Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nízký zámek Plumlov

1. 11. 2020 | Česká republika

Nedávno jsme psali o historii hradu Plumlov, který se dnes nachází v podobě zříceniny, ale zmínili jsme tam, že Vás může překvapit zámek, který dosud stojí opodál. Tímto navazujeme na předchozí tématiku a přiblížíme Vám nejen historii, ale i současnost.

Zámek se skládá ze dvou částí, tedy takzvaně Nízký a Vysoký. Ten první z nich byl vybudován koncem 18. století z původního opevnění hradu. Je tvořen z tříkřídlých přízemních budov na půdorysu písmene U navazující na zbytky opevnění. Fasáda budov je hladká a v ní jsou umístěna okna. Na půlkruhově zaklenutým průjezdem je čtyřboká zvonice s hodinami a deska s nápisem a erbem. Před vstupní branou je socha svatého Petra z Alcantery z druhé třetiny 18. století. U nízkého zámku se nachází také park s rozlohou 0,8 hektaru. Porost zde byl vysázen ve druhé polovině 19. století.

Zámek PlumlovV jednom z bloků nízkého zámku je původní nádherná konírna s obloukovitým stropem udržovaná ve starém stylu baru. Už samotný interiér, stropy, stěny působí impozantně a dodávají úžasný historický charakter. Navíc ve velkém vedru v letních měsících se tam mohou návštěvníci schovat, odpočinout, ale i ochladit. Při běžném počasí jsou venku samozřejmě lavice k posezení a velké deštníky, aby byl dopřán návštěvníkům přijatelný stín.

Pokud se návštěvníci budou chtít občerstvit, tak nemusí chodit daleko do města, neboť v nádvoří zámku lze zakoupit pestrý výběr pití a jídel, což je velkou výhodou oproti jiným zámkům. Jelikož zámek spadá pod správu města, je třeba skvěle ocenit to, jak myslí na návštěvníky v souvislostech. Ke konzumaci vybraného občerstvení mohou využít již popsané prostory, ať už v případě horka v chládku uvnitř nebo v aktuálním počasí venku. Právě venku ve vyčleněném rohu budov mohou návštěvníci volit malé stolky pro dvojice na volném prostranství nebo pro rodiny s dětmi větší stoly pod deštníky, kde je příjemný chládek.

Rozlehlé nádvoří je využíváno na různé společenské a kulturní akce, zejména předvádění historických řemesel, způsobu vaření, lovu nebo hudebním vystoupením, případně pořádání šermířských turnajů či různých zábavných událostí. Místní kastelán je velmi aktivní a na každé prázdniny připravuje velmi zajímavé akce, které Vám postupně přiblížíme. Pokud vás takový druh zábavy naplňuje, můžete zvážit výlet a využít nějakou z nich v budoucnosti.


Lotusolog - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Nízký zámek Plumlov:

Nízký zámek Plumlov
Nízký zámek Plumlov
Nízký zámek Plumlov
Nízký zámek Plumlov
Nízký zámek Plumlov
Nízký zámek Plumlov
Nízký zámek Plumlov
Nízký zámek Plumlov
Nízký zámek Plumlov
Nízký zámek Plumlov
Nízký zámek Plumlov
Nízký zámek Plumlov
Nízký zámek Plumlov
Nízký zámek Plumlov
Nízký zámek Plumlov
Nízký zámek Plumlov
Nízký zámek Plumlov
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
díky Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
zajímavé..ráda jsem si článek přečetlaSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles