Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nová přírodní památka na území Kolowratových lesů

14. 08. 2011 | Česká republika

Správa CHKO Český les vyhlásila novou přírodní památku na území Kolowratových lesů  - Kolowratův rybník. Památka o rozloze necelého hektaru se nachází na Černém rybníce přibližně 2 km západně od města Přimda. Předmětem ochrany je poslední větší populace masožravé rosnatky prostřední v Českém lese.


S počtem několika tisíc jedinců patří k největším populacím této rostliny na území naší republiky. Rosnatka prostřední, nejdrobnější a nejvzácnější z našich rosnatek, se v Českém lese vyskytuje společně s její příbuznou rosnatkou okrouhlolistou, od které se odlišuje podlouhlým tvarem listů.


kolowratovy lesyKolowratův rybník není jediným maloplošným chráněným územím, které lze v Kolowratových lesích navštívit. Už v roce 1933 byla vyhlášena přírodní rezervace Diana s unikátními lesními porosty pralesovitého typu. Prakticky celá plocha dvaceti hektarové rezervace je pokryta bučinou starou přes 260 let. V jejích korunách bydlí početná ptačí populace včetně velmi zajímavých druhů, jako je holub doupňák, lejsek tmavý i černohlavý, žluna šedá, jestřáb lesní, krkavec velký a dokonce i čáp černý.


V nižších polohách je možné zahlédnout zmiji nebo ropuchu obecnou, užovku obojkovou, slepýše křehkého, ještěrku živorodou, čolka horského, myšku drobnou, rejsce vodního a dokonce i vzácnou bělozubku bělobřichou. O něco hůře přístupná je přírodní rezervace Přimda na západním a jihozápadním prudkém balvanovitém svahu stejnojmenného kopce, pod zříceninou starobylého románského hradu Přimda, nejstaršího známého kamenného hradu u nás. 


Velmi členité prudké svahy v nadmořské výšce 685-848 m. n. m. jsou pokryty lesem o stáří 150 let, ve kterém převažují buk, javor a smrk. Okolí Kateřinského a Nivního potoka v tachovské části Kolowratových lesů si oblíbil bobr evropský, z tohoto pohledu jde o nejvýznamnější lokalitu v západních Čechách, součást seznamu evropsky významných lokalit Natura 2000. Ojedinělou přírodní památkou je i opuštěné důlní dílo Loreta nedaleko Klatov s největším zimovištěm netopýrů v západních Čechách.


Zdroj: Kolowrat.cz


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Nová přírodní památka na území Kolowratových lesů:

Nová přírodní památka na území Kolowratových lesů
Nová přírodní památka na území Kolowratových lesů
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
krásná příroda,škode,že od nás dost vzdálená....Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkná přírodní památka. Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles