Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Něžná vůně levandule

8. 09. 2010 | Zahrádka

Každý, kdo miluje květiny, určitě ví, že jednou z nejkrásnějších a nejaromatičtějších květin je každopádně levandule. Tato mnohdy nenápadná květina umí neskutečně provonět byt a dokonce i celý dům. Voňavá rostlinka dorůstající do výšky 20 až 60 cm, má čárkovitě našedlé listy a modravé nebo modrofialové květy. Pochází ze Středomoří a pěstuje se v mnoha zemích pro své mnohostranné využití. Je to rostlina teplomilná, která kvete v červenci a srpnu. Patří do čeledi hluchavkovitých. Rostlinka poskytuje nejen květ, ale také nať. Celá rostlina obsahuje silici a třísloviny.

Pěstování levandule

Patří k těm nejméně náročným na pěstování. Provoní a krásně ozdobí zahradu a skvěle se doplňuje s jinými květinami. Levandule je mrazuvzdorná, můžete ji pěstovat na zahrádce a také v různých nádobách a ozdobných květináčích. Potřebuje k růstu slunné stanoviště a dobře propustnou půdu. Na živiny je nenáročná. Svou krásnou barevností, a příjemnou vůní se pěkně  doplňuje s jinými květinami, například s růžemi. V jejich společnosti také zahání mšice od růží. Pro udržení  pěkného vzhledu můžeme na jaře rostlinky seřezávat, ale pouze nové výhony. Levandule lékařská se dobře množí semeny i řízky.

Levandule v kuchyni

Jako koření se používají v malých dávkách pouze listy. Sbíráme je v době květu, v červenci a srpnu, a sušíme při teplotě 30 -35°C. Mají kořenitou hořkou chuť a přidáváme je především do tučnějších pokrmů. Mladé lístky levandule se přidávají k masitým jídlům, zejména ke skopové pečeni, vepřovému masu, rybím pokrmům, salátům a masům zapékaným se zeleninou. Větvičku levandule namočenou v oleji můžeme potírat  maso při grilování. Případně nakonec hodíme několik větviček na žhavé uhlíky. Sušené květy levandule patří do směsi provensálských bylin a hodí se například k dušeným pokrmům.

Pro zdraví

Květ levandule je oblíbenou součástí uklidňujících bylinných směsí (například s meduňkou). Levandulový čaj tiší bolesti hlavy, přinese úlevu nervům, zklidní žaludek a zažívací potíže. Čaj si připravíme z jedné čajové lžičky květů, na šálek horké vody. Levandulová koupel je balzámem na duši. Na koupel nám postačí silnější nálev z levandulových květů, nebo sáček s naplněnými květy postačí zavěsit do proudu horké vody. Pro lepší spánek stačí usušené květy levandule vsypat do malého plátěného váčku a ten uložit pod polštář. Éterické oleje odplaví neklid a vy budete spát jako nemluvně.

Další využití levandule

Levandulí se také aromatizují oleje a octy. Zázračná bylinka dokáže svojí intenzívní vůní parfémovat prádlo a zároveň odpudit nepříjemný hmyz z vašeho domova. Lehce si poradí s komáry, mravenci a moly ve vašem šatníku.

Svazky čerstvé i sušené levandule jsou krásnou dekorací, která  příjemně osvěžuje vzduch.

Levandule patří mezi nejkrásnější a nejužitečnější aromatické květiny, proto by neměla chybět na vaší zahrádce.    

 

Marta – čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
miluju-mám za oknem
Obrázek uživatelky
profil
Rok co rok suším levanduli a dělám z ní polšářky pro své děti a známé. Letos tomu nebude jinak Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
levandule v polštářku nemá chybu Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
moc dobře vypadá sušená levandule v různých vazbách nebo i samostatně ve vázičce. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
moc mi voní a tu vůni můžu i ve svíčkách, kosmetice... Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Zajíc