Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Neviditelná výstava

21. 10. 2015 | Výstavy

O této výstavě jsem se dozvěděla úplně náhodou a po přečtení informací mne velmi zaujala. Rozhodly jsme se s dcerou, že ji navštívíme. Je to jedinečná příležitost seznámit se blíže s životem nevidomých.

V první místnosti jsme si prohlédly různé pomůcky a předměty, které nevidomým usnadňují život. Bylo tu mnoho věcí, které jsem již někdy viděla. Ale i spousta dalších, u kterých jsem vůbec nevěděla, k čemu slouží. Zde jsme si mohly tyto pomůcky za pomoci slabozrakého asistenta vyzkoušet. Třeba psát na psacím stroji pro nevidomé byla docela makačka. Ale kdybych ho používala pravidelně, asi bych se to naučila. I chůze se slepeckou holí není žádná legrace. A Braillovo písmo – nepřečetla bych si nic. Činnosti, které nám zdravým, připadají jednoduché a běžné, mohou nevidomým způsobit mnoho trápení. Proto používají mnoho pomůcek, které zase jim připadají úplně normální, a my si s nimi nevíme rady. V dnešní době jsou již velmi technicky propracované.

neviditelná výstavaNaši skupinu tvořilo osm lidí. V šatně jsme si odložili bundy, kabelky a všechny předměty, které se lesknou, svítí nebo vydávají zvuky. A potom následovala procházka devíti zcela temnými místnostmi. Nevidomý průvodce nám vždy řekl, kam jdeme a na co si máme dávat pozor. Postupně jsme procházeli předsíní, kuchyní, obývacím pokojem, na balkon, na zahradu, do zahradního domku, na ulici a do výstavní síně v muzeu. V každé místnosti jsme byli upozorněni na nějaká specifika, podle kterých se dá poznat, kde právě jsme. Mnohdy jsme dostali za úkol podle hmatu poznat, co v místnosti je. Třeba v zahradním domku pojmenovat nářadí a říci, kde leží; podle zvuku poznat zvířata; v kuchyni jsme měli podle čichu určit potraviny… Někdy to bylo hodně těžké. Ale nevidomý průvodce Ondra s námi měl velkou trpělivost. Ke konci procházky temným světem jsme dostali nejtěžší úkol – udělat si nějakou představu o tom, jak Ondra vypadá a kolik mu je asi let.

Po hodině ve tmě jsme přišli do baru, který byl jen mírně osvětlen. Zde jsme si objednali nápoj a Ondra nás obsloužil. Tak jsme ho konečně viděli. Téměř nikdo se netrefil svým tipem na jeho podobu, věk někteří odhadli docela dobře. Zde jsme se všichni uvolnili a byli rádi, že už jsme na světle. Celá naše skupinka si vydechla, že jsme to „přežili“. Všichni jsme se shodli na tom, že nás bolí hlava a cítíme se unaveni. Ondra nám vysvětlil, že to je proto, že jsme zvyklí používat nejvíce oči. Pokud oči nic nevidí, musíme více namáhat ostatní smysly, které zrak nahradí. Tyto smysly nejsou na takovou námahu zvyklé, proto únava a bolest hlavy.

A pocity, které jsem prožívala já?

Asi po půl hodině mne začala pobolívat hlava a cítila jsem v sobě takový divný neklid, možná až paniku. Bála jsem se, že se v té tmě ztratím a nenajdu cestu ven. I když nás Ondra ujistil, že se nic takového stát nemůže, nevymluvil mi to. Zde jsem si tedy mohla vyzkoušet, jaký je život bez zraku a vcítit se do života nevidomých. Pro člověka, který nevidí od narození, to je lehčí. Člověk, který ztratí zrak během života, to má mnohem těžší, protože se musí přeorientovat na jiné smysly.

Při vstupu na výstavu jsem si přečetla mimo jiné i tuto větu: „Může vám hodina slepoty otevřít oči?“ Tak odpovídám: „Ano, může. A hodně.“


Ana1hana1 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Neviditelná výstava:

Neviditelná výstava
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
zajímavá zkušenost...obdivuhodný život našich nevidomých spoluobčanů...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Úplně se ztotožnuji s názorem dada274. Lidé s handicapem jsou vnímavější. Někteří to ani za postižení neberou.
Obrázek uživatelky
profil
Ještě jsem na takové výstavě nebyla... u nás v ulici bydlela slepá paní, bylo zajímavé poslouchat její povídání.
Obrázek uživatelky
profil
Veľa "obyčajných" vecí a činností berieme ako samozrejmosť a ani netušíme, ako sa žije ľuďom, ktorí nevidia, nepočujú, či sú inak postihnutí.
Ja osobne veľmi obdivujem ľudí, ktorí napriek postihnutiu napríklad športujú (neraz vrcholovo), či vykonávajú činnosti, ktoré občas my - zdraví zvládame len tak-tak.

Určite to bol zaujímavý a silný zážitok a človek, ktorý ho zažije si pravdepodobne bude viac vážiť to, že je zdravý - v tomto prípade, že vidí.
Obrázek uživatelky
profil
Určitě pro nás vidoucí hodně zajímavá výstava.Jednou bych ji chtěla absolvovat,bohužel letos to opět nevyjde.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles