Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nevzali vám dítě do mateřinky, nezoufejte

5. 05. 2018 | Výchova
Zápisy do mateřských škol jsou v plném proudu a pro mnohé rodiče znamenají období velkého stresu, na jehož konci pak může být rozhodnutí o nepřijetí dítěte. Míst v mateřinkách je nedostatek a mnoho lidí pak řeší, co se svými potomky dál, pokud se chtějí vrátit do zaměstnání.

V uplynulém školním roce chodilo do 5209 předškolních zařízení v Česku více než 362 tisíc dětí. Většina z nich navštěvovala mateřské školy a právě ty mají v těchto dnech zápisy. K nim míří rodiče s dětmi mladšími i staršími tří let. Jedno je však jasné už nyní, ne všichni uspějí. Podle statistik se sice počet nepřijatých dětí od roku 2013/2014 snížil o 47 procent, přesto třeba v roce 2016 nebylo vyhověno téměř 40 tisícům žádostí.

Pokud se do stejné situace dostanete i vy, pak první možností je odvolání se proti rozhodnutí o nepřijetí dítěte. Jestli se ani pak dveře mateřinky pro vaše dítě neotevřou, nezoufejte. Jsou i další možnosti, kam můžete dítě zapsat, abyste se například mohli vrátit po rodičovské dovolené do zaměstnání.

Nevzali vám dítě do mateřinky, nezoufejteAlternativou jsou mikrojesle, dětské skupiny či soukromá zařízení. Právě první dvě jmenovaná jsou ideálním řešením pro dětí mladší tří let. Věkový průměr dětí v dětských skupinách je 2,1 až 2,3 roku a v Česku funguje téměř 600 těchto zařízení, v nichž je 7 731 míst. Nejvíce jich je ve Středočeském kraji a v Praze, kde je největší problém s nedostatkem míst ve školkách.

Menší zařízení rodinného typu, kam patří právě dětské skupiny či mikrojesle, nabízejí individuální přístup. Je zde menší počet dětí a více chův. Jejich velkou výhodou je, že umožňují uzpůsobit docházku podle potřeb dětí a jejich rodičů. Malé děti tak mají čas zvyknout si a přechází postupně z domácího prostředí do kolektivu.

Navíc dětské skupiny jsou spolufinancovány z fondů Evropské unie, takže jsou finančně dostupné a v provozu jsou celoročně včetně letních prázdnin. Mikrojesle jsou zase pilotním projektem MPSV. Oba druhy zařízení mohou být ideální alternativou, pokud vaše dítě nepřijmou do mateřské školy. Vězte tedy, že existuje řešení a není to jen o volbě školka, nebo zůstat doma. Seznam dětských skupin a mikrojeslí najdete webových stránkách Ministerstva práce a sociálních věcí.

Co je dětská skupina:

Dětská skupina poskytuje pravidelnou péči o předškolní děti od jednoho roku věku. V dětské skupině může být maximálně 24 dětí, většinou se ale jedná o menší skupiny do 12 dětí. Dle velikosti skupiny je pak určen počet pečujících osob,  na každých 6 dětí připadá nejméně jedna pečující osoba. Ty mají většinou pedagogické, zdravotnické či sociální vzdělání, nebo profesní kvalifikaci chůvy. Dětské skupiny umožňují docházku dítěte ve volitelném rozsahu dle otvírací doby, která je stanovena minimálně na 6 hodin. Péče je poskytována mimo domácnost dítěte a je zaměřena na výchovu, rozvoj schopností, kulturních a hygienických návyků dítěte.

Co jsou mikrojesle:

Mikrojesle jsou koncipovány jako veřejná služba péče o děti, která nabízí pravidelnou profesionální péči o děti od šesti měsíců v kolektivu maximálně čtyř dětí. Provoz mikrojeslí je 5 dní v týdnu min. 8 hodin denně. Rozsah umístění dítěte záleží na dohodě mezi rodičem a zřizovatelem služby. O děti se stará jedna až dvě chůvy, záleží na provozovateli. V zařízení se poskytuje individuální péče zaměřená na rozvoj schopností a návyků s ohledem na věk dítěte. Dále se zajišťuje bezpečnost a zdraví dítěte, jeho pobyt na čerstvém vzduchu, spánek v odpovídajícím hygienickém prostředí a osobní hygiena dítěte, včetně případného poskytování první pomoci.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !