Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Normální porod?! Běžte raději jinam!

3. 05. 2009 | Těhotenství
Kvalita českého porodnictví je stále vyzdvihována jak samotnými lékaři a lékařkami, tak odbornými společnostmi. Zdůrazňuje se nízká perinatální úmrtnost i špičkově vybavené velké porodnice. Existuje ale vůbec přímá souvislost mezi kvalitou a moderním vybavením? Jsou české porodnice opravdu bezpečné?

Možnost výběru značně omezena
Je absurdní, na jak nedemokratickém principu je porodnická péče v českých nemocnicích založena. Při pohledu na vyspělé země západním směrem vidíme obrovský rozdíl, české ženy ve srovnání de facto nemají možnost volby. Doporučení pro péči v průběhu normálního porodu založená na závěrech vědeckých výzkumů shrnuje např. WHO (Světová zdravotnická organizace). Hlavním doporučením je zachovat normální průběh porodu „při normálním porodu by pro zásah do přirozeného procesu měl existovat opodstatněný důvod“.

V současném českém porodnictví vnímáme dva základní rozpory: praxe a platná legislativa, praxe a dostupné výsledky vědy.

Odborné společnosti zdůrazňují na prvním místě nízkou perinatální úmrtnost – ta ovšem mnohdy s přístupem k porodu nesouvisí. Zahraniční odborné společnosti poukazují například na fakt, že míra umělého přerušení Normální porod?! Běžte raději jinam!těhotenství ze „zdravotních důvodů“, tj. z důvodů pozitivních výsledků testů na vývojové vady při vyšetřeních perinatální diagnostiky je v ČR mnohonásobně vyšší než v jiných vyspělých zemích. Rozdíl vzniká také jiným pojímáním mrtvorozenosti, která se oproti zahraničí stanovuje minimální váhou plodu 1000g. Děti narozené mrtvé třeba v 30. týdnu jsou tak v ČR považovány za potrat a nikoliv za mrtvě narozený plod. Dalším často se objevujícím imperativem je nutná přítomnost co nevýše vzdělaných specialistů při porodu (druhoatestovaný gynekolog nebo neonatolog). Jen oni údajně dovedou zhodnotit stav rodící ženy a narozeného dítěte. Důkazy pro tato tvrzení ale u nás stále chybějí – dosud například nikdo řádně nezpracoval porovnání péče porodních asistentek a lékařů, ať už v těhotenství či při porodu a po porodu. Zahraniční výzkumy, kterých je velké množství, přitom jednoznačně ukazují, že nejvhodnějším poskytovatelem péče pro zdravou, tzv. nízkorizikovou ženu je porodní asistentka. Je důležité připomenout, že i náš právní řád, podobně jako legislativa dalších vyspělých zemích, nařizuje poskytovat péči především v souladu se současnými dostupnými poznatky lékařské vědy (tzv. Evidence Based Care). Ženy tedy nejsou povinny podřídit se vnitřním řádům jednotlivých porodnic, pokud by byly v rozporu s jejich právy.

Místo podpory strach
V důsledku rutinních postupů vzniká velmi klasický český paradox: Žena přijde do nemocnice, je na ni doslova „proveden porod“, zdravotníci postupují nikoliv individuálně, ale podle zažitého scénáře, kdy žena sama je vlastně odsunuta mimo, „pracuje se“ jen s orgány a plodem. Zásahy plodí dalsí zásahy, porod mnohdy končí za dramatických okolností a hlavní pocit, který si v takovém případě žena nese a sděluje svému okolí, je – „nebýt pana doktora..!“ případně: „to bych byla při porodu doma umřela já i dítě!“ To přispívá k stále převládajícímu přesvědčení, že jediné bezpečné místo pro porod je nemocnice a jediným zaručeným poskytovatelem péče lékař. Hnutí za aktivní mateřství by rádo v budoucnu iniciovalo výzkum v českém prostředí, který by přinesl skutečné důkazy o bezpečné péči.

Duly – tiché svědkyně
Normální porod?! Běžte raději jinam!Dula je speciálně vyškolená žena, která ženu při porodu může doprovázet. Během porodu rodičce poskytuje především psychickou, ale i fyzickou podporu. Neposkytuje zdravotnické služby ani zdravotníkům nezasahuje do jejich kompetencí. Provází ženy porodem, má tudíž příležitost sledovat atmosféru porodního sálu a práci zdravotníků. Někdy bývá svědkem náročného prosazování normálního porodu v praxi. V českých porodnicích totiž stále ještě bývá do průběhu porodu rutinně zasahováno, i když probíhá normálně. Ženy, které si rutinní zákroky nepřejí, je musejí odmítat – většinou jim totiž nebývají nabízeny, ale automaticky prováděny. „Hodně záleží na konkrétním zdravotníkovi, na zvyklostech v porodnici a na tom, jestli má žena např. dobře a vstřícně připravený porodní plán či porodní přání. Jako velký problém vidím třeba řízené tlačení, předčasné přerušování pupečníku, oddělování dětí od matek či neumožnění kontaktu matky a dítěte kůží na kůži. Jinak mám jako dula zkušenost, že se splněním některých jiných přání rodičky nemusí být problém“, popisuje Vlasta Jirásková.  

Císařské řezy na běžícím pásu
Možnost volby pak paradoxně existuje tam, kde by neměla: pokud si přejete místo normálního porodu přivést dítě na svět „císařem“ a máte „svého“ (rozumějte řádně zaplaceného) lékaře, většinou vám vyjde vstříc. A to přesto, že tato náročná operace u nás musí být vždy indikována ze zdravotních důvodů. Stejně tak ženy, které si přejí porodit v epidurální analgezii, bývají uspokojeny. Paradoxně tak u nás získal podporu porod lékařsky vedený, s mnoha nadbytečnými a rizikovými zásahy, které WHO nedoporučuje. „.Nárůst plánovaných operací je důsledkem přání žen. Odhaduje se, že až polovina císařských řezů je na přání rodičky. Ačkoliv většina porodníků popře, že je ovlivnitelných, praxe je taková, že přibývá žen ochotných udělat cokoliv, aby se vyhnuly spontánnímu porodu. K uvolnění a zbavení se strachu a zábran nepřispívá bohužel atmosféra porodního sálu ani chování personálu, “ říká k tomu lékařka Helena Máslová, která pracovala na porodnickém oddělení.

Světový týden respektu k porodu
Světový týden respektu k porodu vyhlašuje každoročně Frankofonní aliance za respektovaný porod. Hnutí za aktivní mateřství s dalšími spolupracujícími organizacemi v rámci letošního Světového týdne respektu k porodu připravují:
Umění porodit - informační festival o těhotenství
Homo ecologicus - přírodě i člověku šetrné prostředky
Respekt - veřejná debata týdenníku Respekt
Proměny - diskuzi časopisu Proměny
Porodní plán - premiéra filmu Porodní plán
a další doprovodné programy, které naleznete na Respektkporodu.cz

18. - 24. května 2009, Kino Perštýn, Praha
Souběžné akce v dalších městech ČR – každoročně se připojuje mnoho dalších organizací, zejména mateřských center. Jejich seznam i nabídku programu najdete na Respektkporodu.cz

Zdroj: Respektkporodu.cz

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Kam má odejít rodička? Jinak odešli dobří lékaři a setřičky a ti, kteří tu zůstali, netvrdím, že všichni, tak ti si pouze stěžují na malé platy a k pacientům se chovájí bez zájmu, jako by to nebyli trpící lidé, ale kus, který si dovoluje je obtěžovat.
Obrázek uživatelky
profil
měla jsem krásný přirozený porod dr. byla výborná, jsem ráda, že jsem měla ji, jinak nebojte se toho, je to krásný rodit přirozeně a pak jak budete na sebe hrdí, nikdy bych nešla na císaře a ani si nedala píchnout epidurál, pokud bych nemusela, za ty rizika mi to nestojí, těch pár hodin to vydržím, císaře, který jsou dělaný na přání rodičky, bych trestala
Obrázek uživatelky
profil
PRO MĚ JE NEJHORŠÍ PORODNICE V Č.B.PROTAHOVANÝ POROD A O NÁSLEDCÍCH ANI NEMLUVÍM,ABYCH NESTRAŠILA NASTÁVAJÍCÍ MAMINKY.MÁM TRVALÉ NÁSLEDKY A JSEM VZTEKY BEZ SEBE,KDYŽ SI NA TEN DEN D VZPOMENU,ALE ZAS NA DRUHOU STRANU JSEM ŠTASTNÁ,ŽE MÁM DOMA TEN NEJVĚTŠÍ POKLAD.
Obrázek uživatelky
profil
Chovani lekaru podle toho, co vypravi starsi generace a co jsem sama zazila se nijak zvlast nezmenilo, gynekolozka rikala, ze se ted tak chovaji, tim spis, jak toho maji hodne a cim dal tim vic si zeny stezuji. Mam zkusenosti s Podolim v Praze (pry nejlepsi porodnice)konkretne s doktorkou Maixnerovou.Zadna podpora rodicky vcetne dalsich zucastnenych, jen povysene, neprijemne,studene chovani, zadna komunikace ... Spatne zkusenosti s ni mely bohuzel vsechny rodicky, ktere mely tu smulu, ze se k ni dostaly.Zasivani neumrtvovala, spatne zasivala a to i cisarsky rez a hodne, nebo spis naprosta vetsina skoncila cisarem, coz me take zarazilo.Zadne vysvetleni, proc k tomu doslo, zadne info o detatku... Ale na sestinedeli byly sestry fajn, ale to mam zkusenost z nadstandartu, jine si to nepochvalovaly... je to smutne, kdyz k nim jde clovek s duverou a ze se mu nedostane alespon lidstejsiho chovani v takovem citlivem okamziku pro zenu... Nehazim tim vsechny do jednoho pytle, je to o lidech..., a
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kroj