Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nevšední výstava na Kampě

4. 10. 2020 | Kultura

Výstava ELUSIVE FUSION (nepolapitelná spojení) vznikla vlastně úplně náhodně a na poslední chvíli. Kvůli pandemii koronaviru a zákazu cest do zahraničí bylo nutno vymyslet jinou výstavu. Ta plánovaná se nemohla uskutečnit. A tak přišel nápad zcela nečekaný, spojit dva nevšední autory – Alfonse Muchu a Pastu Onera (vlastním jménem Zdeněk Řanda).

Světoznámého secesního malíře Alfonse Muchu a současného tvůrce a experimentátora pop-artu Pastu Onera dělí sto dvacet let. Nikdy se tedy nemohli potkat, ale mají mnoho společného. Oba autory spojuje fascinace dámskou tváří, její schopnosti vyjádřit nálady a city, krásu a touhu po dokonalosti, luxus, eleganci, přepych. Mucha se na konci devatenáctého století podílel na formování tohoto světa a Pasta Oner o století později čerpá odkazy.

Dalo by se říci, že oba malíři znázornili podobná témata a výrazové prostředky. Je zde tedy určité propojení. Oba dva mají řadu obdivovatelů, ale i odpůrců. Díla vyvolávají emoce, které jako by spolu komunikovaly. Výstava je rozdělena do několika částí. Uvidíte zde nejznámější plakáty Alfonse Muchy, včetně jeho velkoformátového obrazu o rozměrech sedm krát tři a půl metru z roku 1900. Byl zhotoven pro Světovou výstavu v Paříži do Bosenského pavilonu. Pasta Oner zde má vystaveno zhruba dvanáct svých děl.

Škoda, že se na výstavě nesmělo fotografovat. Dílo Alfonse Muchy zná snad každý. Obrazy Pasty Onera jsou neokoukaná a moderní. Teprve se začínají dostávat do povědomí. Působí to jako by byl pokračovatel Muchy. Vše má myšlenku a hloubku, vidím zde určité vzájemné vazby. Říká se, že náhodné nápady bývají ty správné. Nevím, jestli to platí vždy, ale zde to platí určitě. Výstava, která zde vznikla, mne velmi nadchla. Návštěvu bych doporučila všem. V Museu Kampa bude do 25. 10. 2020. Tak neváhejte.

Po prohlídce výstavy můžete ještě po schodech vystoupat na vyhlídku na střeše muzea. Je odtud hezký pohled na Pražský hrad a na vltavské mosty. Na nádvoří muzea se konají různé kulturní akce, i zde se můžete zabavit. Procházka po parku na Kampě je také velmi příjemná a odpočinková.


Jaa123 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Nevšední výstava na Kampě:

Nevšední výstava na Kampě
Nevšední výstava na Kampě
Nevšední výstava na Kampě
Nevšední výstava na Kampě
Nevšední výstava na Kampě
Nevšední výstava na Kampě
Nevšední výstava na Kampě
Nevšední výstava na Kampě
Nevšední výstava na Kampě
Nevšední výstava na Kampě
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !