Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 19.03. 2024
Dnes má svátek Josef
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nordic walking
- chůze o dvou hůlkách

28. 07. 2007 | Fitness

O začátku českého lyžování se vykládá zábavná historka. Když Josef Rössler-Ořovský psal v roce 1887 do Norska o ceník bruslí, připsal pod žádost „Bruslařský klub Praha“. Norové si to přeložili jako Bruslarův klub lyžařů – Bruslar ski club. A tak Rössler, nic netuše, objednal první pár lyží…..…


O víc než sto let později k nám ze severu dorazil, cestou mnohem méně krkolomnou, jiný sport. Severská nebo „hůlková“ chůze (anglicky Nordic Walking) zapustila kořeny ve Skandinávii na začátku 80. let a v roce 1997 se ve Finsku objevila první oficiální „chodecká hůl“ . Brzy poté se začal originální sport šířit do zbytku světa a mutovat do spousty nových variací.


Českopis- Nordic walking

Pohyb pro každého

O co jde? Variant má Nordic Walking víc, ale v jádru jde o běžnou chůzi s oporou speciálních hůlek. Trik je v tom, že díky holím zapojíte i horní část těla. Údajně využijete až devět desetin všech svalů a spalování energie se oproti obyčejné chůzi zvýší o 40 procent. Podle zdatnosti můžete zvolit klasickou chůzi po rovině, chůzi do vrchu nebo i běh s hůlkami, záleží jen na vás. Hůlky představují tak jako tak zajímavé zpestření obvyklého pohybu a příjemně zlepší vaši kondici. Není se co divit, sport vynalezli běžkaři, kteří hledali alternativy pro letní kondiční trénink.
Mezi další výhody chůze s hůlkami patří, že je jednoduchá, laciná, šetří klouby a kolena, snižuje zátěž kolen u lidí s nadváhou, je dobrá k rehabilitaci po úrazech a vhodná i pro starší, kterým navíc hůlky poskytují oporu na klouzavém povrchu. Na rozdíl od jiných venkovních sportů můžete severskou chůzi provozovat celoročně a za každého počasí.


Českopis- Nordic walking

Nordic Walking v Česku

V současnosti je na světě přes tři miliony aktivních vyznavačů tohoto sportu, a to nejen v Evropě, ale třeba i ve Spojených státech. Tamější varianta vznikla v roce 1992 a říká se jí Pole Walking – tedy v podstatě to samé co „hůlková chůze“. Na Starém kontinentu je nejoblíbenější na Skandinávském poloostrově a v alpských státech – Rakousku, Švýcarsku, Itálii a také Německu. Pravidelně se tomuto sportu věnuje pětina Finů, dohánějí je Švédové.
Pro tento druh sportu vzniká množství areálů. V mateřském Finsku je jich šest, v Německu jedenáct, v Rakousku dokonce dvanáct.
U nás najdeme jediný. V Mariánských lázních je 8 tras pro hůlkovou chůzi a další tři pro běžkaře. Nejkratší cesta pro Nordic Walking měří 2 a nejdelší víc jak 7 kilometrů, obtížnosti a převýšení jsou různé. Kromě toho se u nás pravidelně pořádají různé akce, například na Božím daru v Krkonoších. Kdo nestihl akci Nordic Walking bez hranic na první máj ani krušnohorský Nordic Walking maraton, má příležitost vyzkoušet si hůlky 8. září. Akce opět probíhá na Božím daru a nese slibný název Karlův krok.


Není hůlka jako hůlka

Jedinou investicí jsou hůlky a čas, který sportu věnujete. Ideální jsou hole vyrobené z karbonu nebo hliníkových slitin. Oproti lyžařským hůlkám mají nastavitelný systém držadla, jinou podobu poutek pro ruce a lehce zahnuté špičky, často vyměnitelné pro různé povrchy. Jejich optimální délku spočítáte tak, že svou výšku vynásobíte koeficientem 0,68. Začátečníci by si měli raději kupovat hole kratší, než si na tento způsob pohybu zvyknou.
Mezi výhody hůlkové chůze patří i to, že si ji můžete vyzkoušet s lyžařskými holemi. Samozřejmě nejde o dokonalou kvalitu, ale než rovnou kupovat profesionální oporu, je lepší vyzkoušet si pohyb s hůlkami nanečisto. Můžete použít běžkařské hole, ale ty jsou většinou příliš dlouhé. Sjezdové hůlky mají zase nevhodné držadlo a poutko a příliš tupou špičku. Nejbližší Nordic Walkingovým hůlkám jsou trekové hole, ale musíte se smířit s tím, že vám bude klouzat držadlo a ani poutko příliš nepomůže.
Pokud vás Nordic Walking z nějakého důvodu nezaujal, nezoufejte. Součástí skupiny sportů s názvem Nordic Fitness Sports, která vznikla ve Finsku, je i Fitness Skiing (kondiční lyžování, tedy běžkování) a Nordic Blading (severské bruslení). Takže chcete-li se pohybovat rychleji než chůzí, hurá na brusle. Samozřejmě severské.


Zdroj:ČESKOPIS
měsíčník o ČR

Hana Nováková
Chytrá Žena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Na několik prvních lekcí je lepší si vzít instruktora protože se špatnou technikou nemají hůlky žádný účinek. Případně s emůžete zapsat do klubu http://www.nordicsports.cz/klub/ a tam vás všechno naučí.
Obrázek uživatelky
profil
není to jen tak musí se s tím umětSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
I u nás dochází k rozšiřování chůze o dvou hůlkách. Má je i moje sestra, ale ještě mi
je nepůjčila vyzkoušet. Bydlí totíž daleko.
Chválí si je, ale nevím, jak vše skutečně
funguje. Snad si je také časem pořídím.
Určitě je to dobrá věc.
Obrázek uživatelky
profil
je taky,ale ještě jsem je nepoužila.Hodně lidí je používá
Obrázek uživatelky
profil
Už jsem tento styl chůze zaznamenala i u nás ve městě nejdřív jsem si myslela že paní někde koupila hůlky k lyžím ale když jsem ji potkala za týden zž mi byla podezřelá.Vypadá to zvláštně ale asi si na to zvyknem
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles