o tom, jak Monet jako přistěhovalec bojoval v Normandii s domorodými sedláky, nás nutí bezpodmínečně zůstat ve střehu. Doktorka Jebavá nás nechává nahlédnout na svár očima Moneta i sedláků a to už si posluchači ani nemusejí psát poznámky, je jasné, že díky této asociaci si budou informace pamatovat.

Asi tím největším vrcholem přednášky je hudební vložka, píseň When I NeedYou při sledování obrazu Pole vlčích máků. Vizuální i sluchové vjemy se spojí a posluchači mohou tři minuty vnímat jeden z Monetových nejslavnějších obrazů.

Hodinu a půl dlouhé povídání končí upřímným potleskem všech posluchačů. A to zaslouženě. Přednáška je po celou dobu zábavná, Moneta vykreslila ne jako nedostižného génia, ale hlavně jako člověka. Doktorka Jebavá nebere výklad vědecky, byť by mohla.  Studovala na Filozofické fakultě v Olomouci, doktorát obhajovala na Univerzitě Karlově v Praze a má za sebou další zahraniční stáže. Ale zkušenosti jí velí něco jiného „Víte, přednáším už přes třicet let, a vím, že lidé potřebují slyšet, že ti umělci také žili jen obyčejný život,“ říká.

Letos doktorka Jebavá pořádá ve spolupráci s Agenturou JABATO již druhý ročník takových přednášek. V tomto letním semestru zmapovala dvacet osudů českých i světových umělců. V příštím zimním semestru se pro změnu zaměří například na modernisty nebo na osudové ženy v dějinách umění. Kromě přednášek ovšem nabízí i komentované prohlídky v terénu. Kdo chce zažít netradiční poznávání života umělců, má zkrátka opravdu na výběr.

Autor: Miroslav Harnoch
Zdroj, foto: Agentura JABATO


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Netradiční přednášky aneb i umělci žili obyčejný život:

Netradiční přednášky aneb i umělci žili obyčejný život
Netradiční přednášky aneb i umělci žili obyčejný život
Netradiční přednášky aneb i umělci žili obyčejný život
Netradiční přednášky aneb i umělci žili obyčejný život
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles