Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Novohradskými horami II. - Magická krajina

5. 02. 2018 | Česká republika
Při minulém výletu (Novohradskými horami I. - Na vrcholky hor) jsme zdolali krásné vrcholky Novohradských hor, dnes se vydáme na další putování touto zvláštní, magickou krajinou.

Výchozím bodem pro dnešní vycházku je Zvon setkávání u křižovatky s pramenem vody uprostřed obce Hojná Voda. Žulové sloupy z mrákotínské žuly drží téměř třítunový zvon se znakem jednorožce, erbovního zvířete Hojné Vody (jednorožce dal roku 1592 do znaku obce Vilém z Rožmberka). Není na škodu chvíli zde posedět, ať už hodláte meditovat nebo se jen kochat krásným výhledem do údolí.
Zelená značka nás provede obcí kolem bývalého kostela sv. Anny, z něhož se po demolici v 60.letech minulého století zachovala pouze zvonice (dnes součást penzionu) a u pomníčku místního rodáka, letce Františka Binera, odbočíme vlevo ke hřbitovu.
Na lesní křižovatce pak vyměníme zelenou značku za červenou, která nás dovede až k Dobré Vodě

Hned pod lesem nepřehlédneme památník obětem teroristických útoků z 11.9.2001 a už se plně věnujeme poutnímu kostelu Nanebevzetí Panny Marie, lidově nazývanému též Panny Marie Těšitelky.
Ať si o zdejších zázracích a víře myslíme cokoli, je fakt, že jde o hodnotnou barokní stavbu s citem zakomponovanou do krajiny. V době naší návštěvy probíhaly závěrečné práce rozsáhlé rekonstrukce, financované za přispění Evropské unie, takže se chrám znovu stal zdálky viditelnou dominantou.

Po prohlídce kostela pokračujeme obcí po červené značce až na křižovatku, kde ji opustíme a lesní silničkou pokračujeme směrem na Šejby. Zhruba po půl kilometru, u půvabného křížku s podmalbou na skle, odbočíme vlevo do lesa. Po chvíli les končí a před námi se otevřou louky a pastviny, které patří k rozlehlé farmě pana Roberta Blížence. Hospodaří na cca 100 ha luk a pastvin a věnuje se především chovu koní a ovcí.
Cílem hospodaření na této farmě je slovy jejího majitele „hospodaření v souladu s přírodou a náprava škod způsobená zemědělskými úpravami v 70. letech“.
Kromě zemědělské výroby se věnuje i dřevovýrobě, což vysvětluje přítomnost kouzelných barevných laviček podél nové kamenné cesty lemované alejí javorů. Krajinu příjemně dotváří i dřevěná zvonička a kamenná pyramida. 
Mezi pastvinami dojdeme do osady Paseky, projdeme ji a kolem ohrad s koňmi míříme stále k jihu. Přejdeme silnici vedoucí do obce Šejby a znovu se noříme do lesa. Zhruba po 600 metrech narážíme na zpevněnou cestu, po které dojdeme do Hojné Vody ke Zvonu setkávání.
Od této chvíle budou mít pro mě Novohradské hory vždy přívlastek - magická krajina.


IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Novohradskými horami II. - Magická krajina:

Novohradskými horami II. - Magická krajina
Novohradskými horami II. - Magická krajina
Novohradskými horami II. - Magická krajina
Novohradskými horami II. - Magická krajina
Novohradskými horami II. - Magická krajina
Novohradskými horami II. - Magická krajina
Novohradskými horami II. - Magická krajina
Novohradskými horami II. - Magická krajina
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
snové
Obrázek uživatelky
profil
moc hezké povídáníSmajlíklákavéSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Páči sa mi to Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
pěkný článekSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles