Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Nezapomínejte na svaly pánevního dna

21. 08. 2014 | Péče o tělo
V současnosti se stále více žen potýká s nekontrolovaným únikem moči. Jelikož problematika inkontinence je pro nás stále tabuizovaným tématem, málokdo ví, že se těmto nepříjemným potížím dá předcházet. Vhodnou prevencí, někdy i pomocí, je posilování svalů pánevního dna.

Právě ochabnutí svalstva pánevního dna je totiž jednou z nejčastějších příčin inkontinence. Tato skupina svalů je navíc zásadní pro správnou činnost močového měchýře, střev i dělohy. Svalstvo pánevního dna by tedy mělo být co nejpevnější. Pánevní dno je nejvíce oslabováno v těhotenství a po porodu. Za oslabené svalstvo pánevního dna však může také nadváha, nesprávné držení těla, nošení těžkých věcí nebo chůze na vysokých podpatcích. 

Jak správně posilovat svaly pánevního dna?


Nezapomínejte na svaly pánevního dnaOdborníci doporučují začít s posilováním svalů pánevního dna již u patnáctiletých slečen a pokračovat v něm průběžně celý život. Správně posílené svalstvo pánevního dna totiž zajišťuje kvalitnější sexuální prožitek a pomáhá udržet správnou polohu močového měchýře i správné postavení pánve. Díky tomu pak v budoucnu hrozí menší riziko inkontinence.

K dosažení viditelných úspěchů je vhodné pánevní dno procvičovat několik měsíců, zhruba deset až dvacet minut denně. První zlepšení je zpravidla cítit zhruba po třech měsících. Ani poté ale není dobré s cvičením přestávat. Ideální je svalstvo pánevního dna posilovat i po zlepšení každý den, jedině tak totiž lze zajistit jeho dobrou funkci.

Nejvhodnější je praktikovat tzv. Kegelovy cviky, které vyvinul na konci padesátých let americký gynekolog Arnold Kegel. Díky tomuto cvičení dochází k posilování svalů v oblasti močové trubice, genitálií i konečníku. Pokud s cvičením tohoto typu nemáte žádné zkušenosti, je vhodné poradit se s odborníkem. Podmínkou úspěchu je totiž správný nácvik a bezchybné provádění cviků. Cviky pak můžete provádět téměř kdekoliv (např. v autobusu, kině či práci), aniž by si toho někdo všimnul.

Když cvičení (zatím) nestačí


Jak již bylo řečeno proces zpevňování svalů pánevního dna, je záležitost na delší dobu. V současnosti je ale naštěstí na trhu velké množství různých absorpčních pomůcek, které pacientům s inkontinencí pomáhají žít normální život. Příkladem jsou inkontinenční vložky a natahovací kalhotky. Základem pro návrat do normálního života pro pacienty s inkontinencí  je tedy vždy správná prevence a používání vhodných absorpčních pomůcek. Jedině tak totiž tento intimní problém přestane  být překážkou v  pracovním a společenském životě.

Zdroj, foto: Depend.cz

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !