Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nová rocková opera Faust

15. 12. 2014 | Kultura
Příběh o touze po opravdové vášni a lásce na motivy tragédie Johanna Wolfganga von Goetha. Takový je Faust. Nová rocková opera z dílny Milana Steigerwalda a Pavly Forest je představením o síle pokušení, lidské proradnosti, touze po poznání vedoucí k věčnému zatracení, hledání smyslu života a víry v sama sebe.

Známé literární dílo samo o sobě láká svou dějovou linkou, která je v inscenaci umocněna jedinečným zpracováním do rockově-metalové podoby s artistickými prvky. Netradiční pojetí hry slibuje kromě hudebního zážitku rovněž dechberoucí vizuální podívanou. „Náš Faust nabídne energii živé kapely hrající přímo na pódiu. Skvělé výkony mnoha zpěváků, tanečníků a akrobatů, filmové projekce a další zážitky a jedinečnou atmosféru, které diváky vtáhne do děje,“ popisuje producent a autor hudby Milan Steigerwald.

Nová rocková opera Faust se dočká své premiéry 11.12. 2014Láska a vášeň versus bolest a utrpení. Kdo z nás nezažil na vlastní kůži. Sám život je v podstatě neustálou touhou po radosti a štěstí, poznáváním a hledáním té správné cesty, zdoláváním překážek, zároveň nespokojeností, nedokonalostí, bojem se starostmi a problémy či odoláváním pokušení. Máme snad v životě každý svého Mefistofela? Téma boje dobra se zlem je nadčasové, provází člověka po celou dobu jeho existence.

 Hra vybízí k zamyšlení nad vlastním životem. „Lidé si mohou do svých životů odnést i něco navíc. Třeba si odpoví na otázku, kdo z těch dvou hlavních postav je vlastně větší ďábel? Má příběh jednoznačně šťastný konec? A je možné se nakonec vydat tou pravou cestou, když upřímně litujeme všech hříchů?“ uvádí režisér Roman Štolpa.

Rocková opera Faust vzniká pod taktovkou režiséra Romana Štolpy, který je s RockOperou Praha trvale spojen od roku 2010 a v předchozích letech se již ujal režie oper Antické trilogie a Bardo Thödol NewOpera. V hlavních rolích se utkají Jiří Zonyga v roli Fausta a Viktor Dyk coby Mefistofeles. Zatímco Viktor Dyk vystupuje v RockOpeře Praha opakovaně od roku 2006, Jiří Zonyga hostoval v minulosti pouze jednou.

Příchod Jiřího Zonygy do souboru vnímáme jako posílení našeho týmu sólistů. Jsme přesvědčeni, že nejen díky svým hlasovým dispozicím, ale i sílou své osobnosti bude skvělým Faustem,“ komentuje novou tvář RockOpery Praha její zakladatelka a umělecká šéfka Pavla Forest. Dále v představení uvidíme Danielu Gildenlöw Langrovou, Lukáše Písaříka, Jana Toužimského a mnoho dalších. Inscenaci oživí mezinárodní divadelní soubor Teatr Novogo Fronta, který pod vedením choreografky Iriny Andreevy ztvární sedm zlých klaunů Buffonů.

Obsazení rockové opery Faust:


Faust: Jiří Zonyga
Markétka: Daniela G. Langrová
Mefistofeles: Viktor Dyk
Mr. Sabbath: Lukáš Písařík
Wolfgang: Jan Toužimský
Hospodin: Pavla Forest
Čarodějka: Helena Kubelková
Marta: Šáren Makovcová
Wagner: Petr Semerád
Inkvizitor: Petr Opava
Digitální peklo: Pyroterra
Buffoni: Irina Andreeva, Zuzana Offenbartl Dovalová, Jana Paňková, Matěj Kohout, Jan Hnilička, Ondřej Holba, Salvi Salvatore

Rozhovor s Viktorem Dykem:


Jak se Vám postava Mefistofela hraje?
Hraje se mi velmi dobře. Konečně si mohu vyzkoušet, jaké je to být zlý, vychytralý, sebestředný lhář a zrádce, který nemyslí na nic jiného než na vlastní prospěch. Koho by to nebavilo. Role je to pestrá a užívám si ji.

Má podle Vás Mefistofeles nějaké klady nebo představuje čisté zlo?

Nehledal bych kladné stránky na ďáblovi, ale spíš bych se zamyslel, proč tu vlastně je nebo v čem nám ta temná stránka může pomoct. Který jiný souboj než ten se zlem má vlastně význam? Možná by ani nestálo za to žít, kdyby v našem životě nešlo o tyto dva protipóly. Důležité je být silný, nenechat se strhnout k špatnostem a spíš tu stranu zla využívat jako takovou motivaci být dobrým člověkem.

Máte v představení nějaký oblíbený moment?
Ano, začátek.

Baví Vás více ten proces tvorby a zkoušení nebo se spíše těšíte, až se začne hrát před diváky?
Ten pocit, že jste součástí vzniku něčeho nového, je určitě krásný, ale adrenalin přímo před diváky je nepřekonatelný. Takže se těším, až se začne skutečně hrát.

Jste stálým členem RockOpery Praha, čím je pro Vás tato scéna výjimečná?

Je to rocková bouře, neuvěřitelná energie, jedinečná atmosféra, netradiční prostory, skvělí kolegové, prostě krásná práce. Každou roli, kterou jsem měl možnost hrát, jsem si užíval.

Premiéra rockové opery Faust
proběhla 11.12. 2014 v RockOpeře Praha


Zdroj, foto: RockOpera.cz

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles